A. O. are 27 de ani și o fetiță, O., de 7 ani. A venit din Zaporojie, un oraș mare aflat în prima linie a frontului din Ucraina, locul în care cad toate rachetele, cum spune ea.
La un Google distanță aflăm că Zaporojie este un oraș de pe râul Nipru, în sud-estul Ucrainei. Acesta găzduiește Insula Khortytsia, o fostă fortăreață de cazaci cu Rezervația Națională Khortytsia și Muzeul în aer liber al cazacilor din Zaporojie. Sau mai corect, găzduia. Războiul a distrus orașul.
Poate că specificațiile locului explică interesul A. pentru istorie. O pasiune care i-a adus o slujbă la Universitate, slujbă insuficient plătită, motiv pentru care A. a ales să se reprofileze în domeniul IT, fiind responsabilă de textele și informațiile scrise ale unui magazin online din Ucraina.
Nicio viață nu e liniară și nici predictibilă! A A. nu face excepție. Pe 22 februarie 2022, A. se căsătorea cu bărbatul alături de care și-a găsit fericirea. Dar fericirea ei a durat doar 2 zile. Pe 24 februarie 2022 izbucnea războiul!
A. a ajuns în România, la Satu Mare, pe 6 martie 2022. Pe 4 martie 2022 soldații ruși au atacat și au ocupat centrala nucelară din Zaporojie. La Satu Mare a fost cazată câteva luni într-un centru pentru refugiați. Apoi, a ajuns la centrul pentru refugiați deschis de Caritas Maramureș în parteneriat cu Parohia Greco-Catolică din Botiz, un sat aflat la câțiva kilometri distanță de Satu Mare. Aici A. a primit un loc de cazare pentru ea și fiica ei, obiecte igienico-sanitare, vouchere pentru alimente, lecții de limba română pentru ea și fiica ei, precum și activități educaționale pentru fiica ei în cadrul Centrului Educațional deschis de Caritas Diecezan din Satu Mare. Fetița de 7 ani, înscrisă în clasa a II-a, și-a continuat cursurile online în Ucraina, cu ajutorul logistic oferit de Caritas.
A. lucra online și o perioadă a putut să-și continue munca din România. Și-a dorit să poată trăi pe cont propriu dar și-a pierdut slujba online și a rămas fără resurse. A apelat la programul 50/20 la final de ianuarie 2023. Așa a ajuns A. în cea de-a treia locuință a ei din România. Din păcate, asta s-a întâmplat cu puțin timp înainte ca statul român să înceteze plățile către proprietarii români (statul român nu a mai plătit nimic în programul 50/20 din februarie 2023). Noua hotărâre de guvern a venit ca o lovitură. A. spune că nu se poate încadra în cerințele statului român pentru că nu are cu cine să-și lase fiica toată ziua pentru a munci. Fiica ei nu poate sta singură în casă toată ziua. Și-a epuizat toate resursele financiare, de lucru nu are (înțelege limba română dar vorbește engleză). Mai mult decât atât, A. nu deține pașaport internațional, nici pentru ea și nici pentru fiica ei, așa că nu poate pleca în altă parte. Pentru ea și fiica ei, singura soluție este să se întoarcă acasă, în Ucraina. Știe că acasă e periculos, se teme pentru fiica ei, dar nu are nicio altă soluție.
Hotărârea de Guvern 368, din 26 aprilie 2023, îi trimite fetița de 7 ani înapoi, pe un teritoriu măcinat de război.
Proiectul SOLIDAR cu drepturile celor vulnerabili! își propune să promoveze multiculturalitatea și solidaritatea și să-i ajute pe copiii ucraineni și pe copiii români din familii defavorizate să-și dezvolte abilități de comunicare a drepturilor fundamentale cuprinse în Convenția ONU.
Proiectul este derulat de Confederația Caritas România în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) și beneficiază de o finanțare în valoare de 143.026 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.