Aproximativ 2000 de credincioşi greco-catolici au participat duminică, 29 mai 2016, la Pelerinajul Milostivirii de la Capela Sfintei Fecioare de la Cărbunari-Blaj, eveniment unic prin amploarea şi particularitatea din acest an, care s-a dorit a fi un semn al milostivirii divine pentru societatea de astăzi. Alături de credincioşii veniţi din toate episcopiile greco-catolice din ţară, s-au aflat şi zeci de persoane cu dizabilităţi, care au asistat la Sfânta Liturghie, celebrată în prezenţa unui sobor de peste 50 de preoți și a patru episcopi: PS Claudiu Pop, PS Virgil Bercea, PS Mihai Frățilă și PS Vasile Bizău.
Profesori, alături de laici, călugări și călugărițe, alături de operatori sociali și medicali, persoane cu dizabilități și oameni fără adăpost, toți cei care și-au dedicat viața unei chemări a lui Dumnezeu, de la cei care au primit vocația preoției, la cei care au ales să fie asistenți sociali și medicali sau profesori, de la cei tineri la cei mai în vârstă, au fost invitaţi de Biserică să răspundă apelului Papei Francisc de a celebra Anul Jubiliar al Milostivirii divine și de a face vizibilă milostivirea Tatălui Ceresc. Timp de câteva ore, cele aproape 2000 de persoane prezente s-au unit, în rugăciune, în procesiunea de la Catedrala Mitropolitană "Sfânta Treime" Blaj spre Capela Sfintei Fecioare de la Cărbunari-Blaj, pe drumul Crucii ce urcă la Sanctuar, în cadrul Sfintei Liturghii Arhiereşti oficiate în prezenţa unui sobor de peste 50 de preoți și a patru episcopi: PS Claudiu Pop, PS Virgil Bercea, PS Mihai Frățilă și PS Vasile Bizău.
Un loc aparte în pelerinajul de la Cărbunari l-a ocupat Caritas, organizație catolică mondială, a cărei viziune este aceea de a construi o civilizație a iubirii, cu scopul de a cultiva, în această lume, misiunea de a-i sprijini pe cei săraci și marginalizați sociali, pentru ca aceştia să recâștige un loc demn în societate, prin programe de asistență socială și acțiuni caritabile. La Pelerinajul Milostivirii de la Capela Sfintei Fecioare de la Cărbunari-Blaj au participat peste 400 de operatori sociali și medicali, voluntari ai organizațiilor Caritas din Blaj, Oradea şi Cluj, beneficiari ai serviciilor oferite de Caritas, bolnavi și persoane cu dizabilități, sute de copii şi persoane nevoiașe.
Directorul general Caritas Blaj, părintele Nicolae Anuşcă, a subliniat particularitatea pelerinajului de duminică, de la Blaj:
"Pelerinajul Milostivirii a fost o ocazie deosebită pentru Caritas, pentru angajați, pentru voluntari, de a interioriza viața lor, de a interioriza ceea ce săvârșesc, în numele Domnului, în mijlocul atâtor săraci și atâtor bolnavi, zi de zi, și de a conștientiza că, înainte de a fi noi milostivi cu ceilalți, Dumnezeu a fost milostiv cu fiecare dintre noi.
Evenimentul de la Blaj a fost unul de interes public şi de interes naţional, s-a adresat întregii Biserici Greco-Catolice, în special, dar şi tuturor oamenilor de bine, care au dorit să participe cu inima deschisă. Acest pelerinaj naţional, pe care l-am organizat la Blaj, a fost unul pe care nu l-am mai întâlnit până acum la Cărbunari, şi mă refer aici tocmai la amploarea şi particularitatea din acest an, care constă în faptul că printre credincioşii prezenţi s-au aflat şi persoane care în mod obişnuit nu pot, din cauza condiţiilor fizice sau sociale, să participe la astfel de momente, la astfel de evenimente. Au fost persoane cu dizabilităţi, persoane care au probleme, în mod special copii şi tineri, am avut vârstnici cu boli cronice, beneficiari ai serviciilor sociale şi medicale oferite de Caritas, grupuri de copii sau de persoane care fac parte din familii vulnerabile din punct de vedere social, care nu le permit să ajungă la astfel de evenimente, fiind persoane din afara Blajului. Ne-am străduit, în mod special organizaţiile Caritas, să facilităm prezenţa acestor persoane la acest eveniment deosebit din viaţa Bisericii şi din viaţa noastră până la urmă."
Pentru cei care nu cunosc istoria Capela Sfintei Fecioare a Săracilor de la Cărbunari, oferim câteva informaţii interesante, puse la dispoziţia presei de organizatorii Pelerinajului Milostivirii:
Pelerinajul la Cărbunari din ultima duminică a lunii mai adună laolaltă credincioși catolici din întreaga țară, într-unul dintre locurile cu o istorie ce leagă România de Belgia, Blajul de Banneux, Biserica orientală de cea occidentală, în aceeași iubire față de Sfânta Născătoare de Dumnezeu, maica celor sărmani și, totodată, maica milostivirii.
În 1933, la Banneux, în Belgia, o copilă de 12 ani, Mariette Beco, a avut privilegiul de a o vedea pe Sfânta Fecioară Maria, care i-a indicat prezența unui izvor tămăduitor, unde a cerut să se construiască o capelă. În România, părintele Peter Adhemar Mercks, belgian de origine, s-a îngrijit, în 1938, de construirea unei capele identice cu cea de la Banneux, într-o poieniţă din pădurea de la Cărbunari. Călugării asumpționiști, cunoscute călăuze spirituale ale celor tineri, s-au stabilit de atunci în Blaj, într-o perioadă în care orașul aduna aproape 5.000 de elevi în cele şapte școli și licee.
La 5 iunie 1938, Capela a fost sfinţită de Mitropolitul Alexandru Nicolescu. Pelerinajele de primăvară s-au ținut în fiecare an, din 1939 până în 1948, când Biserica Română Unită cu Roma a fost scoasă în afara legii. Au fost reluate în 1990, tot de un călugăr asumpționist, părintele Bernard. Recunoașterea oficială a izvorului tămăduitor de la Banneux și declararea lui ca loc de pelerinaj s-a făcut de-abia în 1952. Capela din România fusese închinată Fecioarei Săracilor cu 15 ani înainte.
Nicu Goga
Foto: Claudiu Nicuşan
30.05.2016.
Preluare www.radioblaj.ro