Un milion de stele – 2017

România a fost luminată de un million de stele ale solidarității

Cea de-a noua ediție a evenimentului național Un Milion de Stele a avut loc în 39 de localități

Ajuns deja la cea de-a noua ediție la nivel național, evenimentul Un Milion de Stele a luminat din nou România prin gesturile de solidaritate și întrajutorare a 8930 de cetățeni care au participat în decurs de două luni la cel mai amplu gest de solidaritate față de persoanele aflate în nevoie.

În 39 de localități, în decursul lunilor octombrie și noiembrie, 7 organizații membre ale Confederației Caritas România au invitat cetățenii să aprindă o candelă într-un spațiu public, gest prin care au arătat sprijinul pentru o persoană aflată în nevoie, dar au fost invitați să ofere și o donație pentru a contribui la dezvoltarea de servicii de asistență socială sau medicală pentru: copii cu probleme sociale, tineri și copii cu dizabilități, familii nevoiașe, vârstnici afectați de fenomenul sărăciei extreme și al marginalizării sociale, persoane beneficiare de servicii de îngrijire la domiciliu, dar și pentru persoane fără adăpost și care trăiesc în condiții precare. Prin acest gest de solidaritate socială au fost strânse donații în valoare de 74.301 RON, fonduri care vor fi utilizate pentru susținerea activitățiilor sociale pentru categoriile sociale menționate anterior.

Prin organizarea acestei acțiuni de solidaritate, ne-am asociat încă din anul 2009 acțiunilor similare din rețeaua Caritas Europa, cu scopul de a sensibiliza credincioșii și cetățenii și de a-i îndemna să fie solidari cu persoanele care trăiesc în sărăcie și care sunt excluse social. În acest an, organizațiile Caritas au dat curs și inițiativei lansate de Sfântul Părinte Papa Francisc de a celebra Ziua mondială a săracilor, în data de 19 noiembrie 2017.

La eveniment au participat distinși reprezentanți ai parohiilor Romano Catolice și Greco Catolice care au deschis evenimentul printr-un ceremonial religios deosebit, reprezentanți ai autorităților publice locale care și-au oferit sprijinul în facilitarea organizării evenimentului în fiecare localitate, reprezentanți ai Mass-Media, voluntari dedicați și susținători ai activitățiilor desfășurate de organizațiile Caritas din România.

Evenimentul a avut loc, în perioada 13 Octombrie – 12 Noiembrie 2017 în următoarele localități: Petroșani, Tîrgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Toplița, Sovata, Sângeorgiu de Mureș, Sângeorgiu de Pădure, Cârța, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc, Gheorgheni, Remetea, Ditrău, Joseni, Tîrgu Secuiesc, Brețcu, Oradea, Blaj, Brașov, Bucerdea Grânoasă, Cenade, Mediaș, Cetatea de Baltă, Teiuș, Târnăveni, Satu Mare, Sighetu Marmației, Timișoara, Iași, Iugani, Mircești, Răchiteni, Pîrgărești, Săbăoani, Huși, Oțeleni, Faraoani, Suceava.

ORGANIZATORI

CARITAS IASI: Un Milion de Stele, editia 2017, 12.11.2017, ora 19:00

ORGANIZATOR: CARITAS IASI
INTERVALUL ORAR: INCEPAND CU ORA 19:00

12 NOIEMBRIE: Luminile solidaritatii se aprind si in estul tarii, Campania Un Milion de Stele ajunge si in Iasi

Centrul Diecezan Caritas Iași, organizează duminică, 12 noiembrie 2017, ora 19.00, cea de-a XI a ediție a campaniei de solidaritate și strângere de fonduri UN MILION DE STELE

Acțiunea va avea loc în Aula „Anton Durcovici” din Catedrala Romano -Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină ” Iași.

