Papa Francisc a amintit legislativului european, într-un discurs în plenul Parlamentului European, despre necesitatea de a proteja demnitatea umană și de rolul Europei în a-și asuma apărarea demnității umane și a drepturilor celor mai vulnerabili, atât pe continent și cât la nivel mondial.
Ultima vizită a unui pontif suveran în insitituția Europeană a fost în data de 11 octombrie 1988, când Papa Ioan Paul al II-lea a emis un mesaj la adresa deputaților europeni de la Strasbourg. În discursul său din 25 Noiembrie 2014, Papa Francisc a numit câteva aspecte comune cu preocupările aflate pe agenda Caritas Europa (a se vedea mai jos).
“În cele din urmă, ce fel de demnitate este aceea fără posibilitatea de a-ți exprima în mod liber ceea ce gândești sau de a pretinde credința pe care o împărtășești? Ce demnitate poate exista fără un cadru juridic clar care limitează regula de forță și care permite statului de drept să prevaleze asupra puterii de tiranie? De ce demnitate se pot bucura bărbații și femeile dacă aceștia sunt supuși tuturor formelor de discriminare? La ce demnitate poate vreodată să spere o persoană atunci când el sau ea nu are hrană și strictul necesar pentru a supraviețui sau, mai rău, atunci când le lipsește lucrul care conferă demnitate? “a spus Sanctitatea Sa.
Foametea este intolerabilă
Amintind de baza demnității inerentă dreptului la hrană, Papa Francisc a declarat că “Este intolerabil ca milioane de oameni din întreaga lume să moară de foame în timp ce tone de alimente sunt aruncate în fiecare zi de pe mesele noastre … Natura este la dispoziția noastră, pentru ne bucura și pentru a o folosi în mod corespunzător. Cu toate acestea, înseamnă, de asemenea, că nu suntem stăpânii săi; suntem administratorii săi, dar nu stăpânii. ”
Papa Francisc a recunoscut că Europa a fost întotdeauna în avangarda eforturilor de promovare a ecologiei, a faptului că pământul are nevoie de o preocupare constantă și de atenție și că astfel suntem cu toții în mod egal responsabili pentru prezervarea sa. “Respectul pentru mediul înconjurător, însă, înseamnă mai mult decât a nu distruge, ci înseamnă, de asemenea, să folosim natura în scopuri bune “. Aici, Papa Francisc a facut referire la importanța sectorului agricol, care prevede susținere și hrană pentru familia noastră umană.
“Un alt domeniu, în care Papa Francisc a enunțat preocupări comune cu cele ale Caritas Europa, este cel al sectorului forței de muncă. “A venit timpul să se promoveze politici care să creeze locuri de muncă, dar mai presus de toate, este necesar să restabilim demnitatea prin asigurarea unor condiții adecvate de muncă. Acest lucru presupune, pe de o parte, găsirea de noi modalități de a adera la flexibilitatea pieței alături de nevoia de stabilitate și de securitate a lucrătorilor; acestea fiind indispensabile pentru dezvoltarea lor umană. De asemenea, acest aspect presupune favorizarea unui context social adecvat, iar nu exploatarea a persoanelor, ci asigurarea, tocmai prin munca, a capacității lor de a crea o familie și de a-și educa a copii. ”
Sanctitatea Sa a comparat continentul european “cu o bunică, care nu mai este fertilă și vibrantă”, și a cerut factorilor de aplicare a legii să creeze locuri de muncă și să nu permită ca birocrația instituțiilor sale să sufoce idealurile care le-au definit cândva. “Marile idei care odată inspirau Europa par să fi pierdut din atracția lor, doar pentru a fi înlocuite cu aspectele tehnice birocratice ale instituțiilor sale”, a suținut Papa Francisc.
“Nu putem permite ca zona Meditaraneeană să devină un vast cimitir”
De asemenea, în conformitate cu pozițiile de politică ale Caritas Europa, Papa Francis a subliniat, că legislatorii europeni trebuie să facă mai mult pentru a răspunde nevoilor migranților care solicită protecție internațională.
“Trebuie să existe un răspuns unitar la problema migrației. Nu putem permite ca zona Mediteraneeană să devină un vast cimitir! “, a declarat Papa Francisc. Sanctitatea Sa a cerut liderilor europeni să facă mai mult pentru a ajuta migranții care sosesc pe coastele lor cu scopul de a oferi un imbold și un val de energie pentru un continent “oarecum îmbătrânit și palid”.
“Navele care acostează zi de zi pe malul Europei sunt pline de bărbați și femei care au nevoie de incluziune socială și asistență. Absența unui sprijin reciproc în cadrul Uniunii Europene riscă să încurajeze apariția de soluții particulariste pentru această problemă, soluții care nu iau în considerare demnitatea umană a imigranților, și, astfel, contribuie la fenomenul de muncă silnică și la continuarea tensiunilor sociale. Europa va fi în măsură să se confrunte cu problemele asociate cu migrația numai dacă este capabilă să-și afirme clar propria identitate culturală și prin adoptarea unei legislații adecvate pentru a proteja drepturile cetățenilor europeni și prin a asigura acceptarea imigranților. [și] numai dacă este capabilă de adoptarea unor politici corecte, curajoase și realiste care pot ajuta țările – ce își au originea în propria lor dezvoltare socială și politică și în eforturile lor de a rezolva conflictele interne – principala cauză a acestui fenomen – mai degrabă decât prin adoptarea unor politici motivate de interesul propriu, care cresc și hrănesc astfel de conflicte. Trebuie să se ia măsuri împotriva cauzelor, nu doar împotriva anihilării efectelor. ”
Reacții
Părintele Erny Gillan, Președintele Caritas Europa:
“Papa Francisc a transmis un mesaj plin de curaj și speranță privind aprofundarea proiectului european și amintind liderilor europeni de obiectivul său inițial. Într-un mod foarte direct și clar, Papa Francis s-a adresat provocărilor pe care le întâmpină ființele umane atât din Europa cât și din întreaga lume. El a subliniat importanța demnității individuale și a drepturile omului amintind de esența binelui comun și de relațiile interpersonale. ”
Papa Francisc a fost primit cum se cuvinde de către președintele Parlamentului European, Martin Schulz, care a declarat:. “Acum 26 de ani, Papa Ioan Paul al II-lea a adresat Parlamentului European discursul său ca o piatra de hotar care a dus la căderea Cortinei de Fier și a reunificării europene. “