Cetățeni de toate vârstele și-au dat întâlnire sâmbătă, 1 octombrie 2016, începând cu ora 19:00, la centrul comercial Sun Plaza, pentru a sărbători Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, îmbătrânirea activă și solidaritatea între generații, dar și bucuria de a trăi și a gesturilor simple care pot schimba vieți, printr-un moment artistic inedit în România: flash mob intergenerațional.
Organizat de Confederația Caritas România, în parteneriat cu Asociația C.A.R.P. „Omenia” București în cadrul proiectului „ Cetățeni Activi la Puterea a Treia”, flash mob-ul a adus împreună 15 seniori și 15 tineri care au creat un moment coregrafic spontan pe piese celebre. Impresionați și captivați de mișcările antrenante, zeci de trecători s-au alăturat, au dansat, au aplaudat și au făcut poze.
La final, participanții au transmis un mesaj important: „Seniorii și tinerii sunt cetățeni activi la puterea a treia. În anul 2017, Romania va avea un Parlament al Seniorilor!”
De ce un Parlament al Seniorilor? Pentru că în România, vârsta a treia este asociată cu probleme care țin atât de sănătate, locuire, cât și participare la viață socială. Îmbătrânirea activă, demnă și sănătoasă este doar un concept fără substanță, după cum declară îșiși seniorii care s-au alăturat Caravanei Cafenelelor Seniorilor, demarată la București în luna martie a acestui an, și care a ajuns în aproape toate regiunile țării. Mai mult decât atât, aproape jumătate dintre pensionarii din România își fac griji pentru ziua de mâine, veniturile acestora fiind total insuficiente pentru un trai decent:
„M-am săturat ca toate lumea să se aștepte să fiu o bătrânică singură și plictisitoare. Ce mă obosește în schimb este tocmai această convingere eronată că ar trebui sa stau în casă și să privesc pe geam. Nu mai pot face asta, vreau ca lumea să afle că noi, seniorii, putem face lucruri frumoase în continuare. Dansăm și cântăm cu acești tineri minunați, iar ei ne umplu inima de fericire. Și vreau ca toți seniorii să se bucure de asta!” Elena Popescu, participant senior la flash mob./p>
„În general, noi, tinerii, ne gândim la oamenii vârstnici asociindu-i de cele mai multe ori cu bunicii noștri, oameni calzi și buni, dar cumva incapabili de a mai lua parte la activități sociale, mai ales când vine vorba despre acțiuni ce necesită un efort fizic. Cam așa vedeam lucrurile până acum, când prin participarea la acest flash mob am avut surpriza de a întâlni nu niște oameni în vârsta, ci oameni … fără vârstă, oameni plini de viață și de optimism mai ceva ca noi tinerii.” Roxana Bădilă, tânăr participant.
„Am fost plăcut surprinsă să observ în cadrul repetițiilor dezinvoltura, entuziasmul și energia de care seniorii au dat dovadă. În mod clar tinerii și seniorii au dovedit că sunt cetățeni activi la puterea a treia.” Andreea Vochin, tânăr participant.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, seniorii și tinerii au urat tuturor vârstnicilor la mulți ani și le-au dat vestea bună că din anul 2017 va exista un Parlament al Seniorilor, un grup de inițiativă care va susține politicile publice pentru vârstnici prin monitorizarea legislației dedicate acestora și va contribui la crearea unui cadru legislativ pentru o îmbătrânire activă, sănătoasă și demnă. Astfel, România va putea deveni a doua țară din Europa care formează un astfel de Parlament, după Irlanda.
Mulțumim tuturor celor care au susținut acest moment: Centrul Comercial Sun Plaza, Centrul de zi al Asociației C.A.R.P. Omenia București, Oratoriul Leonardo-Murialdo din Popești Leordeni, Clubul de Dans Edelweiss Center, Crucea Roșie Română – Filiala Sector 5, Asociația Caritas București.
Pentru informații suplimentare despre proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” ne puteți contacta prin e-mail la adresa ionut.ardeleanu@caritasromania.ro sau prin telefon la 0752.001.437, persoană de contact Ionuț Ardeleanu, Specialist PR.
Proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Confederaţia Caritas România, organizaţie neguvernamentală de tip reţea cu o istorie de 20 ani, are rolul de a reprezenta la nivel naţional şi internaţional cele 10 organizaţii Caritas active în România. Caritas abordează sistematic şi structurat problemele sociale ale comunităţilor răspunzând nevoilor persoanelor aflate în dificultate. La nivel naţional, organizaţiile Caritas derulează programe de asistenţă socială complexă: îngrijire socio-medicală la domiciliu, pentru bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, educaţie pentru prevenirea dezastrelor naturale, intervenţie directă în caz de calamităţi, asistenţă directă şi consiliere pentru familii, centre de zi pentru copii şi tineri, activităţi de integrare comunitară şi profesională pentru persoane defavorizate social. Confederaţia Caritas România este membră în reţelele internaţionale şi naţionale: Caritas Internationalis, Caritas Europa şi FOND. Mai multe detalii pe www.caritasromania.ro
Asociația C.A.R.P. „Omenia” București este o asociație neguvernamentală, de întrajutorare mutuală și protecție socială pentru persoanele vârstnice, având în prezent peste 43.000 de membri. Misiunea Asociației C.A.R.P. „Omenia” este ajutorarea financiară, materială și socială a membrilor săi, asigurarea drepturilor acestora la un trai decent și de calitate. De asemenea, asociația promovează îmbătrânirea activă și încurajează participarea vârstnicilor în societate ca deținători de drepturi, cetățeni și consumatori, îmbătrânirea într-o mai bună stare de sănătate fizică și mentală, posibilitatea de a lucra pentru o perioadă mai lungă cu mai multe facilități de formare și condiții de muncă adaptate lor, și de a se bucura de o viață demnă. Mai multe detalii pe www.carp-omenia.ro