Prin organizarea acestei acțiuni de solidaritate, ne-am asociat încă din anul 2009 acțiunilor similare din Caritas Europa, cu scopul de a sensibiliza credincioșii și cetățenii și de a-i îndemna să fie solidari cu persoanele care trăiesc în sărăcie și care sunt excluse social. A aprinde o lumânare într-un spațiu public, în cadrul evenimentului, reprezintă gestul simbolic de a fi solidar cu o persoană aflată în dificultate.
Prin acest eveniment dorim să dăm curs și inițiativei lansată de Sfântul Părinte papa Francisc de a celebra Ziua mondială a săracilor, stabilită pentru duminică, 19 noiembrie 2017.

Sub titlul ”Să nu iubim cu vorba ci cu fapta”, suveranul pontif amintește creștinilor și tuturor oamenilor de bunăvoință faptul că „nu avem voie să ne gândim la cei săraci numai ca destinatari ai unei practici bune de voluntariat care trebuie făcută o dată pe săptămână, sau cu atât mai puţin de gesturi ocazionale de bunăvoinţă pentru a pune conştiinţa în pace. Dacă vrem să-l întâlnim realmente pe Cristos, este necesar să-i atingem trupul în trupul rănit al săracilor, ca o comparaţie cu împărtăşirea sacramentală primită în Euharistie. De aceea, suntem chemaţi să întindem mâna către cei săraci, să-i întâlnim, să-i privim în ochi, să-i îmbrăţişăm, pentru a-i face să simtă căldura iubirii care frânge cercul singurătăţii. Mâna lor întinsă spre noi este şi o invitaţie de a ieşi din certitudinile şi comodităţile noastre şi să recunoaştem valoarea pe care o constituie sărăcia în ea însăşi.” (Din Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru Prima Zi Mondială a Săracilor, rostit la 14 iunie 2017)

Anul acesta, la Iași, Centrul Diecezan Caritas Iași, prin intermediul Domeniului Copii, Tineri și Familii își mobilizează toate eforturile pentru a aduce o rază de soare în viața beneficiarilor din cadrul acestui domeniu. Fie că este vorba de familii aflate la marginea societății, copii care visează la o copilărie mai bună sau tineri care au nevoie de o mână întinsă spre viitor. Gestul aprinderii unei lumânări, înseamnă totodată aprinderea unei speranțe pentru o viață mai bună.

Tot în cadrul acestui eveniment va fi organizat și un stand cu obiecte expuse spre vânzare, realizate de beneficiarii, voluntarii și personalul de la trei programe Caritas, respectiv Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri „Don Bosco”, Centrul de Plasament „Sf. Iosif” și Centrul de Resurse pentru Familii.

Sumele colectate vor fi destinate beneficiarilor domeniului Copii, Tineri și Familii.

În aceeași zi evenimentul ”Un milion de stele” se va desfășura încă în 9 comunități în care se vor colecta fonduri pentru susținerea beneficiarilor programului de Îngrijire la domiciliu: Iugani- Biserica ” Sfânta Fecioară Maria, Regină”, Mircești-Parohia Nașterea Sfintei Fecioare Maria, Răchiteni-Biserica „Sf. Anton de Padova”, Pîrgărești-Biserica Sf. Mihail din Satu-Nou, Săbăoani-Biserica Sf. Mihail Arhanghelul, Huși-Parohia Sf. Anton, Oțeleni-Parohia Sf. Ana, Faraoani-Parohia Sf. Mihail Valea Mare, și Suceava-Biserica ”Sf. Ioan Nepomuk.

Acțiunea face parte din proiectul „Dezvoltarea și promovarea spiritului social-caritativ în regiunea NE a României” finanțat de SC Conex Distribution S.A prin care ne propunem să promovăm și să dezvoltăm spiritul social-caritativ în 10 comunități din regiunea NE prin organizarea unei campanii de sensibilizare, cu privire la persoanele aflate în dificultate socială și prin dezvoltarea, menținerea și motivarea unei rețele de voluntariat.

Partenerii media al campaniei sunt TVR Iași și Radio România Iași

Dumincă, 12 noiembrie 2017, vom aprinde o stea pentru susținerea celor nevoiași. Și dumneavoastră sunteți una din milioanele de stele care pot susține un destin. Vă așteptăm să ne fiți alături!

CENTRUL ROMANIEI SE VA LUMINA VINERI, 13 OCTOMBRIE 2017 IN URMATOARELE LOCALITATI:

ORGANIZATOR: CARITAS ALBA IULIA
INTERVALUL ORAR: 18:00-20:00

Este deja o tradiţie ca în fiecare an organizația noastră realizează cel mai amplu gest de solidaritate: Evenimentul Un milion de stele pentru nevoiași. Acțiunea constă în aprinderea unor lumânări într-un spaţiu public și oferirea unei donații la fața locului, fiecare flacără reprezentând simbolic o persoană care se confruntă cu neajunsurile şi excluziunea socială. Oferim oportunitate oricărei persoane de a face un bine exprimându-se vizibil și arătând, în ciuda tuturor dificultăților, importanța comunității și interesul purtat celor în nevoie.

Anul trecut evenimentul a fost organizat în 16 de localități cu participarea a peste 5.300 de persoane, și au fost donate 42.294 de lei, din care am ajutat peste 600 de familii și vârstnici nevoiașe cu pachete de alimente în ajunul Crăciunului. Va multumim!

Misiunea noastră este de a sprijini pe cei săraci și marginalizați social să se exprime și să recâștige dreptul la o viață demnă, prin programe complexe de asistență socială și prin acțiuni caritabile și umanitare. Prin această acțiune puteți să fiți alături de noi în munca de caritate.

• Petroșani în Centrul Civic
• Tîrgu Mureș în Piața Teatrului
• Sfântu Gheorghe în Piața Libertății
• Miercurea Ciuc în Piața Libertății
• Toplița pe esplanada Casei de Cultură
• Sovata în centru
• Sângeorgiu de Mureș în Piața Sfântu Gheorghe
• Sângeorgiu de Pădure în fața Casei de Cultură
• Cârța în centru
• Odorheiu Secuiesc în Piața Dávid Ferenc
• Cristuru Secuiesc în centru
• Gheorgheni în fața Casei de Cultură
• Remetea în Piața Cseres Tibor
• Ditrău în Piața Jakab Antal
• Joseni în Grupul Şcolar „Sövér Elek”
• Tîrgu Secuiesc în centru, P-ţa Gábor Áron
• Brețcu în biserica romano-catolică

17 OCTOMBRIE 2017 – „Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei”. ORADENII SE ALATURA EVENIMENTULUI UN MILION DE STELE!

ORGANIZATOR: CARITAS EPARHIAL ORADEA SI CARITAS CATOLICA ORADEA
INTERVALUL ORAR: 18:00-20:00
LOCUL DE DESFASURARE: Oradea, Piata Unirii
Fii alături de cei care au nevoie de tine!
Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eradicarea Sărăciei, Asociațiile Caritas Eparhial Oradea și Caritas Catolica Oradea organizează evenimenul „Un milion de stele 2017” Alături de cei săraci în cadrul proiectului „Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei” finanțat de către Consiliul Județean prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor.
Vino și aprinde o lumânare pentru cei nevoiași.

CARITAS BLAJ: Un Milion de Stele, editia 2017, 19-20 Octombrie 2017, ora 18:00

ORGANIZATOR: CARITAS MITROPOLITAN BLAJ
INTERVALUL ORAR: INCEPAND CU ORA 18:00

Mesajul Parintelui Nicolae Anusca, Director General Caritas Blaj

Discipolilor care îi cereau lui Isus să-i învețe să se roage El a răspuns cu cuvintele săracilor care se adresează unicului Tată în care toți se recunosc ca frați. „Tatăl nostru” este o rugăciune care se exprimă la plural: pâinea care se cere este „a noastră”, și asta comportă împărtășire, participare și responsabilitate comună. În această rugăciune toți recunoaștem exigența de a depăși orice formă de egoism pentru a avea acces la bucuria primirii reciproce.” (Papa Francisc, Discurs 1 octombrie 2017)

Dragii mei, iubitori de solidaritate şi caritate

Vă invit să participăm cu toţii la a XII-a ediţie a acţiunii Un milion de stele organizată de Caritas Mitropolitan Blaj în acest an în data de 19 octombrie ora 18.00 la Târnăveni iar în celelalte locații în 20 octombrie ora 18:00.

