Proiectul ONG-uri mai puternice impreuna! s-a derulat pe o perioada 10 luni, in perioada 01.04.2014-30.11.2015 de catre Confederația Caritas România, cu susținerea partenerilor săi: Caritas Alba Iulia, Caritas Satu Mare, Caritas Norvegia, fundațiile Pentru Voi Timișoara și Alături de Voi Romania, a demarat proiectul „ONG-uri mai puternice împreună! – Lobby și advocacy pentru crearea de oportunități egale pentru ONG-urile furnizoare de servicii sociale în accesarea finanțărilor publice” Proiectul a fost finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Bugetul proiectului a avut o valoare totală de 163,890.35 Euro din care 88,71% reprezintă finanțare nerambursabilă.
Ce ne-am propus: Obiectivul general al proiectului a fost acela de a influența politicile publice de finanțare a serviciilor sociale prin participarea activă a organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) la crearea unui cadru favorabil funcționării și finanțării serviciilor sociale în România. Proiectul a stimulat colaborarea între ONG-uri în vederea creșterii reprezentativității furnizorilor privați de servicii sociale și a îmbunătățirii dialogului cu autoritățile centrale și locale.
Amplu proces consultativ la nivel national privind finantarea si furnizarea serviciilor sociale
În cadrul proiectului ONG-uri mai puternice împreună au fost organizate 15 workshop-uri consultative organizate în cinci regiuni de dezvoltare: Sud, Est, Centru, Nord Vest și Vest, din care 5 dintre acestea s-au desfășurat la îmceputul anului 2015.
Câteva statistici:
- Un număr total de 409 de participanți au primit direct informații despre proiect și au fost mobilizați în campania de advocacy inițiată prin proiect
- Din totalul participanților, 271 au reprezentant ONGuri active în domeniul social
- 138 au reprezentat autorități publice locale
Cele 15 workshopuri au făcut parte dintr-un amplu proces de consultare prin care a fost stimulată colaborarea dintre ONG-uri și autoritățile publice locale în vederea creșterii reprezentativității furnizorilor privați de servicii sociale și dialogul cu autoritățile centrale și locale prin implicarea directă în dezbateri, în vederea culegerii de date și opinii care să contribuie la elaborarea unui model de finanțare sustenabilă a serviciilor sociale. De asemenea, au fost explorate și propuse modalități de instituire a unor mecanisme prin care să se asigure furnizorilor privaţi finanţare, astfel încât serviciile oferite de aceștia să beneficeze de stabilitate și continuitate.
O galerie cu imagini din timpul atelierelor consultative poate fi vizualizata AICI
Premiera: Primul Forum al Serviciilor Sociale din Romania
Forumul Serviciilor Sociale a fost organizat la Brașov în perioada 10-12 februarie 2015, la acesta participând 62 de reprezentanți a 31 de organizații neguvernamentale acreditate ca furnizori de servicii sociale și a 19 autorități publice locale – Consilii Județene, Primării, SPAS-uri, DGAPC-uri, precum și experți independenți ai Ministerului Muncii, Familiei Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și ai Băncii Mondiale.
În cadrul sesiuni plenare din prima zi au fost prezentate rezultatele procesului de consultare pe tema finanțării serviciilor sociale organizat la nivel național și am motivat neceistatea devoltării unei politici publice de finanțare a serviciilor sociale. De asemenea, au fost invitați să prezinte o poziție pe această temă reprezentanți ai MMFPSPV și ANPDCA, Consiliul Județean Arad, Banca Mondială. Totodată, Forumul a fost un prilej de comunicare a rezultatelor unei cercetari realizată pe regiunea Nord-Est de ADV și FONSS privind capacitatea ONGurilor din regiune în domeniul serviciilor sociale versus disponibilitatea de contractare a autorităților locale și județene. În sesiunea plenară din ultima zi au fost prezentate propuneri privind contractarea serviciilor sociale și recomandări pentru documentul de politică publică.
