Catedrala Sfantul Iosif, din capitala, gazduieste expozitia „Lumini si umbre in viata seniorilor!”

Cum arată bătrânețea în România anului 2016? Confederația Caritas România și Asociația C.A.R.P. „Omenia” București răspund la această întrebare prin expoziția itinerantă „Lumini și umbre în viața seniorilor” care se opreste prin ultima sa expunere in incinta Catedralei Sfantul Iosif, din capitala. Expozitia poate fi vizitata in perioada 28.04.2017-09.05.2017.

20 de fotografii inedite și impresionante, realizate de fotograful Daniel Adrian Mandache surprind ipostazele diverse ale vieții la vârsta a treia, din România. Prin această inițiativă, organizatorii trag un semnal de alarmă reprezentanților autoritățiilor publice, Mass-Mediei, opiniei publice asupra problemelor reale cu care se confruntă persoanele vârstnice, dar și asupra potențialului pe care aceștia îl au din punct de vedere al experienței personale, profesionale și sociale.

Expoziția “Lumini și umbre în viața seniorilor s-a bucurat deja de un număr mare de vizitatori, în anul 2016, în lunile octombrie si noiembrie, decembrie când a fost găzduită la Biblioteca Națională a României, la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala si la Teatrul Metropolis, iar in 2017 bucurestenii au putut admira fotografiile la Muzeul Municipiului Bucuresti. Scopul expozitiei a fost de a prezenta, atât cadrul unei bătrâneți „altfel”, demne și pozitive, ce servește ca exemplu, cât și situația dramatică în care se află milioane de vârstnici din România, care trăiesc în singurătate, izolare și sărăcie.

Aproape 8 luni au fost necesare pentru a crea expoziția, fotografiile fiind realizate în diverse regiuni ale țării, în cadrul Caravanei Cafenelele Seniorilor, din cadrul proiectului „Cetățeni Activi la Puterea a Treia”, cu rezultat principal de a crea Parlamentul Seniorilor, format in prezent din 8 membri si un Presedinte Onorific, aceasta fiind o inițiativă unică în România. In aprilie 2017, cu ocazia primei editii a Forumului Seniorilor (25 aprilie 2017), cei 8 membri ai Parlamentului Seniorilor au prezentat un document de pozitie ce prezinta recomandari pentru dezvoltarea cadrului unei îmbătrâniri demne și active pentru cei peste 5 milioane de pensionari din România. Acest document a fost inaintat decidenților politici, atat parlamentari, cat si guvernanti.

Pentru informații suplimentare despre expoziția “Lumini și umbre în viața seniorilor” și despre proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” ne puteți contacta prin e-mail la adresa ionut.ardeleanu@caritasromania.ro sau prin telefon la 0752.001.437, persoană de contact Ionuț Ardeleanu, Specialist PR.

Proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.