Proiectul „Cetateni activi la puterea a Treia” are intentia de a creste capacitatea persoanelor varstnice de a participa activ la influentarea deciziilor si a politicilor publice. Prin acest proiect se urmareste dezvoltarea abilitatilor de cerere si formulare a propriilor drepturi de catre beneficiari. Principalele obiective ale proiectului sunt dezvoltarea de competente si formarea de abilitati de advocacy si lobby pentru reprezentanti ai 30 de asociatii sau grupuri voluntare din Romania care vor reprezenta interesele persoanelor varstnice catre factorii de decizie locali si centrali. Un alt obiectiv este valorizarea publica a persoanelor varstnice prin promovarea imaginii unei batraneti active, demne si utile social si cresterea respectului fata de seniori in randul politicienilor si a generatiilor tinere.
Grupurile tinta ale proiectului sunt persoane membre ale asociatiilor de pensionari de la nivel national si membrii ai asociatilor persoanelor varstnice, grupuri de initiativa locale formate din persoane varstnice, pensionare, voluntare; ONGuri care prin statut, au persoanele varstnice ca beneficiari, autoritati publice locale si centrale, membri ai Parlamentului Romaniei, dar si reprezentanti ai Mass-Media care disemineaza mesajul proiectului catre publicul larg.
In cadrul activitatilor proiectului vor fi implicati in mod direct peste 300 de seniori care isi vor dezvolta competentele si abilitatile in a-si formula si cere drepturile indelung absente de pe agendele publice. Activitatile principale ale proiectului vizeaza consultari regionale in 9 orase mari ale tarii, cu persoane varstnice si reprezentanti ai autoritatilor publice locale, cresterea competentelor varstnicilor in domeniul advocacy si alte evenimente de vizibilitate adresate publicului larg.
In premiera in Romania, se vor pune bazele unui Parlament al Seniorilor, format din 8 membri, care va milita pentru politici publice prin monitorizarea legislatiei dedicata persoanelor varstnice si va crea cadrul pentru o imbatranire activa, sanatoasa si demna. Irlanda este una dintre tarile Uniunii Europene care are un Parlament al Seniorilor, ce reuneste peste 100.000 de membri consultati.
Proiectul „Cetateni Activi la Puterea a Treia” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa, in cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru Participarea Societatii Civile, runda 2 – Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, are o durata de 16 luni si un buget total de 84.619,60 CHF, din care 74.999,60 reprezinta co-finantarea din partea Elvetiei.
Pentru informatii suplimentare despre proiectul „Cetateni Activi la Puterea a Treia” ne puteti contacta prin e-mail la ionut.ardeleanu@caritasromania.ro sau prin telefon la 0752.001.437, persoana de contact Ionut Ardeleanu, Specialist PR, proiect „Cetateni Activi la Puterea a Treia” sau Maria Crangasu, Manager de Proiect (maria.crangasu@caritas.org.ro)
ww.swiss-contribution.ro; www.swiss-contribution.admin.c