Temele abordate în cadrul workshop-urilor au fost:
- Workshop 1: Necesitatea actualizării standardelor de cost
- Workshop 2: Procedura de contractare. Cadrul legal și dificultățile întâmpinate
- Workshop 3: De la analiza de nevoi la finanțarea locală a serviciilor sociale
- Workshop 4: Rolul sistemului informațional în asigurarea unei transparențe financiare şi instituționale a sistemului de servicii sociale
Punctul de plecare in dezbaterile şi analizele propuse au avut la bază recomandările rezultate în urma organizării celor 15 ateliere consultative care s-au desfăşurat la nivel naţional în perioada iunie 2014 – ianuarie 2015. În finalul forumului, furnizorii publici și privați au solicitat autoritaților prin intermediul unei Declarații de poziție reglementarea procedurilor de contractare și finanțare a serviciilor sociale adresate persoanelor vulnerabile. Acest document a fost transmis Primului Ministru, Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerului de Finanțe.
O galerie cu imagini din timpul evenimentului poate fi vizualizata AICI
26 de reprezentanți ONG instruiți în lobby&advocacy, Martie, București
Cursul de instruire în domeniul advocacy și influențarea politicilor publice s-a derulat în perioada 23 – 25 martie 2015 la București și s-a adresat unui numar de 26 de participanți reprezentând 24 de ONGuri. Cursul a fost susținut în limba engleză de către un trainer din partea Caritas Norvegia.
Training-ul a avut 4 obiective specifice: 1. Dezvoltarea de abilități practice în rândul reprezentanților ONG de a dialoga cu reprezentanții autorităților publice locale și de a influența strategiile locale; 2. Creșterea participării ONGurilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local; 3. Îmbunătățirea capcității ONGurilor active în domeniul social de a organiza campanii de advocacy și 4. Schimbul de experiență între Caritas Norvegia și ONGurile participante, și dobândirea de cunoștințe, noi metode și instrumente de lobby și advocacy.
În prima parte a cursului am urmărit să contribuim la dezvoltarea capacității organizațiilor neguvernamentale de a deveni actori activi la nivel local şi naţional în influențarea politicilor sociale și de a participa mai activ la luarea deciziilor locale. Participanţii au învăţat cum să planifice acțiuni de lobby eficiente și cum să dezvolte campanii de advocacy la nivel local cât mai vizibile și de impact.
În cadrul cursului s-a lucrat pe planuri de advocacy pe care participanții le-au finalizat în propria organizație. Câteva din ONGurile reprezentative au marcat în 2015 împlinirea a 25 de activitate (Caritas Alba Iulia, Fundația Principesa Margareta a României, Caritas Satu Mare, Concordia, Crucea Alb Galbenă, Crucea Roșie) sau 23 ani (Hospice Casa Speranței) și au inițiat planuri de advocacy în care au subliniat contribuția și impactul pozitiv pe care l-au adus prin fondurile, proiectele și serviciile adresate persoanelor vulnerabile în acești ani.
O galerie cu imagini din timpul evenimentului poate fi vizualizata AICI
Vizită de studiu în Norvegia & lansarea Raportului de Analiză Comparativă Norvegia – România, privind furnizarea și finantarea serviciilor sociale, Martie, București
Vizita de lucru în Norvegia a fost realizată în perioada 3 – 6 iunie 2014, în Oslo de către o delegație formată din 6 membrii ai echipei de proiect, astfel: Doina Crângașu – Manager de Proiect, Angela Achiței – Facilitator Regiunea Est, Laila Onu – Facilitator Regiunea Vest, Csilla Fazekas – Facilitator Regiunea Nord-Vest, Maria Kedves, Expert finanţare servicii și Marton Andras, Expert în servicii sociale și a inclus o serie de vizite la sediul unor asociații din Oslo active în domeniul social și întâlniri cu 2 oficiali.
Scopul vizitei a fost acela de a învăța din experiența organizațiilor societății civile din Norvegia cum să dialogam mai bine cu autoritățile centrale și locale și cum să participăm la elaborarea politicilor publice și la procesul de luare a deciziilor care influențează viața cetățenilor și a comunităților.
Lansarea raportului Norvegia-Romania, analiza comparativa privind furnizarea si finantarea serviciilor sociale
Rezultatele vizitei de lucru în Norvegia au fost cuprinse în lucrarea “Raport de Analiză Comparativă Norvegia – România, privind furnizarea și finanțarea serviciilor sociale”, lansat în luna martie a anului 2015.
