Confederația Caritas România, împreună cu Asociația C.A.R.P. “OMENIA” București, partener în cadrul proiectului “Cetățeni activi la puterea a treia”, a organizat în data de 25.04.2017, prima ediție a Forumului Seniorilor, eveniment în premieră în România dedicat promovării drepturilor persoanelor vârstnice.
Forumul Seniorilor a fost conceput ca un spațiu de comunicare între decidenții politici și reprezentanții seniori ai Parlamentului Seniorilor – for consultativ care apără și promovează interesele persoanelor vârstnice. Cei 9 membri ai acestui for au prezentat în cadrul evenimentului un document de poziție și o platformă program ce cuprinde recomandări pentru crearea unui cadru legislativ favorabil unei îmbătrâniri demne și active.
Documentul de poziție reprezintă o analiză aprofundată a problemelor cu care se confruntă persoana vârstnică în România, cu accent pe domenii-cheie precum: asistență socială, asistență medicală, îmbătrânire activă, participare publică și protecția drepturilor persoanelor vârstnice, sărăcie și excluziune socială. Pentru prima dată de la adoptarea Strategiei Naționale pentru Promovarea Îmbătrânirii Active și Protecția Persoanelor Vârstnice (2015) a fost evaluat impactul acesteia, dar și așteptările cetățenilor de vârsta a treia pentru ca aceasta să își producă efectele în mod real.
„Să nu dăm ani vieții, ci să dăm viața anilor, pentru că din punct de vedere al sănătății, dacă prelungim viața, nu este suficient. La nivel mondial există o creștere a speranței de viață, însă cred că este foarte important să avem și condiții de viață corespunzătoare pentru cei cărora le datorăm ceea ce suntem astăzi.” Florian Dorel Bodog, Ministrul Sănătății.
„Ne-am propus ca acest document să fie un instrument de comunicare cu membrii Parlamentului României și cuprinde o serie de recomandări care să răspundă nevoilor complexe și actuale ale persoanelor vârstnice.” Anca Zăvădescu, Membru al Parlamentului Seniorilor.
„Datorită creării Parlamentului Seniorilor, unele probleme au ajuns deja pe masa Parlamentului României. Vom contiua să dialogăm și să găsim soluții împreună cu toate instituțiile relevante.” Miorița Săteanu, Membru al Parlamentului Seniorilor.
Forumul Seniorilor vine nu numai cu experiența unui număr de 9 persoane, ci vrea să coopteze și vocea vârstnicilor neafiliați la organizații de persoane vârstnice, a celor din mediul rural care poate nu au avut niciodată șansa să-și expună dorințele și nevoile. Vrem să devenim o voce din ce în ce mai puternică alături de decidenții zilei în scopul rezolvării problemelor persoanelor vârstnice. Gheorghe Chioaru, Președintele Onorific al Parlamentului Seniorilor.
Pe parcursul anului 2016, și continuate în anul 2017, activitățile proiectului „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” au creat cadrul necesar formării Parlamentului Seniorilor: Caravana Cafenelele Seniorilor (10 întâlniri în 5 regiuni ale țării), 2 cursuri de lobby și advocacy pentru seniori, 5 expoziții fotografice „Lumini și umbre în viața seniorilor”, primul Flashmob intergenerațional, contribuind la creșterea capacității persoanelor vârstnice de a participa activ la influențarea deciziilor și a politicilor publice și valorizarea publică a persoanelor vârstnice prin promovarea imaginii unei bătrâneți utile social și creșterea respectului față de seniori în rândul politicienilor și a generațiilor tinere. Mai multe detalii pe www.caritasromania.ro
Mesaje de susținere pentru Parlamentul Seniorilor au sosit din toată Europa:
„Am fost foarte bucuroși să aflăm că Parlamentul Seniorilor din România a fost lansat și că deja lucrează într-un mod foarte eficient, deoarece este un moment oportun atât la nivel european, cât și la nivel mondial întrucât se înregistrează o serie de progrese privind drepturile persoanelor vârstnice.” Anne-Sophie Parent, Secretar General AGE Platform Europe.
„Este extraordinar faptul că Forumul Seniorilor aduce împreună persoanele vârstnice și diverși reprezentanți ai organizațiilor pentru a dezbate și a face recomandări Parlamentului României pentru a se asigura că demnitatea, preocupările, ideile lor sunt luate în considerare pentru promovarea îmbătrânirii active în România. Deoarece și în România, ca și în alte state ale Europei populația îmbătrânește, Parlamentul Seniorilor are un potențial impresionant pentru viitor.” , Jorge Nuño Mayer, Secretar General Caritas Europa.
Evenimentul s-a bucurat de prezența reprezentanților Programului de Cooperare Româno-Elvețian, ai Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Sănătății, ai Senatului și Camerei Deputaților, reprezentanților societății civile și ai grupurilor de inițiativă care apără interesele și drepturile persoanelor vârstnice din România. Susținători ai Parlamentului Seniorilor.
Pentru informații suplimentare despre proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” ne puteți contacta prin e-mail la adresa ionut.ardeleanu@caritasromania.ro sau prin telefon la 0752.001.437, persoană de contact Ionuț Ardeleanu, Specialist PR, proiect „Cetățeni Activi la Puterea a Treia”.
Proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, vă invităm să vizitaţi http://www.swiss-contribution.ro şi www.swiss-contribution.admin.ch/romania.