La Vama Siret, echipa Caritas Iași desfășoară, neîntrerupt, o activitate intensă, deseori istovitoare.
După primele zile de contact cu refugiații ucraineni care vin în România, colaborarea dintre instituțiile și organizațiile prezente la fața locului s-a consolidat permanent.
Caritas Iași lucrează umăr lângă umăr alături de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Crucea Roșie dar și alte autorități locale și organizații civice, pentru a răspunde cât mai prompt nevoilor urgente ale refugiaților ucraineni.
Astfel, persoanele refugiate ajunse în spațiul românesc sunt redirecționate către centrul de primire special amenajat de către echipa Caritas în orașul Siret. Cei ce ajung aici găsesc căldură, primesc mâncare caldă, pot înnopta și pot face duș, toate în condiții optime.
Sunt oferite 30 de locuri de cazare cu posibilitatea suplimentării acestora cu aproximativ 10 locuri.
Acest lucru se datorează mai ales implicării preotului paroh al Bisericii romano-catolice “Nașterea Sfintei Fecioare Maria”, Carmil Farțade, care a pus la dispoziție acest spațiu.
După un prim contact cu refugiații sosiți aici și după un minim de timp necesar pentru acomodarea acestora, voluntarii care asigură traducerea încearcă să ofere și consiliere fiecărei persoane în parte. Radu Huzum, coordonatorul Programului Intervenții în Situații de Urgență și Calamități Naturale, membru al echipei Caritas Iași, consideră că planul emoțional este cel mai afectat și că aici este cea mai mare nevoie de o intervenție specializată.
Dacă voluntarii asigură traducerea, transportul, pregătirea hranei și curățenia din centru, asistenții sociali și psihologii care formează această echipă țin permanent legătura cu instituțiile locale din domeniul social, chiar și cu primarul orașului, care oferă sprijin necondiționat pentru buna desfășurare a lucrurilor.
Unele momente sunt sfâșietoare: adesea, cei sosiți aici din Ucraina, simțindu-se ușurați și feriți de pericole, își descarcă sufletul prin plâns.
Se ascund cu totul sub plapume, pentru a nu fi văzuți iar astfel de secvențe au loc zilnic. Având experiență în domeniul social, membrii echipei Caritas Iași au reușit să gestioneze foarte bine aceste momente. Au înțeles că acest plâns este datorat sentimentului de siguranță pe care refugiații l-au pierdut în Ucraina și l-au redobândit aici.
După ce se liniștesc, au loc discuții prin care se stabilesc următorii pași, dat fiind că majoritatea dintre cei ajunși aici doar tranzitează orașul.
Se stabilesc detaliile privind transportul spre Suceava iar de acolo, cu trenul, spre București, unde o parte dintre ei vrea să rămână și să se angajeze cu forme legale iar o altă parte dorește să plece spre țara care pentru ei înseamnă “acasă”. La plecarea spre București, aceste persoane primesc un minim necesar pentru drum: cartele sim pentru a putea comunica, apă, mâncare, produse de igienă și chiar și medicamente.
În capitală, echipa Asociației Caritas București se ocupă personal, la orice oră din zi și din noapte, de preluarea refugiaților din gară.
Refugiații sunt însoțeți spre locul de cazare unde se pot odihni, se pot spăla, pot mânca. Cine are nevoie este condus la Ambasadă pentru prelucrarea actelor care îi ajută să ajungă către țara de destinație: China, India, Maroc, Egipt, Irak, Florida, Germania, Kazahstan, Azerbaidjan, Turkmenistan.
Foarte important este faptul că se încearcă în permanență crearea unei legături cu cei din străinătate la care persoanele refugiate din Ucraina urmează să ajungă.
Totodată, când refugiații părăsesc Centrul Caritas, sunt rugați să îl sune, atunci când ajung la București sau la destinația finală pe Radu Huzum, pentru a-i împărtăși dacă totul este bine, dacă totul a decurs conform programului stabilit împreună, la Siret.
Conform mărturiei domnului Huzum, cea mai mare satisfacție a sa este să simtă “explozia lor de bucurie și siguranță”.