La întâlnirea partenerilor Confederației Caritas România, organizată săptămână trecută la Satu Mare și Oradea, am întâmpinat reprezentanți ai organizațiilor Caritas din Anglia, Germania, Italia, Luxemburg, Scoția și Spania, precum și de la Caritas Internationalis și Caritas Europa care sprijină programele Caritas pentru refugiații din Ucraina în România. De asemenea au participat colegi de la organizații Caritas din Republica Moldova, Polonia, Ungaria și Ucraina, dar și din diecezele implicate direct în oferirea programelor pentru refugiații din Ucraina.
În mesajul lui de deschidere, PS Eugen Schönberger, episcopul diecezei de Satu Mare, a subliniat importanța solidarității în această perioadă dificilă:
„Semnele timpului presărate de provocări tragice și neașteptate au întărit solidaritatea și spiritul fratern și au deschis noi căi spre colaborare și implicare concretă. Mi-aș dori ca această cale pe care am pășit împreună, uniți, să fie consolidată prin prezența dumneavoastră aici, în Satu Mare. Dumnezeu să vă binecuvânteze toată munca și strădania. Să rămânem uniți în dragostea Lui.”
În cadrul unui „talk show”, trei angajate ucrainene care activează în programele Caritas pentru refugiați, și-au împărtășit experiențele lor personale, au povestit cum au ajuns în România și ce înseamnă pentru ele să lucreze la Caritas.
Au urmat prezentările despre programele implementate de organizațiile Caritas din România pentru refugiații veniți din Ucraina: Serviciile sociale oferite pentru peste 550 de familii în cele șase centre de servicii sociale, programele educaționale la care participă 270 copii de diferite vârste și despre centrele de cazare Caritas care au găzduit peste 2.500 de persoane pentru diferite perioade de timp.
În continuare participanții au fost împărțiți în trei grupuri de lucru – organizații care sprijină programele implementate de Caritas România, organizațiile din țările vecine și colegii de la organizațiile diecezane care participă la implementare – în care au discutat probleme concrete și au dezvoltat și propuneri pentru următoarea perioadă. Astfel organizațiile din țările vecine au hotărât să-și intensifice colaborarea și să organizeze o altă întâlnire la începutul anului viitor.
Prima zi s-a încheiat cu o cină festivă, pregătită chiar de un grup de femei din Ucraina din centrul de cazare din Botiz.
În a două zi a evenimentului participanții au vizitat Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați în Oradea. Acolo au avut posibilitatea să asiste la activități educaționale și să afle direct de la cei implicați despre munca lor de fiecare zi. După prezentări, vizitatorii au participat, împreună cu cei 40 de copii și tineri ucraineni și membrii echipei centrului, la activitatea de pictură murală, coordonată de artistul din Odessa Alexey Shkurat. Colegii și finanțatorii Caritas au fost invitați să se alăture activității pentru a-și lăsa amprenta personală asupra spațiului unde copiii studiază și socializează zi de zi.
La ultima sesiunii a întâlnirii, Caritas România a prezentat planurile de viitor care includ continuarea activităților începute, dar și pregătirea pentru o posibilă înrăutățire situației în Ucraina care din nou va forța oamenii să-și părăsească țara în căutarea unui loc mai sigur.
În încheiere întâlnirii, Silvia Sinibaldi, director pentru cooperare internațională și asistență umanitară din cadrul Caritas Europa a declarat:
„In this couple of days we could enormously appreciate the value of the staff of Caritas Romania. Caritas Romania really is an organization that could respond according to its capacity, knowing that such a big crisis could also increase the capacity of the organization, but without risking to change the nature of the organization, without growing too much and without losing this opportunity to strengthen the diocesan and the national Caritas organizations.”
„În aceste două zile am putut aprecia enorm valoarea personalului Caritas România. Caritas România este într-adevăr o organizație care a putut răspunde conform capacității sale, știind că o criză atât de mare ar putea crește și capacitatea organizației, dar fără a risca să schimbe natura organizației, fără a crește prea mult și fără a pierde această oportunitate de a-și întări organizațiile diecezane și naționale Caritas”.
Mulțumim tuturor participanților că au depus efortul de a veni până în Satu Mare și Oradea pentru a cunoaște mai bine muncă depusă de Confederația Caritas România și organizațiile membre implicate în programe pentru refugiații din Ukraina.