În România vârstnicii reprezintă 15% din populaţia ţării, iar estimările arată că în anul 2050 procentul va ajunge la 30%. Mai bine de 750 000 de vârstnici nu îşi pot desfăşura minimul necesar de activităţi zilnice. Nevoia de îngrijire la domiciliu se manifestă la cel puţin 20% din populaţia vârstnică actuală, dar nevoia de îngrijire la domiciliu este acoperită în 0.23% din cazuri.
Peste 80 de reprezentanţi din organizaţiile neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi s-au reunit la Sinaia în perioada 18-20 Iunie 2014 pentru a participa la primul Forum al Furnizorilor de Îngrijire la Domiciliu. Timp de 3 zile, participanţii Forumului împreună cu reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale au dezbătut soluţii la problemele cu care se confruntă zilnic persoanele în vârstă care au nevoie de îngrijire la domiciliu, dar şi furnizorii de servicii de îngrijire la domiciliu:
“Sistemul sanitar şi sistemul social acţionează paralel şi de multe ori, furnizorii de servicii de îngrijire la domiciliu încearcă să realizeze un dialog între cele 2 sisteme” – Gyorgy Peter, Director Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţã medicalã şi socialã.
“Nu trebuie să construim alt sistem de sănătate, trebuie să-l maximizăm şi să-l optimizăm pe acesta” a spus domnul Vasile Cepoi, Consilier de Stat pe probleme de sănătate în cadrul Cancelariei Primului Ministru.
În cadrul Forumului, 53 de furnizori de îngrijire la domiciliu, ONG-uri şi autorităţi locale, au semnat un Document de poziţie (ataşat) prin care fac apel la decidenţii politici şi îşi exprimă susţinerea publică pentru:
– Introducerea pe agenda publică şi în programele de guvernare a problematicii complexe a persoanelor vârstnice
– Susţinerea şi promovarea colaborării şi parteneriatului între autorităţile locale şi centrale şi sectorul neguvernamental
– Reglementarea unitară a serviciilor de îngrijiri la domiciliu, sociale şi medicale
– Elaborarea Nomenclatorului de servicii sociale şi a standardelor de calitate şi de cost
– Diminuarea fenomenului masiv al emigraţiei personalului calificat în domeniul îngrijirii la domiciliu
– Elaborarea unei legi a contractării serviciilor sociale şi socio-medicale.
Pentru a afla mai multe despre SenioriNet – Reţeaua Furnizorilor de Îngrijire la Domiciliu din România, vă invităm să vizionaţi scurta prezentare:
Va invitam sa vizitati site-ul www.seniorinet.ro sau sa accesati pagina de facebook: https://www.facebook.com/pages/SenioriNET/177992992396061
Forumul a fost organizat în cadrul proiectului „SenioriNET – reţea ONG de servicii dedicate persoanelor vârstnice” implementat de Confederaţia Caritas România în parteneriat cu Fundaţia Crucea Alb Galbenã, Asociaţia Habilitas, Asociaţia ADAM şi Asociaţia Four Change. Proiectul „SenioriNet – reţea ONG de servicii dedicate persoanelor vârstnice” este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeanã extinsã, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru Participarea Societãţii Civile – Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, are o duratã de 2 ani şi un buget total de 251.102,25 CHF din care 223.481,00 CHF reprezintã finanţarea nerambursabilã.
Pentru orice informaţii legate de reţeaua SenioriNET, ne puteţi contacta la e-mail: SenioriNET@caritas.org.ro sau telefon 0751.289.884, persoanã de contact Nenov Rodica, Coordonator de comunicare.
Preluare: www.seniorinet.ro