Prin aceasta componenta a proiectului, ne propunem sa contribuim la organizarea unui amplu proces de consultare cu cel putin 225 de reprezentanti ai ONGurilor furnizoare de servicii sociale si cu 105 reprezentanti ai autoritatilor publice locale din cinci regiuni ale tarii (Sud, Est, Centru, Vest, Nord Vest) cu scopul de a formula o politica publica de finantare a serviciilor sociale.
Serviciile sociale, alaturi de presta?iile sociale, reprezinta o componenta esen?iala a sistemelor nationale de protectie sociala din Europa. Cu toate acestea, sistemul din România continua sa ramâna centrat pe acordarea prestatiilor sociale, alocând, conform Eurostat, cel mai mic procent din PIB – 14,1% pentru protec?ie sociala, din care doar 0,3% pentru servicii sociale.
Consultarile regionale pornesc de la premisa ca serviciile sociale constituie un pilon central al politicilor de incluziune si coeziune sociala si un factor de crestere a calitatii vietii persoanelor aflate într-o stare de vulnerabilitate. Studiile si cercetarile în domeniu au confirmat eficienta serviciilor sociale la depasirea situatiilor de dificulate sociala, reusind sa creasca participarea persoanelor vulnerabile la viata economica si sociala.