Caritas este alarmat și întristat de dezastrul umanitar care se desfășoară după ce mai multe incendii au distrus aproape în întregime tabăra de refugiați Moria de pe insula greacă Lesbos în noaptea de 8 septembrie. Peste 12,000 de rezidenți locuiseră deja în tabără – de patru ori mai mult decât capacitatea sa – în condiții mizerabile de luni de zile, uneori extinzându-se chiar ani, în așteptarea procesării cererilor de azil. După ce au fugit de războaie, sărăcie extremă și urmărire penală, locuitorii taberei, inclusiv sute de copii și adulți vulnerabili, sunt din nou lipsiți de adăpost sau securitate. Incendiul a distrus containere, corturi, echipamente și toate facilitățile, inclusiv cele ale serviciului de azil grec.
Mihaela Condac de la Centru Diecezan Caritas Iasi, expertă în asistența umanitară, s-a implicat în ajutorarea refugiaților în Grecia în perioada crizei din 2015/16:
“Am lucrat în tabăra de refugiați Moria în 2016, atunci când rețeaua Caritas a început proiectele cu și pentru refugiații veniți în număr mare pe insulele grecești . Capacitatea taberei era de maxim 3000 de persoane, dar Moria era casă pentru mai mult de 12.000 de refugiați. Acum, când au rămas din nou fără casă, mă gândesc în special la femeile și copiii pe care i-am întâlnit acolo și care sunt din nou pe străzi, vulnerabili și fără speranța unui viitor.
Măcar acum, ar trebui să reconsiderăm atitudinea noastră, a Europei, față de acești oameni. Măcar acum trebuie sa regândim programele de relocare și politicile de integrare a refugiaților și să le redăm demnitatea!”
Caritas Europa solicită părților interesate din UE și statelor membre să găsească rapid o soluție umană și demnă pentru persoanele rămase fără adăpost. Toată lumea, nu numai copiii, trebuie aduși în siguranță, iar guvernul grec nu poate fi lăsat singur în a face față acestei situații provocatoare.
„Întrucât liderii UE finalizează viitorul pact privind azilul și migrația, o astfel de tragedie previzibilă ar trebui să servească drept un apel de trezire, avertizând liderii să evite duplicarea acestui model, care a fost sortit eșecului de la început cu supraaglomerarea. Trebuie pus în aplicare de urgență un mecanism de relocare echitabil și permanent care să asigure solidaritatea și partajarea responsabilităților între statele membre ale UE, ancorat în drepturile omului și demnitatea umană.”
Maria Nyman, Secretar General Caritas Europa.
Deja acum patru ani când a vizitat tabăra Moria, Papa Francisc a spus:
„Este necesar urgent un consens internațional mai larg și un program de asistență pentru a susține statul de drept, pentru a apăra drepturile fundamentale ale omului în această situație nesustenabilă, pentru a proteja minoritățile, pentru a combate traficul de persoane și contrabandă, pentru a elimina rutele nesigure, cum ar fi cele prin Marea Egee și întreaga Mediterană și să dezvolte proceduri sigure de relocare.”
Din declarația comună a Preasfinției Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a Preafericitului Ieronymos, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Grecii și a Sanctității Sale Papa Francisc în tabăra de refugiați Moria, Lesvos. Sâmbătă, 16 aprilie 2016.