Caravana „Cafenelele Seniorilor” ajunge la Ploiesti – Consultari regionale in cadrul Parlamentului Seniorilor

Confederația Caritas România, împreună cu Asociația C.A.R.P. „OMENIA” București, partener în cadrul proiectului „Cetățeni activi la puterea a treia”, anunță următoarea oprire a Caravanei “Cafenelele Seniorilor” .
În data de 27.03.2017, Asociația C.A.R.P. Ploiești, din Str. Maramureș, nr. 19, Ploiești va găzdui Cafeneaua Seniorilor, eveniment ce reprezintă un real interes pentru asociațiile de seniori și pentru întreaga comunitate. După București (30 martie 2016), Câmpulung (18 aprilie 2016), Timișoara (20 aprilie 2016), Copșa Mică (9 mai 2016), Cluj-Napoca (10 mai 2016), Satu Mare (12 mai 2016), Oradea (13 mai 2016) și Iași (27 februarie 2017), seniorii își dau întâlnire la Ploiești pentru a discuta cadrul local și național de politici publice pentru vârsta a treia, dar și modalitățile concrete prin care se pot implica și influența legislația care în prezent îngrădește și descurajează îmbătrânirea activă.

Vârsta a treia în România este asociată cu probleme multiple care țin atât de sănătate, locuire, cât și de participarea la viață socială. Îmbătrânirea activă, demnă și sănătoasă este doar un concept fără substanță, după cum declară seniorii care s-au alăturat Caravanei noastre, demarată la București în luna martie a anului 2016:

“Acum dacă mă pensionez, nu mai sunt bun la nimic, nu mai sunt folositor. Așa gândesc foarte multe persoane ajunse la vârsta a treia. Ținându-l activ prin implicare în diverse proiecte și programe, voluntariat chiar, nu-i mai creăm vârstnicului sentimentul de inutilitate. Să nu ne ia pensionarea prin surprindere”. Participant Cafeneaua Seniorilor

“Pensionarii nu au posibilități de petrecere a timpului liber. Nu există suficiente locuri dedicate seniorilor, iar dacă există, sunt de multe ori în stare jalnică”. Participant Cafeneaua Seniorilor

În anul 2016, în urma unui proces amplu de selectare, 8 seniori au constituit Parlamentul Seniorilor, care militează pentru politici publice favorabile vârstnicilor prin monitorizarea legislației dedicate persoanelor vârstnice. Astfel, România este a doua țară din Europa care formează un astfel de Parlament, după Irlanda.

Pe parcursul anului 2016, activitățile proiectului „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” au creat cadrul necesar formării Parlamentului Seniorilor: Caravana Cafenelele Seniorilor (8 întâlniri în 5 regiuni ale țării), 2 cursuri de lobby și advocacy pentru seniori, expoziția fotografică itinerantă „Lumini și umbre în viața seniorilor”, primul Flashmob intergenerațional, urmărind promovarea drepturilor persoanelor vârstnice, dar și a rolului pe care aceștia îl au în dezvoltarea societății.

Parlamentul Seniorilor este un for consultativ care reprezintă și susține interesele persoanelor vârstnice din România, prin promovarea unui cadru modern si benefic pentru o îmbătrânire activă și demnă, și o societate prietenoasă tuturor vârstelor.

Pentru informații suplimentare despre proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” ne puteți contacta prin e-mail la adresa ionut.ardeleanu@caritasromania.ro sau prin telefon la 0752.001.437, persoană de contact Ionuț Ardeleanu, Specialist PR proiect.

Proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, vă invităm să vizitaţi http://www.swiss-contribution.ro şi www.swiss-contribution.admin.ch/romania.