După efectuarea schimbului de experiență în Norvegia, Andras Marton Expert Servicii Sociale a redactat un raport de analiză comparativă Norvegia – România privind furnizarea și finanțarea serviciilor sociale cu scopul de a disemina modelul prin care asociațiile civice din Norvegia și autoritățile cooperează și, împreună, găsesc soluții pentru rezolvarea problemelor sociale.
Datele, informațiile și modelele de bună practică obținute în urma schimbului de experienta din cadrul vizitei de lucru din luna iunie 2014 la Oslo au fost cuprinse în raport și structurate astfel: caracteristici generale ale sistemelor de asistență socială din Norvegia și România, relatarea discuțiilor avute de delegația română cu reprezentanții ONGurilor și instituțiilor publice din Norvegia, o analiză comparativă/paralelă a celor două sisteme de asistență socială, recomandări pentru posibile direcții de acțiune în România. Raportul a fost tipărit în 500 de exemplare, dar este disponibil online si pe site-ul www.caritasromania.ro
În data de 26 martie 2015 a fost lansat, în cadrul unui eveniment public la București, iar la lansare au luat cuvântul: reprezentanta Ambasadei Norvegiei la București, Dna Diana Sacarea – EEA and Norway Grants Officer, Dl. Marton Andras, Expert Servicii Sociale – autorul raportului, Dna Ingrid Finess Evensmo, Expert&Trainer Advocacy – Caritas Norvgia. Evenimentul s-a bucurat de participarea a 37 de reprezentanti ai organizațiilor neguvernamentale, autorități locale, mass-media și experți. Evenimentul a fost înregistrat și difuzat de televiziunea online OMENIA TV, contribuind astfel la promovarea raportului lansat.
Raportul poate fi consultat AICI
O galerie cu imagini din timpul evenimentulelor poate fi vizualizata AICI
Cel mai amplu manifest de solidaritate: Campania DA Servicii Sociale!
Caritas România a lansat oficial, în luna septembrie 2015, campania DA Servicii Sociale! prin care a solicitat opiniei publice și Mass-Mediei sa suțină petiția prin care solicita Guvernului României să crească bugetul disponibil la nivel central pentru servicii sociale cu 0,3% pe an din PIB până în 2020.
Deși statisticile oficiale prezintă cifre alarmante referitor la riscul de sărăcie și excluziune socială în care află peste 40% dintre cetățenii României, Guvernul nu a luat, în ultimii ani, nicio masură concretă și sustenabilă pentru a crește accesul persoanelor vulnerabile la servicii care să ajute la depășirea situației de dificultate.
ONGurile din domeniul social au semnalat în repetate rânduri Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice situația de sub-finanțare cronică a sistemului serviciilor sociale din România, precum și nevoia dezvoltării acestui sector, și au făcut apel către miniștrii să abordeze cu prioritate tema finanțării acestor servicii; demersuri rămase fără răspuns.
ONGurile – furnizori nonprofit de servicii sociale – au o experienţă de peste 20 de ani şi reprezintă 49% din furnizorii de servicii sociale din România și 49,5% din serviciile acreditate furnizate la nivel național. Cu toate acestea, accesul lor la fonduri publice este, de la an la an, din ce în ce mai limitat.
Mesajul campaniei a ajuns la 3.856.507 de cetățeni și au fost obținute 21.208 semnături ale petiției. Pentru a face cunoscut și accesibil acest mesaj de advocacy și către publicul larg, a fost redactată o petiție care a fost promovată atât în mediul online (www.caritas.org.ro/petitie daserviciisociale, http://www.petitieonline.ro, contul de Facebook, site-urile organizațiilor membre) cât și în cadrul rețelelor comunitare (școli, parohii, ONGuri și instituții publice partenere, beneficiarii servciiilor sociale și membrii familiilor lor) prin intermediul angajaților asociațiilor Caritas și ai partenerilor.
Mesajul a avut impact puternic catre un numar total de 3.856.507
Vezi pagina noastra de difuzari in Mass-Media AICI
Evenimentul „Un Milion de Stele – Aprinde o stea pentru comunitatea ta, fii solidar cu cei aflați în dificultate”
Vineri, 16 octombrie, 2015, ora 18:00 în București (Parcul Herăstrău, Intrarea Charles de Gaulle) și în alte 53 de localități din România s-au aprins candelele solidarității și milioane de cetățeni din România au spus DA Servicii Sociale!
