În urma blocadei de nouă luni a regiunii și a intervenției militare de săptămâna trecută, până în prezent, peste 60.000 de armeni din Nagorno-Karabah au fugit în Armenia. Caritas Armenia este deja prezentă în apropierea graniței pentru a ajuta persoanele evacuate care părăsesc Nagorno-Karabah.
Caritas Internationalis a început să mobilizeze fonduri și face apel la toate părțile să respecte drepturile omului. De asemenea Caritas Internationalis și Caritas Europa subliniază faptul că toate persoanele care au fugit din cauza crizei trebuie să primească asistență umanitară.
În acest sens și Confederația Caritas România analizează posibilitățile de a sprijini colegii de la Caritas Armenia în eforturile lor de a face față acestei crize.
“Orice agresiune împotriva civililor este inacceptabilă. Oamenii care au fugit din calea crizei trebuie să primească protecție și asistență umanitară. Drepturile lor, inclusiv cele privind trecerea în siguranță și libertatea de mișcare, trebuie să fie pe deplin respectate. Oamenii trebuie să fie liberi să rămână în casele lor, iar celor care au fugit trebuie să li se permită să se întoarcă dacă doresc.” – Alistair Dutton, secretar general al Caritas Internationalis
Caritasul armean este prezent în regiunea de frontieră sudică, unde persoanele evacuate intră în Armenia, precum și în alte patru regiuni ale țării și în capitala Erevan. Caritasul armean continuă să monitorizeze situația și a început să răspundă nevoilor persoanelor strămutate, în conformitate cu principiile umanitare.
Caritasul armean are o expertiză semnificativă în furnizarea de ajutor umanitar, inclusiv în ceea ce privește mijloacele de trai, adăposturile și asistența în numerar, datorită experienței anterioare în situații de urgență.
Caritas Internationalis și Caritas Europa fac apel la toate părțile implicate să respecte dreptul umanitar internațional și să asigure siguranța și drepturile persoanelor strămutate în timpul călătoriei lor și să le ofere asistența necesară la sosire. Având în vedere penuria majoră de alimente și lipsa accesului la electricitate și apă în Nagorno-Karabah, este esențial să se permită pe deplin accesul umanitar rapid și neîngrădit și libertatea de circulație în și din Nagorno-Karabah.
“În acest moment crucial, este, de asemenea, esențial ca atât UE, cât și ONU să își intensifice sprijinul pentru răspunsul umanitar în Nagorno-Karabah și în Armenia, acordând o atenție deosebită și alocând fonduri actorilor umanitari locali care sunt capabili să răspundă eficient și rapid la situație și să îi ajute pe cei care au nevoie.” – Gagik Tarasyan, director executiv al Caritas-ului armean