În data de 3 iulie 2018, o echipă de evaluare și intervenție de la Centrul Diecezan Caritas Iași a ajuns în comuna Farcașa din județul Neamț. Inundațiile, dar și alunecările de teren au afectat grav mai multe sate care aparțin acestei comune. În satul Bușmei, zeci de case au fost pur și simplu îngropate în pietre și aluviuni. Unde până acum câteva zile au fost grădinile oamenilor, acum pietriș, nisip și nămol se ridică până la nivelul geamurilor. Aproximativ 30 de case au fost inundate în acest sat mic.
„Am găsit aici oameni foarte speriați”, relatează Mihaela Condac, coordonatoarea programelor de asistența umanitară din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași. „Cei mai mulți locuitori ai satului sunt oameni în vârstă, cei tineri au plecat în străinătate în căutare unui loc de muncă. Oamenii care stau astăzi aici vor avea mari dificultăți să-și curețe și să-și repare casele. În plus, mulți au pierdut tot ce au cultivat în grădinile lor, aceasta fiind singura lor sursă de hrană.”
O altă problemă este accesul la apă potabilă. Fântânile au fost inundate și umplute cu nisip și noroi. Echipa Caritas a adus sute de bidoane de apa potabilă pentru a asigura măcar o cantitate minimă de apă pentru următoarele zile.
„Oamenii aici sunt foarte supărați pe câteva firme internaționale care se ocupă în zona cu exploatarea lemnului. Efectiv s-au defrișat munții din zonă, nu mai există pădure să rețină apa în cazul unor ploi mai puternice. În plus, drumurile forestiere construite peste tot au mărit și mai mult riscul de alunecări de teren”, explică Mihaela Condac situația din zonă.
“Ne-am săturat să vedem cum zilnic multe camioane coboară din pădure încărcate cu lemn! Au distrus și pădurea, au distrus și drumurile. Acum noi avem probleme! Pe noi cine ne ajută? Ei au distrus și noi avem de suferit! Noi suntem bătrâni!” ne-a spus supărată doamna Tudora din Bușmei.
Pe baza datelor și informaților obținute pe teren, Confederația Caritas România împreună cu Caritas Iași va dezvolta un plan pentru a sprijini populația afectată din această zonă.
„Ne gândim de exemplu la echipe de voluntari care să ajute la curățarea caselor. Dar cel mai important, pe termen lung, vor fi programe de reducerea riscului de dezastre. Evenimentele se pot repeta oricând. Comunitățile și oamenii de aici au nevoie de sprijin pentru a fi mult mai bine pregătiți data viitoare.”