Ministerul Finantelor Publice a lansat in dezbatere publica Proiectul de lege privind Codul fiscalsiProiectul de lege privind Codul de procedura fiscala, in contextul Strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2014-2016. Rescrierea vizeaza, conform expunerii de motive, “o reformulare a textului actual pentru o mai buna intelegere a acestuia, eliminarea disfunctionalitatilor existente, dar si o actualizare si o reasezare a prevederilor titlurilor si articolelor. De asemenea, ca urmare a acestui demers, se vor atinge anumite obiective principale ale politicii fiscale, care vizeaza abordarea facila a legislatiei fiscale de catre contribuabili, administrarea coerenta a sistemului de impozite si taxe, precum si predictibilitatea cadrului fiscal.”
Conform Indexului Sustenabilitatii Organizatiilor Societatii Civile – editia 2013, una dintre principalele provocari cu care se confrunta organizatiile neguvernamentale este lipsa fondurilor. In acest context, un grup de organizatii neguvernamentale au transmis Ministrului Finantelor Publice o serie de recomandari privind:
- Includerea definitiei « intreprinderilor sociale « in cadrul proiectului de lege privind codul fiscal (a se vedea anexa nr. 1 – definitia din proiectul de lege privind economia sociala);
- Scutirea de impozit/taxa pe cladiri si terenuri, prin efectul legii, a cladirilor utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de catre asociatiile si fundatiile acreditate ca furnizori de servicii sociale, cladirilor utilizate de asociatii si fundatii folosite exclusiv pentru activitatile fara scop lucrativ si a cladirilor utilizate de intreprinderile sociale de insertie;
- Posibilitatea acordarii de catre consiliile locale, prin hotarare, de scutiri sau reduceri de la plata impozitului/taxei pe cladiri si terenuri datorate pentru cladirile utilizate de catre intreprinderi sociale si cladirile detinute de societatile cooperative agricole (Legea 1 /2005 si Legea cooperativelor agricole) si de cooperativele atestate ca intreprinderi sociale;
- Scutirea de la plata TVA a prestarilor de servicii si/sau livrarile de bunuri si lucrarile adresate consumatorului final furnizate de intreprinderile sociale de insertie.
Organizatiile semnatare sunt:Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile,Reteaua Intreprinderilor de Insertie din Romania RISE, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Federatia Nationala OMENIA a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din Romania, Confederatia Caritas Romania, Fundatia si Centrul de Servicii Sociale “Pentru Voi”, Hospice Casa Sperantei, SOS Satele Copiiilor, Fundatia Estuar, Fundatia Ruhama, Fudatia Motivation, Fundatia Alpha Transilvana, Salvati Copiii Romania.
Scrisoarea semnata de o serie de organizatii neguvernamentale si cooperative, adresata Ministrului Finantelor Publice, poate fi accesataaici. Amendamentele sunt disponibileaici.
Persoane de contact: Ancuta Vamesu, coordonator Institutul de Economie Sociala ancuta.vamesu@fdsc.ro, Raluca Simbotin,raluca.simbotin@fdsc.ro, telefon: 0213100177.