Ministerul Muncii a lansat spre dezbatere joi, 12 noiembrie 2015, Strategia Nationala pentru Dialog Social. Documentul poate fi consultat aici, si abordeaza tema dialogului social din perspectiva unui mijloc de a reduce tensiunile din randul relatiilor de munca, Romania fiind tara cu cele mai tensionate astfel de raporturi din tarile membre ale Uniunii Europene.
Strategia are ca obiective si generarea consensului, sau negocierea de propuneri pentru politicile publice. Cu toate acestea, obiectivele structurale sunt urmatoarele:
Ö Intarirea democratiei In piata muncii prin implementarea drepturilor sociale;
Ö sprijinirea mediului economic In Incercarea de a gasi un mix adecvat Intre competitivitate economica si progres social.
Aceste doua mari obiective contin la randul lor subobiective, avand directii si masuri propuse pentru aceste directii, precum:
- Clarificarea rolului dialogului social, optimizarea si adaptarea continua a acestuia la evolutiile economice si sociale din Romania, In context european.
- Revizuirea, optimizarea si completarea legislatiei de profil, inclusiv a cadrului institutional, In concordanta cu realitatile mediului economic si social.
- Cresterea capacitatii detinute de actorii dialogului social (institutionali, sociali si economici) de a actiona In cadrul proceselor specifice la toate nivelele (informare, consultare, negociere si acord / pact / contract).
- Cresterea si optimizarea implicarii partenerilor sociali In elaborarea si implementarea politicilor de ocupare.
- Evaluarea si monitorizarea permanenta a rezultatelor dialogului social, a pozitiei si obiectivelor partenerilor sociali.
Propunerile, sugestiile si opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail dialogsocial@mmuncii.ro In termen de 30 zile calendaristice de la data publicarii pe site (12.11.2015 -11.12.2015)