Activitati in retele

Apartenenta Caritas Romania la retele contribuie la cresterea impactului initiativelor si actiunilor sale in efortul de imbunatatire a cadrului legislativ si de influentare a politicilor sociale, atat la nivel national cat si european, dar si intr-o mai mare eficienta a interventiilor in asistenta umanitara.

Caritas Europa

Cu sediul la Bruxelles, Caritas Europa coorodneaza activitatea organizatiilor Caritas din Europa. Participarea Caritas Romania in cadrul retelei europene s-a axat pe urmatoarele domenii: advocay si politci sociale, ajutor umanitar in Europa, consolidarea retelei.

Advocacy si politici sociale

Activitatea de advocacy a Caritas in Europa urmareste crearea unei societati bazata pe justitie sociala care sa asigure dezvoltarea umana integrala si sa imbunatateasca calitatea vietii celor saraci si vulnerabili. Pentru a atinge acest obiectiv, Caritas Europa foloseste expertiza Caritas-urilor nationale in formularea politicilor si
documentelor de pozitie si mobilizeaza resurse pentru organziarea de campanii la nivel european.

Caritas Europa, impreuna cu membrii sai, fac apel catre Uniunea Europeana si statele membre sa respecte angajamentele privind scopurile sociale asumate prin Strategia Europa 2020. Anual, incepand cu 2011,
Caritas Europa monitorizeaza progresul inregistrat de statele membre in implementarea strategiei europene si
realizeaza un raport alternativ.

Din 2012, in complemetarea acestui raport se realizeaza si un raport de monitorizare a impactului social asupra grupurilor vulnerabile generate de masurile de austeriate luate ca urmare a crizei economice, in special de catre guvernele care necesita sprijin din partea UE, FMI si a Bancii Centrale Europene.

In 2014, Caritas Romania a contribuit la realizarea celor doua rapoarte prin culegerea si furnizarea de date care reflecta situatia din Romania.

Rapoartele pot fi consultate in limba engleza la adresele:

Totodata, Caritas Romania a sustinut activ prin participarea la conferintele si seminariile organziate, dreptul la hrana si conditii de viata decente pentru copiii si familiile aflate in dificultate. Campania privind accesul la hrana pentru toti copiii este o initiativa Caritas Europa care, in 2014, a fost preluata de Caritas Internationalis si extinsa la nivel global.

Coordonare in situatii de urgenta

In 2014, asistenta si interventiile Caritas Romania in urma inundatiilor din Bosnia-Hertegovina si Serbia au fost derulate in coordonare cu Caritas Europa. De asemenea, intalnirile Grupului pentru Asistenta Umanitara, unde Caritas Romania este reprezentata de coordonatorul programului national, sunt facilitate de Caritas Europa.

Consolidarea retelei

Caritas Europa lupta pentru consolidarea institutionala a celor 48 de organizatii membre. Fideli
principiului solidaritatii in cadrul retelei europene, in 2014 a inceput implementarea unui program (2014 – 2017) de sustinere a dezvoltarii organziationale care sa conduca la sustenabilitatea tuturor
organizatiilor membre. Abordarea implica intarirea structurilor organizatiei, promovarea si respectarea bunei guvernante, managementul calitatii, transparenta si utilizarea responsabila a resurselor.

Caritas Romania a participat la elaborarea documentelor si a fost printre primele organizatii care au depus un plan de dezvoltare organizationala cu o durata de 3 ani (2014 – 2016).

In luna mai 2014, Caritas Romania a fost prezenta la Conferinta Regionala Caritas Europa care a avut loc in Olanda si a participat la luarea deciziilor strategice ale retelei.

Caritas Internationalis

Caritas Internationalis coordoneaza activitatea Caritas la nivel global in stransa cooperare cu cele 7 birouri regionale din Africa, Asia, MENA (Orientul Mijlociu si Africa de Nord), Europa, America de Sud si Caraibe, America de Nord si Oceania. In 2014, interventiile si programul de reconstructie implementate de Caritas Romania in Filipine au avut loc prin coorodnarea Caritas Internationalis.

FOND – Grupul de lucru Asistenta Umanitara

In anul 2014, Caritas Romania alaturi de ceilalti membri ai Grupului de lucru “Asistenta Umanitara” creat in cadrul FOND (Salvati Copiii Romania, World Vision Romania, ADRA, Serviciul Maltez, Habitat for Humanity) a participat la 7 intalniri de lucru.

Una dintre prioritatile abordate in 2014 a fost imbunatatirea coordonarii si cooperarii intre organizatiile din Romania implicate in asistenta umanitara.

In urma inundatiilor severe din Bosnia si Hertegovina, Caritas Romania, Habitat for Humanity si World Vision Romania au cooperat si au facut schimb de informatii despre interventiile in zona inundata.

De asemenea, grupul a inceput elaborarea unui proiect comun in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) in vederea cresterii capacitatii de interventie interna in situatii de dezastru si de interventie externa (ajutor umanitar) prin dezvoltarea de mecanisme si instrumente de colaborare intre factorii interesati (institutii – IGSU si ONG-uri – GLAU si comunitati – empowerment) si adoptarea standardelor internationale in domeniu (SPHERE) – traducere, formarea unor oameni care sa lucreze pe teren.

Totodata, grupul a participat la o intalnire cu reprezentantii IGSU cu scopul de a contribui la elaborarea raportului national de progres al Romaniei cu privire la reducerea dezastrelor.

No Comments Yet