Apartenența Confederației Caritas România la rețele contribuie la creșterea impactului inițiativelor și acțiunilor sale în efortul de îmbunătățire a cadrului legislativ și de influențare a politicilor sociale, atât la nivel național, cât și european, dar și într-o mai mare eficiența a intervențiilor în asistența umanitară.
Caritas Internationalis
Caritas Internationalis, cu sediul central în Roma, coordonează activitatea Caritas la nivel global în strânsă cooperare cu cele șapte birouri regionale din Africa, Asia, MENA (Orientul Mijlociu si Africa de Nord), Europa, America de Sud si Caraibe, America de Nord si Oceania. Organizațiile Caritas de pe tot globul sunt unite prin apartenența la Biserica Catolică și printr-un set de valori și principii comune.
Organizațiile Caritas sunt prezente în peste 160 de țări unde își întind mână către cei săraci, vulnerabili și excluși, fără să țină cont de religie sau rasă, pentru a construi o lume bazată pe dreptate și iubire frățească.
Pentru a asigura standarde minime de calitate și respectarea valorilor și principiilor de bază de către organizații membre, Caritas Internationalis a introdus un set de standarde obligatorii de management. Confederația Caritas România a adoptat aceste standarde în anul 2017 și a trecut cu succes prin procesul de verificare.
Caritas Internationalis este, de asemenea, responsabil pentru coordonarea intervențiilor de asistență umanitară în cazul catastrofelor și crizelor majore pe plan mondial. Astfel, Confederația Caritas România, în programele sale de asistența umanitară pe plan internațional, lucrează în strânsă colaborare și coordonare cu Caritas Internationalis și respectă toate procedurile pentru situații de urgență definite de Caritas Internationalis. Programe de asistența umanitară finanțate în ultimii ani de Caritas România (de exemplu în Filipine, Siria, Ucraina) au făcut parte din mecanismul de finanțare promovat de Caritas Internationalis.
Caritas Europa
Cu sediul la Bruxelles, Caritas Europa coordonează activitatea organizațiilor Caritas din Europa. Participarea Caritas Romania în cadrul rețelei europene s-a axat pe următoarele domenii: advocay și politici sociale, ajutor umanitar în Europa, consolidarea rețelei.
Advocacy și politici sociale
Activitatea de advocacy a Caritas în Europa urmărește crearea unei societăți bazate pe justiție socială care să asigure dezvoltarea umană integrală și să îmbunătățească calitatea vieții celor săraci și vulnerabili. Pentru a atinge acest obiectiv, Caritas Europa folosește expertiza Caritas-urilor naționale în formularea politicilor și documentelor de poziție și mobilizează resurse pentru organizarea de campanii la nivel european.
Coordonare în situații de urgență
Caritas România este membru în grupul de lucru „Humanitarian Action Group” (Grup de acțiune în asistența umanitară) care coordonează activitățile umanitare ale rețelei Caritas în Europa, dezvoltă strategii de pregătire și de răspuns și asistă organizațiile membre în dezvoltarea capacităților organizaționale în asistența umanitară.
De asemenea, Caritas România participă la lucrările grupului regional SEECEG-South Eastern Europe Caritas Emergency Group. Momentan, Caritas România are preșidenția acestui grup.
Consolidarea rețelei
Caritas Europa se implică în consolidarea instituțională a celor 48 de organizații membre. Fideli principiului solidarității în cadrul rețelei europene, în 2014 a început implementarea unui program de susținere a dezvoltării organizaționale care să conducă la sustenabilitatea tuturor organizațiilor membre. Abordarea implică întărirea structurilor organizației, promovarea și respectarea bunei guvernanțe, managementul calității, transparență și utilizarea responsabilă a resurselor.
Caritas Romania a participat la elaborarea documentelor și a fost printre primele organizații care au depus un plan de dezvoltare organizațională cu o durată de trei ani (2014 – 2016).
În luna mai 2020, un reprezentant al Confederației Caritas România a participat la Conferința Regională Caritas Europa, la care au fost prezenți online reprezentanți ai celor 49 de organizații membre. În cadrul conferinței, Michael Landau a fost ales ca noul președinte al Caritas Europa. Michael Landau până acum a avut funcția de președinte Caritas Austria și director Caritas Viena.
FOND
Confederația Caritas România este membru fondator al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania, care reprezintă organizații din România implicate în programe internaționale de dezvoltare și de asistență umanitară.
În prezent, la nivel național, FOND reprezintă principalul partener de consultare și colaborare cu Ministerului Afacerilor Externe în eforturile de dezvoltare și implementare ale politicii naționale de cooperare pentru dezvoltare.
Din anul 2014, Caritas Romania, alături de ceilalți membri ai Grupului de lucru “Asistenta Umanitara” creat în cadrul FOND (Salvați Copiii România, World Vision Romania, ADRA, Serviciul Maltez, Habitat for Humanity), participă la întâlnirile acestui grup de lucru și colaborează cu membrii grupului în programe de asistență umanitară.