Hotărârea de Guvern 368 din 26 aprilie 2023, referitoare la acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, creează situații fără precedent.
Dincolo de faptul că impune condiții imposibil de îndeplinit unor oameni aflați deja la capătul puterilor, copleșiti de realitatea și efectele războiului, afectează relațiile dintre refugiați și cetățenii români care au arătat empatie și și-au deschis ușile pentru a-i găzdui.
Neplătiți din februarie, cetățenii români – gazde, care trebuiau să primească 50 de lei pe zi pentru cazare (prin Programul 50/20) află că prin noul program banii de cazare vor merge direct la refugiați, aceștia fiind responsabili cu plata chiriei. De aici apar neîncrederea, temerea că nu își vor recupera banii pentru lunile neplătite încă de stat și refuzul de a mai găzdui refugiați ucraineni până la clarificarea situației. Pentru că prin Programul 50/20 nu s-au încheiat contracte de închiriere între proprietarii români și refugiații ucraineni, nici unii nici alții nu sunt acoperiți de termene și condiții.
Prinși la mijloc între hotărâri de guvern și proprietarii neplătiți, unii refugiați își găsesc lucrurile aruncate în stradă, alții sunt somați să părăsească locuințele și să plătească din propriile resurse, ceea ce este imposibil pentru refugiații vulnerabili, care și-au epuizat toate economiile în aceste luni.
Dacă înainte de Hotărârea 368 din 26 aprilie 2023 o garsonieră închiriată costa 650 RON/lună în Satu Mare, de exemplu, după apariția acesteia costul lunar se ridică la 2.000 RON (fără utilități incluse), adică exact suma prevăzută de stat.
E nevoie de mai mult de o Hotărâre de Guvern, este nevoie de o comunicare clară, transparentă, din partea statului cu privire la restanțele de plată. E nevoie de norme de aplicare și clarificări care să împiedice abuzurile de orice fel. E nevoie de asumare și soluții care să conducă la integrarea refugiaților, percepția lor ca o resursă pentru societate, nu o problemă.
Proiectul SOLIDAR cu drepturile celor vulnerabili! este derulat de Confederația Caritas România în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) și beneficiază de o finanțare în valoare de 143.026 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro