COMUNICAT DE PRESĂ
01.11.2023
Delegație de copii, români și ucraineni, în vizită la București pentru a se întâlni cu reprezentanți ai autorităților naționale
În primele zile ale vacanței intersemestriale, o delegație de copii cu cetățenie ucraineană și română, participanți la Tabăra de vară de la Podină, din județul Maramureș, tabără organizată de Confederația Caritas în cadrul proiectului ”SOLIDAR cu drepturile celor vulnerabili!”, s-a deplasat la București pentru o serie de întâlniri cu reprezentanți ai autorităților naționale.
În cadrul taberei de vară, copiii au aflat despre drepturile lor fundamentale cuprinse în Convenția ONU, ratificată în 1990 de România, dezvoltând abilități de comunicare a acestor drepturi către alți copii dar și către adulți care pot lua decizii.
Astfel, marți, 31 octombrie 2023, delegația de copii a dorit să transmită un mesaj domnului Marcel Ciolacu, Prim-Ministru al României, fiind primită la Palatul Victoria de către doamna Victoria Stoiciu, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului.
Miercuri, 1 noiembrie, aceeași delegație de copii, ducând un mesaj domnului Klaus Iohannis, Președintele României, a fost primită la Palatul Cotroceni de doamna Cătălina Galer, Consilier de stat – Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, pentru ca, mai apoi, la Palatul Parlamentului, să se întâlnească cu domnul Alexandru Florin Alexe, Deputat PNL,Vicepreședinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale din cadrul Camerei Deputaților.
În toate cele trei întâlniri, copiii au transmis reprezentanților autorităților naționale mesajul lor :
” Noi, copiii din Ucraina și România, participanți la Tabăra de vară de la Podină, din județul Maramureș, prin delegații aleși de noi prin vot democratic, ne adresăm astăzi dumneavoastră, reprezentanții statului Român.
În timpul taberei am trăit împreună, am comunicat unii cu alții, chiar dacă a fost greu să găsim o limbă comună, ne-am jucat împreună, adică am dovedit că integrarea este posibilă dacă o dorim cu toții.
În discuțiile și activitățile noastre am abordat două subiecte importante: solidaritatea și drepturile copiilor. Solidaritatea pentru noi înseamnă să fim uniți printr-o responsabilitate și un interes comun. Solidaritatea ne determină să ne acordăm un ajutor reciproc. Și credem că noi, copiii, merităm să fim înconjurați de oameni buni, uniți și responsabili care se ajută unii pe alții.
Împreună am ajuns la concluzia că „Solidaritatea trebuie să reprezinte drepturile copiilor și drepturile copiilor trebuie să fie solidare.”
Războiul din Ucraina a făcut ca drepturile multor copii să fie încălcate în mod foarte grav. Unii au fost răniți și chiar au murit. Alții au trebuit să plece din țara lor și sunt acum aici, între noi.
Am venit astăzi, aici, la dumneavoastră, să vă cerem sprijinul pentru ca drepturile copiilor, al celor veniți din Ucraina, dar și al celor din România, să fie respectate.
Pentru noi, copiii, este important să mergem la școală și să ne continuăm educația. Pentru copiii veniți din Ucraina, educația a devenit o provocare mare – indiferent dacă continuă educația în sistem online, dacă merg la școală în România sau dacă combină ambele forme.
Mulți copii din Ucraina au încercat să se înscrie și să frecventeze școala în România. Fără sprijin să se integreze, să învețe limba și să recupereze materiile, mulți dintre ei nu vor reuși, așa cum din păcate și mulți copii din România nu reușesc fără un sprijin adițional.
Pentru noi, copiii, este important să creștem într-o familie. Cei mai mulți copii din Ucraina au venit în România numai cu mamele lor. Dar, de multe ori, mamele sunt forțate să accepte locuri de muncă cu un program de lucru în schimburi și să lase copiii, chiar și pe cei mici, singuri. Dacă mamele nu acceptă aceste locuri de muncă, familia lor nu mai primește niciun sprijin din partea statului român.
De asemenea, pentru noi, copiii, este important să avem un loc sigur în care să locuim, fără teama că trebuie să plecăm în orice clipă. Mulți copii din Ucraina au trăit astfel de momente de nesiguranță în ultimele luni, când mamele lor nu mai au avut din ce să plătească chiria pentru că ajutorul promis a întârziat luni de zile.
Pentru noi, copiii, viitorul depinde foarte mult de solidaritatea în care creștem și de respectarea drepturilor noastre.
Avem încredere că vă pasă de copii și veți face tot posibilul ca noi, toți copiii care trăim acum în România, copii români, ucraineni și alți copii, să avem parte de o solidaritate care reprezintă drepturile copiilor. Vă mulțumim!”
Anghel Carina Maria
Boda Claudia Maria
Dimov Nikita
Dyakov Mykyta
Gabor Mihai Paul
Pliushch Diana
Proiectul “SOLIDAR cu drepturile celor vulnerabili!”, este derulat de Confederația Caritas România în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”
Persoană de contact
Anemari Nițu, Expert Comunicare & Advocacy, Confederația Caritas România
0731361061