DA Servicii Sociale ! Semneaza Petitia prin care cerem Guvernului sa aloce mai multe fonduri pentru dezvoltarea de servicii sociale !

Confederaţia Caritas România face apel la Mass-Media din România să sprijine persoanele vulnerabile și ONGurile din domeniul social prin promovarea petitiei DA Servicii Sociale! www.caritasromania.ro/da_servicii_sociale în care solicităm Guvernului României să crească cu 0,3% pe an din PIB până în 2020 bugetul disponibil la nivel central pentru servicii sociale.

semneaza_petitia_caritasDeși statisticile oficiale prezintă cifre alarmante referitor la riscul de sărăcie și excluziune socială în care află peste 40% dintre cetățenii României, Guvernul nu a luat, în ultimii ani, nicio masură concretă și sustenabilă pentru a crește accesul persoanelor vulnerabile la servicii care să ajute la depășirea situației de dificultate.

ONGurile din domeniul social au semnalat în repetate rânduri Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice situația de sub-finanțare cronică a sistemului servciilor sociale din România, precum și nevoia dezvoltării acestui sector, și au făcut apel către miniștrii să abordeze cu prioritate tema finanțării acestor servicii; demersuri rămase fără răspuns.

Mass-Media a prezentat deseori, de asemenea, cazuri grave de copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, părinți/familii aflate în dificultate ale căror drepturi elementare (cum sunt accesul la hrană, la educație, la servicii medicale și medicamente, la condiții decente de locuit, șansa la un loc de muncă) sunt încălcate, iar autoritățile locale ridică, neputincioase sau nepăsătoare, din umeri.

ONGurile – furnizori nonprofit de servicii sociale – au o experienţă de peste 20 de ani şi reprezintă 49% din furnizorii de servicii sociale din România și 49,5% din serviciile acreditate furnizate la nivel național. Cu toate acestea, accesul lor la fonduri publice este, de la an la an, din ce în ce mai limitat.

În perioada 2007 – 2014, în timp ce Comisia Europeană critica România pentru slaba capacitate institutionala în absorbția fondurilor europene si pentru lipsa de coordonare între institutiile si departamentele implicate, ONGurile acreditate ca furnizori de servicii sociale erau nevoite să apeleze în continuare la finanțatori străini pentru a nu închide serviciile adresate miilor de beneficiari pe care îi aveau în grijă.

Credem că ÎMPREUNĂ putem să schimbăm lucrurile. Sperăm în ajutorul Dvs pentru a strânge un număr cât mai mare de semnături de susținere a Petiției șă să convingem Guvernul să crească finanțarea pentru servicii sociale.

Va rugăm să diseminați apelul nostru și link-ul www.caritasromania.ro/da_servicii_sociale către publicurile Dvs! Vă mulțumim anticipat!

Persoana de contact: Maria Crângașu, Responsabil PR și Comunicare, e-mail: maria.crangasu@caritas.org.ro, telefon 0729.812.494

semneaza_petitia_caritas