Evenimentul, ajuns deja la cea de-a șasea ediție la nivel național, a atras atenția asupra problemelor cu care se confruntă grupurile marginalizate în a avea acces la servicii sociale pentru a depăși situația de dificultate în care se află. Acțiunea a făcut apel și către cetățeni, Mass-Media, autoritățile centrale și locale să susțină dezvoltarea unui sistem de asistență socială transparent și care să contribuie în mod real la reducerea sărăciei și la crearea de locuri de muncă.
Prin organizarea evenimentului Un Milion de Stele, Caritas România s-a asociat încă din anul 2009, acțiunilor similare organizate în Europa, cu scopul de a sensbiliza cetățenii și de a–i îndemna spre solidaritate cu persoanele care trăiesc în sărăcie și care suferă de fenomenul excluziunii sociale. A aprinde o lumânare într-un spațiu public reprezintă gestul simbolic de a fi solidar cu o persoană aflată în dificultate.
Detalii despre eveniment, harta cu localitățile participante la eveniment și adresa din fiecare localitate au fost publice pe website-ul www.unmiliondestele.ro
O galerie cu imagini din timpul evenimentului poate fi vizualizata AICI
Documentul de politică publică privind furnizarea și finanțarea serviciilor sociale
Cu ajutorul experților în politici publice sociale, Dna Diana Chiriacescu și Dna Maria Kedves, a fost elaborat “Documentul de politică publică privind furnizarea și finanțarea serviciilor sociale”.
Lucrarea „Propunere de ploitică publică privind finanțarea sustenabilă și eficientă a serviciilor sociale în România” a fost instrumentul principal utilizat în activitățile de lobby și advocacy din cadrul proiectului ONG-uri mai puternice împreună, dar și după finalizarea acestuia. Documentul de Politică Publică (DPP) este structurat în două părți. Partea întâi, „Contextul elaborării propunerii de politică de finanțare sustenabilă și eficentă a serviciilor sociale” cuprinde o descriere a a caracteristicilor sectorului serviciilor sociale în România, o prezentare a modului în care sunt organizate și funcționează acestea, o sinteză a legislației actuale privind finanțarea, prezentarea directivelor recente ale UE referitoare la achiziția publică și concesionarea de servicii, precum și exemple despre cum se realizează achiziția publică de servicii în alte state din UE.
Mesajul central al DPP transmis către Guvern, Ministerul Muncii, ANPIS, Ministerul Finanțelor Publice, ANAPM și autoritățile locale pune accent pe necesitatea și urgentarea aprobării unui mecanism de finanțare a serviciilor sociale cât mai eficent și transparent și pe creșterea cu 0,3% din PIB pe an a bugetului disponibil la nivel central pentru servciile sociale. Această creștere va conduce la atingerea unei ținte de 2% din PIB pînă în 2020 și a reprezenta o ușoară apropiere de media europeană (2,4 – 2,6%).
Documentul poate fi consultat AICI
Conferința internațională finală – Serviciile Sociale …Încotro?
Caritas România a organizat pe data de 18 noiembrie 2015, Conferința internațională „Serviciile Sociale… încotro? Viziune asupra sustenabilității financiare a serviciilor sociale în România”, ce a oferit oportunitatea participanților de a dezbate pe marginea propunerii de politică publică realizată pe baza consultării a 294 de reprezentanți ai ONGurilor și 111 reprezentanți ai autoritățiilor publice locale.
Conferința s-a bucurat de prezența reprezentanților Nunțiaturii Apostolice a Sfântului Scaun, ai Parlamentului României, ai Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, dar și ai autorităților și societății civile din Romania, Norvegia și Belgia. Participanților le-a fost prezentată și propusă, în premieră, Propunerea de Politică Publică privind finanțarea serviciilor sociale în România.
Evenimentul a marcat finalizarea proiectului “ONG-uri mai puternice împreună! Lobby și advocacy pentru crearea de oportunități egale pentru ONG-uri în accesarea fondurilor publice pentru funizarea de servicii sociale “.
Conferința Serviciile Sociale… încotro? a oferit cadrul pentru o dezbatere asupra stadiului actual de organizare și funcționare a serviciilor sociale în România și a modului în care acestea sunt finanțate, dar a și accentuat mesajul campaniei DA Servicii Sociale!
O galerie cu imagini din timpul evenimentului poate fi vizualizata AICI