„Mă simțeam un cetățean mărunt/Nebăgat în seamă, cu păr cărunt/Sunt recunoscător celor ce-au avut ideea/Să mă facă parlamentar la puterea a treia.” G.E.
În perioada 09 – 13 mai 2016, Confederația Caritas România, împreună cu Asociația C.A.R.P. "OMENIA" București, partener în cadrul proiectului "Cetățeni Activi la Puterea a Treia", a organizat Caravana „Cafenelele Seniorilor”.
Orașele Copșa Mică (9 mai), Cluj-Napoca (10 mai), Satu Mare (12 mai) și Oradea (13 mai) au găzduit Caravana „Cafenelele Seniorilor”, acestea devenind puncte-cheie pe harta cetățeniei active.
În cele 4 cafenele organizate în perioada menționată, la care au participat peste 150 de seniori, reprezentanți ai autorităților publice locale si ai mass-media, s-au dezbătut cele mai presante probleme ale seniorilor, care vor deveni priorități pentru Parlamentul Seniorilor:
„Sunt foarte nemulțumită de direcția în care merge România, fapt pentru care noi seniorii trebuie să luăm atitudine până nu este prea târziu.”
„Ca persoană vârstnică, legislația mă defavorizează și mă marginalizează. La plecarea într-o excursie, asigurarea de călătorie este mai scumpă pentru pensionari. Mă simt discriminat.”
„Rugăm autoritățile să fie alături de persoanele vârstnice pentru ca nu ni se acordă respectul cuvenit.”
„Nu există un sistem prin care experiența și cunoștințele vârstnicilor să fie transmise generațiilor mai tinere.”
„Activitățile pentru vârstnici aproape că nu există”.
„După vârsta de 50 de ani, cei care rămân fără loc de muncă din diferite motive, nu mai sunt angajați de nimeni.”
Concluziile desprinse în toate localitățile vizitate au avut ca numitor comun problemele socio-economice cauzate de veniturile insuficente, situație în care se regăsesc peste 2 milioane de pensionari în țara noastră, problemele de sănătate inerente vârstei a treia amplificate de lipsa serviciilor socio-medicale, situații de discriminare întâlnite în cadrul unor interacțuni cu autorități publice sau alți membri ai comunității, nerespectara drepturilor acestora și „invizibilitatea” în societate.
Mesajul seniorilor a fost ferm: este important ca autoritățile publice centrale și locale să includă nevoile si potentialul persoanelor vârstnice în managementul serviciilor publice, să îi consulte în deciziile publice pentru respectarea drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor.
În anul 2017, la finalul caravanei, în urma unui proces amplu de selectare, 8 seniori vor constitui Parlamentul Seniorilor, care va milita pentru politici publice favorabile vârstnicilor prin monitorizarea legislației dedicate persoanelor vârstnice și va contribui la crearea unui cadru legislativ pentru o îmbătrânire activă, sănătoasă și demnă. În 2017, România va putea deveni a doua țară din Europa care formează un astfel de Parlament, după Irlanda.
Următoarea oprire a Caravanei Seniorilor va fi Brăila, prilej cu care se vor discuta provocările prin care persoanele vârstnice trec în fiecare zi, politicile locale și naționale care le influențează viața acestora și a celorlalți membri ai comunității și de a propune soluții pentru politici publice adecvate.
Pentru informații suplimentare despre proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” ne puteți contacta prin e-mail la adresa ionut.ardeleanu@caritasromania.ro sau prin telefon la 0752.001.437, persoană de contact Ionuț Ardeleanu, Specialist PR, proiect.
Proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
***
Confederaţia Caritas România, organizaţie neguvernamentală de tip reţea cu o istorie de 20 ani, are rolul de a reprezenta la nivel naţional şi internaţional cele 10 organizaţii Caritas active în România. Caritas abordează sistematic şi structurat problemele sociale ale comunităţilor răspunzând nevoilor persoanelor aflate în dificultate. La nivel naţional, organizaţiile Caritas derulează programe de asistenţă socială complexă: îngrijire socio-medicală la domiciliu, pentru bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, educaţie pentru prevenirea dezastrelor naturale, intervenţie directă în caz de calamităţi, asistenţă directă şi consiliere pentru familii, centre de zi pentru copii şi tineri, activităţi de integrare comunitară şi profesională pentru persoane defavorizate social. Confederaţia Caritas România este membră în reţelele internaţionale şi naţionale: Caritas Internationalis, Caritas Europa şi FOND. Mai multe detalii pe www.caritasromania.ro
Asociația C.A.R.P. „Omenia” București este o asociație neguvernamentală, de întrajutorare mutuală și protecție socială pentru persoanele vârstnice, având în prezent peste 43.000 de membri. Misiunea Asociației C.A.R.P. „Omenia” este ajutorarea financiară, materială și socială a membrilor săi, asigurarea drepturilor acestora la un trai decent și de calitate. De asemenea, asociația promovează îmbătrânirea activă și încurajează participarea vârstnicilor în societate ca deținători de drepturi, cetățeni și consumatori, îmbătrânirea într-o mai bună stare de sănătate fizică și mentală, posibilitatea de a lucra pentru o perioadă mai lungă cu mai multe facilități de formare și condiții de muncă adaptate lor, și de a se bucura de o viață demnă. Mai multe detalii pe www.carp-omenia.ro