Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (M.M.F.P.S.P.V.), prin Comisia de evaluare şi selecţionare a asociaţiilor şi fundaţiilor pentru acordarea subvenţiilor, înfiinţată prin Ordinul M.M.F.P.S.P.V. nr. 2106/2014, a pus în aplicare Ordinul 1838/2014 privind aprobarea liniilor de subvenţionare prioritare în domeniul asistenţei sociale pentru anul 2015. Acordarea de subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor pentru furnizarea acestor servicii reprezintă în continuare un mecanism extrem de necesar pentru sprijinirea persoanelor aflate în situaţii de dificultate sau vulnerabilitate.
Peste 150 de organizații non-guvernamentale active la nivel național au sesizat nereguli în acest proces, printr-o scrisoare transmisă Ministrului M.M.F.P.S.P.V. Acestea vizează aspecte diverse, de la cuantumul nivelului mediu al subvenției lunare, până la aspecte legate de trasparența acestor procese sau eficacitatea lor.
Semnatarii scrisorii reclamă menținerea cuantumului nivelului mediu al subvenției lunare în ciuda creșterii constante a cheltuielilor eligibile din ultimii 5 ani, diminuarea numărului de beneficiari pentru care s-a acordat subvenția , sau a cuantumului alocat pe beneficiar fără precizarea criteriilor acestor decizii, excluderea de la subvenționare a unor categorii de beneficiari precum sunt copiii separați sau cei aflați la risc de separare de familie.
Lipsa consultății cu asociațiile și fundațiile în vederea stabilirii liniilor prioritare de subvenționare a serviciilor sociale la nivel național, nepublicarea criteriilor pentru calculul cuantumului efectiv al subvenției sau nejustificarea acordării subvențiilor pentru anumiți beneficiari, sunt alte câteva probleme evidențiate. Complexitatea serviciilor sociale reclamă existența unor echipe pluridisciplinare de lucru, pentru o mai bună adaptare la nevoile beneficiarilor. Limitarea accesului unei persoane la un singur serviciu social subvenționat dar și obligativitatea ca beneficiarii să primească servicii timp de 8 ore, pentru ca furnizorii să devină eligibili pentru subvenții, sunt alte aspecte ce necesită adaptarea la realitățile cu care se confruntă aceștia.
Cu privire la aspectele semnalate anterior au fost solicitate și clarificări respectiv indicarea temeiurilor legale acolo unde este cazul. Structurile susținătoare ale acestui demers sunt reprezentate de Confederația Caritas România, Federația ONGurilor pentru Servicii Sociale, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, Rețeaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități – DizabNet și Fundația pentru Dezvoltarea Societății civile.
Conținutul integral al acestui demers poate fi consultat AICI