GALA SENIORILOR 2012 – O RECUNOASTERE ADUSA SENIORILOR SOCIETATII

Caritas Romania, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, a organizat Gala Seniorilor luni – 1 Octombrie cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor in Varsta la Teatrul Metropolis.

Gala Seniorilor 2012, un eveniment unic in Romania, initiat de Caritas Romania cu ocazia Anului European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii, a fost primul care a premiat excelenta la varsta a treia și a adus in atentia publicului larg importanta continuarii activitatii si după varsta pensionarii. Cei mai activi dintre seniori, in domenii ca educatie, cultura, sport, arta, voluntariat si nu numai, nominalizati pe platfoma web www.mereutanar.com, au fost premiati pentru pentru activitatile extraordinare pe care le desfasoara la varste inaintate, oferind un exemplu optimist pentru generatiile mai tinere.

Gazduit de Teatrul Metropolis, evenimentul a reunit personalitati marcante ale societății românești, precum: D-na Margareta Paslaru, D-na Stela Enache, D-na Monica Davidescu, Dl George Ivascu, Excelenta Sa Ambasadorul Austriei la Bucuresti – Dl Michael Swarzinger, Seful Comisiei Europene la Bucuresti, Dl Niculae Idu, ambasadori, reprezentanti ai autoritatilor si ai societatii civile.

Printre seniorii premiati s-au numarat si D-na Lucia Radu, cea mai activa senioare in domeniul sportului si care la cei 80 de ani ai sai participa anual la competitii sportive internationale pentru seniori, castigand pana in prezent peste 50 de titluri la categoria sa de varsta. De asemenea, au fost recunoscute si meritele D-lui Gheorghe Chioaru, presedintele CARP Omenia, care a fost premiat cu titlul de cel mai activ senior in apararea drepturilor pensionarilor din Romania. Cel mai varstnic senior ajuns in finala Gala Seniorilor este Dl Vasile Iosif in varsta de 93 de ani, autor a numeroase piese de teatru si volume de proza si poezie si unul dintre cei mai apreciati scriitori nationali in viata.

Au mai fost acordate urmatoarele premii: Cea mai activa bunica – D-na Besca Alecsandrina, cel mai activ voluntar senior – Dl Alexandru Cucu, cel mai activ senior in comunitate – Dl Iuliu Domsa, cel mai activ senior in domeniul artei si culturii – Dl Ioan Vlas, cel mai activ senior in ajutorarea nevoiasilor – Parintele Berno Rupp, Voluntarul copiilor – Balerina Gabriela Voinea (73 de ani) si titlul de cel mai activ senior al anului a revenit D-lui Bernard Saes, care de 11 ani ajuta copiii cu Sindrom Down din Romania. Daca multi se intreaba de ce Dl Saes a ales ca la varsta pensionarii sa vina in Romania si sa-i ajute pe copii, iata declaratia dumnealui: Puteam sa merg la peste, dar am oroare sa astept in soare, sa am dureri de cap. Puteam sa joc carti, dar am jucat numai pe perioada serviciului militar. As fi putut sa joc sah, dar este foarte complicat pentru mine. Si, la pensie, decat sa ma agat de copiii mei, am decis sa plec sis a fiu utile pentru cei care au nevoie de ajutorul meu.” (Bernard Saes)

Gala Seniorilor 2012 a cuprins si momente artistice oferite de Baletul SOS Satele Copiilor, antrenat de D-na Gabriela Voinea in varsta de 73 de ani, de Qvartetul de Viori al Teatrului de Opereta Ion Dacian si de artista Claudia Negroiu, ce va interpreta selectiuni din spectacolul Remember Maria Tanase.

Sponsorii evenimentului au fost: Institutul de Geriatrie și Gerontologie Ana Aslan, Vodafone Romania, Farmec, Editura Nemira, Mega Image, Centrul de Nutritie Superfit, Centrul Medical Geriplusmed si Bioelemente.