Marian (nume schimbat de autor), un băiețel de șase ani, ambițios, perseverent și curajos, aduce zâmbete și luminează chipul oricărei persoane care ajunge să-l cunoască. Beneficiază de serviciile Centrului de Recuperare Neuromotorie “Pruncul Isus” Medias din perioada de când era bebeluș. Problemele lui de sănătate sunt complexe, având dificultăți de dezvoltare (cognitiv, comportamental, limbaj și neuromotor), și de asemenea folosește un aparat auditiv.
„Evoluția lui a fost vizibilă chiar și în această perioadă a anului în care am lucrat numai online, pentru o perioada de aproximativ 3 luni, respectiv progresele au fost atât din punct de vedere cognitiv, motor , dar și din punct de vedere al abilităților de viață independentă. A făcut primii pași și a spus conștient primele cuvinte – ‘mama’, ‘tata’ și ‘apa’”, explică Alexandra Ababi, psiholog – psihoterapeut la Centrul de Recuperare Neuromotorie „Pruncul Isus” din Mediaș. „Ȋn perioada în care am lucrat numai în online, mama lui a fost prezentă la fiecare ședință de terapie și a prins și mai mult curaj în a realiza sarcini diverse și complexe cu el. Implicarea mamei a fost permanentă și de mare suport pentru Marian.”
Centrul „Pruncul Isus” care aparține organizației Caritas Blaj, oferă servicii de recuperare complexă atât pentru copiii cu dizabilități neuromotori precum și pentru copiii cu tulburări de neurodezvoltare, autism și boli rare. În contextul pandemiei, în perioada 16 Martie până în 15 iunie 2020, serviciile de terapie s-au desfășurat exclusiv online, astfel că părinții și copiii au participat atât la programe individualizate de terapie psihologică, precum și la ședințe de consiliere psihologică suportivă pentru părinți.
„Pentru copiii mici, adică cei între doi și șase ani, participarea la activitățile online a fost destul de dificilă. O parte dintre copiii cu care lucrez în programele de recuperare psihologică au și o formă din tulburarea de spectru autist. Tehnica (laptop, televizor, telefon, tabletă) în cazul lor este recomandat sa fie folosită cât mai puțin ca și timp și doar în cazuri în care vin în completarea programelor terapeutice. Tocmai de aceea a fost oarecum o provocare și pentru părinți să reușească să folosească aceste componente strict pentru orele de terapie zilnice.
Această perioadă a fost o provocare nu numai pentru copii, dar și pentru părinți care acum, fiind prezenți la terapiile online, au realizat cât de dificilă este această muncă cu copiii și cât de mult trebuie lucrat la un singur program, după cum aceștia au declarat în cadrul ședințelor de consiliere specifică pentru părinți. ”Pentru mine este important ca părinții să rămână în rolul de părinți și să nu devină terapeuți. Pentru că uneori pentru copil acest schimb de roluri poate să fie confuz.”
O temă importantă în perioada de online a fost pregătirea pentru revenirea la centru, unde acum trebuie respectate reguli noi de igienă și de distanțare. ”Am exersat încă din online cu copiii folosirea măștilor de protecție. Am lucrat în oglindă în ultimele minute din ședința online – și eu am purtat mască în fața calculatorului, și copiii. Astfel copiii au fost deja obișnuiți și nu s-a creat disconfort când au revenit la centru.”
Sprijinul oferit de centrul „Pruncul Isus” în timpul pandemiei nu se limitează la terapia oferită copiilor, ci include și programe de consiliere pentru părinți. ”Chiar dacă de multe ori părinții se consideră puternici, pandemia a adus o stare de disconfort. Au apărut frustrările că nu mai fac față și nu sunt pregătiți să se ocupe suficient de copii lor cu dizabilități. A apărut și frica ca emoție distructivă în perioada de pandemie, teama de a nu se infecta cu acest virus. Însă cu suport psihologic, social și emoțional am reușit să găsim un echilibru între situația actuală și ceea ce simțea fiecare părinte.”
Între timp, cei mai mulți copii s-au întors și participă din nou la terapii și activități la centru. ”Chiar dacă orașul nostru este din nou în carantină, continuăm să îi primim pe copii și părinții lor în centrul nostru. Ei au mare încredere în ceea ce facem aici și ne ajută prin respectarea regulilor pe care le-am introdus pentru siguranță atât a lor cât și a noastră, a specialiștilor din centru. O altă grijă verbalizata de către părinți este aceea de a nu se închide centrul, datorită situației actuale. Noi ne-am angajat să facem tot ceea ce este posibil pentru a putea să ne continuăm activitatea.