Evenimentul se va desfăşura în localităţile unde Caritas este o prezenţă constantă prin operele sale de caritate oferind servicii de asistenţă socială.

1. Blaj – Esplanada din faţa Catedralei „Sfânta Treime”
2. Braşov – Biserica Greco-Catolică „Sfântul Petru”, Str. Zizinului, Nr. 24A
3. Bucerdea Grânoasă – în faţa Primăriei, Str. Ioan Maiorescu, nr. 82
4. Cenade – la monumentul eroilor din localitate
5. Cetatea de Baltă – Piaţa Centrală
6. Mediaş – parcarea din faţa Bisericii Greco-Catolice, de lângă TransGaz, Str. Sticlei, Nr. 4
7. Teiuş – Parcul Crucii luminoase
8. Târnăveni – Casa de Cultură „Mihai Eminescu”, Strada Republicii Nr. 32 – 19 Octombrie

Suntem chemaţi în această zi să aprindem o candelă şi să participăm prin acţiunea şi contribuţia noastră la ameliorarea condiţiilor de viaţă a copiilor cu probleme sociale şi cu dizabilităţi.

Vocaţia de creştini şi de cetăţeni activi comportă, aşa cum ne învaţă Sfântul Părinte Papa Francisc, participare concretă, împărtăşire cu cei aflaţi în suferinţă şi nevoi, precum şi o responsabilitate comună faţă de viaţa socială şi de condiţiile precare ale celor mai vulnerabili dintre semenii noştri.

Aprinzând o candelă, aprindem speranţa unei vieţi mai bune pentru cei mai necăjiţi copii şi rostind împreună rugăciunea „Tatăl nostru” depăşim spaţiul îngust al egoismului şi gustăm din bucuria comuniunii fraterne.

Se aprind din nou „Un Milion de Stele”, in Satu Mare si in Sighetu Marmatiei

ORGANIZATOR: CARITAS SATU MARE
INTERVALUL ORAR: INCEPAND CU ORA 17:00

În data de 20 octombrie, vineri, de la ora 17 se aprind din nou candelele solidarității la Satu Mare și Sighet.

În data de 20 octombrie, vineri, de la ora 17 se aprind din nou candelele solidarității la Satu Mare și la Sighetu Marmației, în cadrul acțiunii de solidaritate intitulată: „Un Milion de Stele”. La Satu Mare evenimentul va avea loc la Turnul Pompierilor. Noua locație a fost aleasă în așa fel încât să sprijine mesajul acțiunii din acest an.

Scopul evenimentului este atragerea atenției asupra faptului căt de important este să avem grijă unii de alții, să ne oferim sprijin reciproc. De-a lungul vieții, oricare dintre noi poate să ajungă în situații dificile, din care nu putem ieși fără ajutorul semenilor noștri. De aceea, trebuie să avem grijă de cei din jurul nostru, trebuie să observăm de la primele semne că semenul nostru are nevoie de ajutor, și să-l sprijinim în măsura posibilităților noastre. Să veghem asupra comunității noastre, precum veghează Turnul Pompierilor asupra orașului – astfel sună mesajul acțiunii.

La Sighetu Marmației candelele se vor aprinde în Parcul Central în semn de solidaritate pentru persoanele care au nevoie de îngrijire.

Prin donațiile oferite pentru candelele disponibile la fața locului, cei prezenți sprijină serviciile sociale ale Caritas.

Echipa Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare îi invită pe locuitorii celor orașe să participe în număr cât mai mare la acțiunea „Un Milion de Stele” ediția 2017, dovedind și astfel că trăim într-o comunitate solidă în care putem conta unii pe alții!

In Timisoara se aprind candelele solidaritatii!

ORGANIZATOR: CARITAS Timisoara
INTERVALUL ORAR: INCEPAND CU ORA 17:00

În data de 10 noiembrie, vineri, de la ora 18

Vino, aprinde și tu o stea vineri, 10.11.2017 de la ora 18.00 în Piața Unirii în fața Domului Romano-Catolic din Timișoara.
Printr-o donație la fața locului puteți ajuta oamenii fără adăpost!
Vă așteptăm!