Dialogul cu donatorii internaționali privind criza refugiaților din Ucraina stabiliți în Romania continuă. De la discuțiile privind urgența finanțării intervențiilor de asistentă umanitară, am ajuns la discuții strategice în care încercăm să anticipăm nevoile și să planificăm activitățile noastre pe termen mediu și lung. Este unul dintre cele mai dificile exerciții de viziune pe care le facem deoarece situația este fără precedent și foarte puternic influențată de decizii politice la nivel internațional.
– Doina Crângașu, Director executiv Caritas România
În perioada 16 – 18 iunie a.c., Caritas România a primit vizita unei delegații a Catholic Relief Service (CRS) din SUA formată din domnul Schuyler Thorup, Vicepreședinte responsabil de operațiunile internaționale, domnul Hani El-Mahdi, director regional, doamna Britton Buckner, Manager pentru Europa și domnul Erik Heinonen, responsabil cu operațiunile pentru refugiații din Ucraina.
CRS este prima organizație donatoare care a răspuns apelului de urgență lansat de Caritas România pe la sfârșitul lunii februarie, imediat după izbucnirea războiului împotriva Ucrainei de către Rusia.
Oaspeții noștri și-au început vizita cu întâlnirea ÎPS Aurel Perca, Arhiepiscop Mitropolit de București și Președinte al Conferinței Episcopilor din România. Au fost prezentate acțiunile de solidaritate și sprijinire a refugiaților din Ucraina realizate de Caritas în România încă de la izbucnirea războiului și s-a discutat despre poziționarea Bisericii Catolice în această criză, fiind subliniat răspunsul prompt din partea parohiilor și al congregațiilor religioase care au pus la dispoziție resurse alături de Caritas pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie.
Vizita a continuat cu întâlnirea cu persoane refugiate găzduite în centrele deschise în Popești Leordeni la Mânăstirea Sfânta Agnes și Mânăstirea Preasfintei Inimi. Acolo, reprezentanții CRS au avut posibilitatea să vadă condițiile în care locuiesc mamele adăpostite împreună cu copii lor în centrele susținute de Caritas, să vorbească direct cu ele, să afle cum se simt și ce planuri au în perspectivă.
Julia Rakimova este o tânără mămică care, atunci când a fugit din calea războiului din Ucraina împreună cu Elmad, fiul de 4 ani, și cu mama ei, era însărcinată în luna a opta. Julia consideră că a fost norocoasă să ajungă la Caritas, că a fost ajutată să nască în siguranță:
„Damir s-a născut în România, are doua luni și a fost botezat, iar naș i-a fost Marius (n.r. directorul Caritas București). Ne simțim bine aici, locuim împreună cu încă două familii care au copii, ne-am adaptat destul de bine datorită ospitalității cu care am fost primiți de gazdele noastre.”
A urmat vizitarea Centrului Social pentru refugiați Bărăția. Marius Cocuț-Forminte, director Caritas București a menționat:
“Săptămânal oferim alimente pentru minim 1500 de persoane. Din luna martie și până în prezent am oferit și ajutor financiar sub formă de vouchere în valoare totală de 225.000 lei. Este un sprijin mai mult decât necesar acordat refugiaților din Ucraina. Întrebarea este ce se va întâmpla pe termen lung, ce măsuri alternative de sprijin sunt pregătite de autoritățile din România.”
De la București, delegația CRS a călătorit spre Iași, unde a participat la o prezentare generală a programelor implementate de Centrul Diecezan Caritas Iași. După aceea, delegația a vizitat viitorul Centru de Servicii Sociale pentru Refugiați în centrul Iașului și Centrul de Cazare pentru refugiați organizat de Caritas Iași în parteneriat cu Congregația Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe, unde până acum au fost (și sunt găzduiți) aproximativ 130 de refugiați din Ucraina.
„Au fost momente dificile și situații imprevizibile, situații care au necesitat sprijin medical de urgență. Am avut în grijă copii și adulți cu dizabilități fără însoțitori, persoane cu boli cronice, persoane surdo-mute, copii orfani, suflete care ne-au oferit adevărate lecții de viață și puterea de a continua. Chiar dacă de multe ori, cuvintele nu puteau fi rostite, dragostea pentru oameni ne-a ajutat să comunicăm și să oferim speranță.”
– Petronela Maftei, asistent coordonator programe Centrul Diecezan Caritas Iași.
Impresionat, Domnul Schuyler Thorup, Vicepreședinte CRS ne-a mărturist:
„Este emoționantă această solidaritate și mobilizare rapidă, această colaborare dintre donatorii din America, CRS, Caritas Romania, Caritas-urile diecezane, parohiile și congregațiile din România. Acest răspuns umanitar oferit celor aflați în nevoie își are originea în iubirea pentru aproapele după care Biserica se călăuzește. Este un lanț al iubirii construit din propagarea generozității pe care ÎPS Arhiepiscopul Aurel Perca a exprimat-o într-o zicală românească pe care nu am să o uit: Dar din Dar se face Rai! Vă mulțumim pentru tot ce faceți în România pentru a alina suferința celor care au fost nevoiți să-și părăsescă căminele, să fugă din calea războiului lăsând în urmă soții, tații sau frații ca să își apere țara.”