Federația SenioriNET lansează Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România
– Consultări cu Guvernul și societatea civilă, pentru identificarea și implementarea de măsuri în sprijinul persoanelor vârstnice –
Federația SenioriNET, formată din organizații neguvernamentale furnizoare de servicii socio-medicale adresate seniorilor, a lansat spre consultare, Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România.
Inițiativa face parte din proiectul Federația SenioriNET – ONG-uri mai puternice în sprjinul vârstnicilor din România!” derulat de către Confederația Caritas România în parteneriat cu Asociația Four Change, Fundația de Sprijin Comunitar și Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj.
Evenimentul organizat în perspectiva Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, a fost găzduit joi 29 septembrie 2022, la Palatul Victoria, pentru a aduce în atenția decidenților politici și a publicului larg, necesitatea creării unor condiții care să sprijine îmbătrânirea activă și demnă.
“Dorim ca, împreună cu autoritățile centrale și publice să contribuim la îmbunătățirea unei strategii naționale care să se fundamenteze pe dreptul persoanei vârstnice la servicii sociale, medicale, asistență medicală corespunzătoare, acces la informație, oportunități de petrecere a timpului liber, asta în corelație cu capacitatea seniorilor de a accesa acest tip de servicii.” a declarat Doina Crângașu – Manager de Proiect/Director executiv Caritas România
La întâlnire au participat peste 40 de reprezentanți ai instituțiilor publice reprezentative pentru tema îmbătrânirii active – cercetători, parlamentari, funcționari publici din cadrul ministerelor de resort, precum și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din România.
Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, a asigurat SenioriNET de sprijinul Secretariatului General al Guvernului și a apreciat drept oportună lansarea unei Carte Albe a Drepturilor Persoanelor Vârstnice.
”Guvernul este preocupat de evoluția demografică din România și de soluțiile de protejare a persoanelor vârstnice. Recunoaștem contribuția mediului asociativ în dezvoltarea sectorului îngrijirilor la domiciliu și rolul important pe care îl au ONG-urile în acest domeniu, mai ales în contexte de criză, cum a fost cel declanșat de pandemia COVID-19. Carta Albă și dezbaterea de astăzi pot fi instrumente utile în demersurile de viitor atât la nivel guvernamental, cât și la nivel asociativ”, a declarat Adrian Țuțuianu.
Vicepreședintele Federației SenioriNET, Aurelia Pasăre, a apreciat interesul arătat de Secretariatul General al Guvernului față de acest demers, care are loc chiar cu câteva zile înainte de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, celebrată la 1 octombrie.
La rândul său, directorul Direcției Politici Sociale din cadrul Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Elena Dobre, a adus în discuție programele de finanțare dedicate dezvoltării de noi servicii pentru persoanele vârstnice, în special în zone defavorizate din rural și urban mic, subliniind că Ministerul Muncii își propune dezvoltarea continuă și furnizarea de servicii sociale adecvate nevoilor persoanelor vârstnice, precum și îmbunătățirea cadrului legislativ în acest sens. MMSS a elaborat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei naționale privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânire activă pentru perioada 2023-2030. Proiectul se află în procedură transparentă decizională.
“Ponderea persoanelor vârstnice va crește foarte mult și societatea civilă vine și completează golurile acolo unde statul nu reușește. Marea problema a vârstnicilor este că nu-și cunosc drepturile și nu au acces la informare corectă. Carta Albă este un document foarte bine venit și reunește toate drepturile fundamentale de care are nevoie persoana vârstnică din România. De aceea o voi susține și promova.” a declarat Simona Negoescu – Director Secretariat Tehnic, Consiliul Național al Organizațiilor de Pensionari și al Persoanelor Vârstnice.
În urma unui sondaj realizat de către Federația SenioriNET pe un eșantion de aproximativ 700 persoane (vârstnici și aparținători/îngrijitori), au reieșit următoarele:
- 49.8% dintre vârstnici au un venit lunar de până la 1000 RON;
- 58% dintre vârstnici declară ca nu au acces facil la spatiile publice (primărie, farmacie, magazine);
- 75% nu utilizează cu ușurință transportul în comun;
- 35% spun că locuința pe care o utilizează nu corespunde nevoilor pe care le au;
- 42% nu se simt în siguranță în propria locuință, din perspectiva unei situații de urgență (cutremur, incendii, inundații);
- 71% dintre vârstnici nu au acces ușor la servicii bancare;
- 87% dintre seniori nu utilizează internetul pentru comunicare, plăți sau alte servicii online;
- peste 71% dintre vârstnici sunt interesați să se implice în comunitate și consideră că este datoria lor și a celorlalți cetățeni să o facă;
- doar 52% dintre vârstnici au acces la informații despre posibilitatea de a munci după pensionare;
- 51,3%, dintre vârstnicii declară că primesc servicii din partea organizațiilor neguvernamentale si 10,7 % de la primărie.
Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România este un document manifest menit să pună pe agenda publică din România subiectul îmbătrânirii active, al dreptului persoanelor vârstnice de a fi îngrijite în condiții de bună stare, la domiciliul acestora sau oriunde aleg ele, și de a continua să aibă o viață activă alături de familie și prieteni.