Comunitatea catolica din intreaga lume a asteptat mesajul Sfantului Parinte, Papa Francisc. Enciclica: “Laudato si” vorbeste despre grija pentru caminul nostru comun, al tuturor semenilor.
Organizatiile Caritas din intreaga lume primesc acest document ca o binecuvantare. Este un mesaj de speranță și in acelasi timp de îngrijorare gravă, în care Papa Francis abordează nu numai lumea catolică, ci și toți oamenii “de bună credință”. Acest mesaj survine dupa mesajul transmis de către Papa Ioan al XXIII-lea, prin “Pacem in terris” .
Dacă cineva se așteapta ca enciclica sa fie concentrata doar pe tema ecologiei, asa cum s-a fost anunțat în unele cazuri, unii s-ar putea sa fie dezamăgiți. În aceste 184 de pagini, Papa Francis consideră “casa noastră comună”, ca o casa integrala, globala, în cazul în care dimensiunile economice, sociale și de mediu nu pot merge una fără cealaltă (13). Având în vedere acest apel special pentru o schimbare, este reamintita necesitatea de a regândi un nou model de dezvoltare, în cazul în care oamenii săraci trebuie să fie în centrul politicilor și interesul politică și gândirea fragmentara trebuie evitate (201).
Papa Francis oferă o atenție specială asociațiilor și organizațiilor societății civile cu scopul de a acționa mai efficient pentru binele comun prin a aduce perspective științifice, tehnice, etice, culturale sau sociale. Ei au dreptul de a acționa fie ca indivizi, familii sau comunități într-un mod comun și cu scopul de a acorda o conștiință ecologică mai mare, care aparține tuturor bărbaților și femeilor (“Este hrana pentru cuget si pentru toti”, a declarat John Zizoulas din Pergamon [1] în timpul prezentării enciclicii) și au drept scop influențarea politicilor locale, naționale și internaționale, la toate nivelurile.
Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă lumea. Este clar că impactul iminent al acestora este mult mai sever si raspandit în rândul comunităților sărace (25), cu toate acestea, nu putem sa nu luam in considerare consecințele ei, de asemenea, si la scara mai mare, in intreaga lume si pentru generațiile viitoare.
Caritas Europa îndrăznește să dea o dimensiune europeană acestui mesaj puternic. Apreciem abordarea holistică a Papei Francisc prin acest document care vorbeste despre o coerență a politicilor. Interdependența dintre cele trei dimensiuni ale dezvoltării cere o coerență a politicilor în toate etapele, așa cum s-a pledat in decursul anilor. Știm cu toții ca Europa are o mare responsabilitate în această privință.
Salutam accentual pus pe faptul că problemele de politică, cum ar fi securitatea alimentară și dreptul la hrană care sunt de asemenea luate în considerare în acest document, oferind in perspectiva si mai mult sprijin pentru Caritas Europa. Micii agricultori, îngrijirea biodiversității, deseurile alimentare, accesul la piețe, investițiile în agricultură sunt doar câteva dintre elementele considerate în mod foarte clar, ca facilitatori de succes și instrumente pentru a servi oamenii, si pentru a prezerva planeta (76) .
În cele din urmă, această enciclică vine într-un moment foarte special, chiar inainte de evenimente internaționale importante, cum ar fi Conferința pentru Dezvoltarea Financiara ce are loc la Addis Abeba, Adunarea Generală a ONU pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, din luna septembrie a acestui an (unde Papa Francis va fi prezent) și, în plus, la Conferința Partidelor, din Paris, din luna decembrie, acelasi an. Scrisoarea subliniază necesitatea de a lua în considerare mai multe aspecte și consecințe diferite înainte de a lua decizii. Cu toate acestea, urmatoarele actiuni trebuie derulate: “stabilirea unui cadru juridic care poate seta limite clare ce asigura protecția ecosistemelor si care au devenit indispensabil; în caz contrar, noile structuri de putere bazate pe paradigma tehnico-economica poate copleși nu numai politica noastră, ci și dreptul la libertate și accesul la justiție. “(53)
Insa schimbările climatice sunt un simptom al unei boli mai ample. Un imperativ etic pentru solidaritate [2] (158) ar trebui să ne conducă la o atitudine respectuoasă și la rezultate fericite, pentru a permite o viață demnă pentru toți. “Solidaritatea” și “demnitatea” sunt doi piloni-cheie pentru Europa și Europa va pierde dramatic mandatul său atunci când nu le va menține.
În umilință, Caritas Europa invită instituțiile europene și statele membre să urmeze aceste mesaje într-un mod indraznet si ambitios. Binele nostru comun este amenintat și nu putem gasi alta cale de a-l salva. Urgentele naturale sunt în creștere în Europa, dar și în alte părți ale lumii.
Intregul document poate fi consultat AICI
Note de subsol:
[1] John of Pergamum is a well-known Counsellor of the Orthodox Church in the Costantinopoli Patriarchate, expert on environmental aspects
[2] Pope Francis also quotes Benedict XVI in his Caritas in Veritate: “Every violation of solidarity and civic friendship harms the environment”. (142)