Prima întrunire a Parlamentului Seniorilor a avut loc la București, în perioada 24-25.11.2016. Acest for are rolul de reprezentare și susținere în mod eficient a intereselor persoanelor vârstnice. Prin promovarea unui cadru legislativ modern pe baza valorilor naționale și europene, forul are rolul de a asigura creșterea calității vieții persoanelor vârstnice într-o societate prietenoasă tuturor vârstelor. Întâlnirea a dat startul creării unei platforme program de funcționare a Parlamentului Seniorilor pentru anul 2017, cu scopul de a monitoriza cadrul legislativ adresat persoanelor vârstnice și pentru a crea condiții favorabile dezvoltării unei îmbătrâniri demne și active, în România.
Cu un mare potențial profesional, dar și social, cei 8 membri seniori ai Parlamentului Seniorilor, împreună cu președintele onorific, au rolul de a reprezenta și promova interesele tuturor vârstnicilor din România. Ei înșiși fiind seniori activi, oferă astfel un exemplu despre ce înseamnă îmbătrânirea activă și solidaritatea între generații. Cei 8 membri și președintele sunt la rândul lor părinți, bunici, profesioniști în diverse domenii, voluntari implicați în cauze sociale, membri ai organizațiilor non-guvernamentale, însă înainte de toate, sunt seniori activi și oameni încrezători în viitor. Iată punctul de vedere al unuia dintre membri Parlamentului Seniorilor:
„Decența seniorilor în a-și exprima ideile, pozițiile, atitudinea față de o anumită problemă a societății, sau a unei categorii de vârstă din care fac parte, m-au determinat să fiu membru al Parlamentului Seniorilor, pentru a deveni o voce mai puternică împreună. Cadrul legislativ existent, cu imperfecțiunile sale, mă determină, ca cetățean vârstnic, să mă implic în îmbunătățirea lui, în promovarea unei imagini demne, care să încurajeze respectul pentru persoanele vârstnice în societate, și în același timp, respectul intergenerațional.” Giorgică Bădărău, membru al Parlamentului Seniorilor.
Pe parcursul anului 2016, activitățile proiectului „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” au creat cadrul necesar formării Parlamentului Seniorilor: Caravana Cafenelele Seniorilor (8 întâlniri în 5 regiuni ale țării), 2 cursuri de lobby și advocacy pentru seniori, expoziția fotografică itinerantă „Lumini și umbre în viața seniorilor”, primul Flashmob intergenerațional și în prezent, constituirea Parlamentului Seniorilor urmăresc promovarea drepturilor persoanelor vârstnice, dar și a rolului pe care aceștia îl au în dezvoltarea societății.
Mai multe detalii despre membri Parlamentului Seniorilor găsiți pe platforma www.caritasromania.ro
Pentru informații suplimentare despre proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” ne puteți contacta prin
e-mail la adresa ionut.ardeleanu@caritasromania.ro sau prin telefon la 0752.001.437, persoană de contact Ionuț Ardeleanu, Specialist PR.
Proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.