Solidar cu Ucraina!
Programe Caritas pentru refugiați din Ucraina
De la primele zile ale războiului cauzat de agresiunii împotriva Ucrainei, peste 500 000 de persoane, în marea majoritate femei și copii, au trecut granițele României în căutarea unui adăpost în siguranță. Cei mai mulți între ei doar tranzitează România în drumul lor către alte destinații, dar alții s-au hotărât să rămână în România.
Echipele Caritas s-au mobilizat din primele zile ale crizei și oferă asistență și suport pentru refugiații din România. În cel mai scurt timp, organizațiile Caritas au mobilizat echipe de voluntari, au strâns ajutoare și centrele Caritas, parohiile și congregațiile religioase și-au deschis ușile pentru a primi refugiați în clădirile lor.
În momentul de față, Caritas România în colaborare cu organizațiile Caritas diecezane din Satu Mare, Maramureș, Iași și București oferă următoarele servicii:
Adăposturi pe termen scurt:
Sunt disponibile peste 300 de locuri de cazare pentru scurta durată (1-3 zile) în mai multe centre aflate în apropriere de punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova. Aceste adăposturi sunt dedicate persoanelor care tranzitează România. Pe lângă o primire călduroasă, ei beneficiază de condiții de cazare decente, mâncare caldă, facilități pentru igiena personală și suport pentru continuarea călătoriei.
Adăposturi pe termen scurt se găsesc la Botiz (SM), Sighetu Marmației (MM), Siret (SV), Iași și București.
Adăposturi pe termen mediu:
Caritas România împreună cu organizațiile partenere oferă refugiaților care doresc să rămână în România condiții decente de cazare pentru o perioada mai lungă – până când situația permite întoarcerea în Ucraina sau până la găsirea unei soluții mai sustenabilă în România. Pe timpul șederii în adăposturile Caritas, beneficiarii primesc mâncare, ajutoare de primă necesitate și vor avea posibilitatea de a participa la programe de integrare.
Adăposturi pe termen lung se găsesc în județele Satu Mare, Maramureș, Iași și în București.
Servicii de consiliere și suport:
Organizațiile Caritas oferă servicii de consiliere și suport, de exemplu pentru organizarea călătoriei, rezolvarea actelor și pentru alte probleme administrative. De aceste servicii au beneficiat în primul rând cetățenii străini (de exemplu din India, Maroc, Vietnam, Turkmenistan, etc.) care au lucrat sau absolvit studiile în Ucraina și care, ajunși în România se confruntă cu probleme majore să ajungă în țările de origine sau în alte locații.
În curând, Caritas va deschide mai multe Centre de Servicii sociale pentru a veni în sprijinul refugiaților din Ucraina.
Ajutor umanitar pentru Ucraina:
În colaborare cu Caritas Blaj, Caritas România a organizat un centru logistic în Blaj, de unde au plecat deja primele două TIR-uri cu ajutoare umanitare spre Caritas Kolomyia în Ucraina.