Voluntarii sunt fără discuție o resursă extrem de important în orice comunitate. Mai ales în această perioadă de pandemie s-a văzut cât de importantă este solidaritatea și implicarea voluntarilor.
Dar voluntarii nu trebuie să acționeze doar reactiv ci pot avea o implicare foarte valoroasă în munca de prevenire.
În cadrul proiectului PEACH (finanțat prin programul EU Aid Volunteers) Confederația Caritas România a colaborat cu organizații Caritas din nouă țări din Asia pentru a găsi răspunsuri cât se poate de concrete la această întrebare: Cum putem să implicăm voluntarii în programe de reducere a riscului de dezastre?
Rezultatul acestor eforturi se găsește în publicația „Volunteering and Disaster Risk Reduction – Experiences from Asia” (Voluntariat și Reducerea Riscului de Dezastre – Experiențe din Asia) care a fost prezentată în conferință finală a proiectului.
Publicația explică rolul voluntarilor în toate fazele de planificare și implementare a proiectelor comunitare de prevenire și pregătire pentru situații de urgență.
Pe lângă capitolele introductive, scrise de echipa programului național CCR împreună cu expertul în voluntariat Cristina Rigman, partenerii din Asia au contribuit cu studii de caz și exemple practice, care ilustrează cum voluntarii comunitari, dar și voluntarii internaționali au reușit să transforme comunitățile expuse la dezastre naturale în locuri mai sigure și mai prospere.
Publicația se găsește AICI.