Proiectul PEACH II („European-Asian Partnership for Building Capacities in Humanitarian Action II – Parteneriatul între Europa și Asia pentru dezvoltarea capacităților în acțiunea umanitară II”) are ca scop dezvoltarea capacităților organizaționale și tehnice ale organizațiilor Caritas din opt țări din Asia care astfel vor deveni mai eficiente și profesioniste în eforturile lor în asistența umanitară, reducerea riscului de dezastre și managementul voluntarilor. Proiectul este o continuare a proiectului PEACH (2016-2018) și este finanțat de Uniunea Europeană prin inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”. Aplicantul principal și coordonatorul proiectului este Caritas Austria.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
- de a contribui la eforturile organizațiilor Caritas să lucreze mai eficient și sustenabil înainte, în timpul și după crize umanitare
- de a capacita organizațiile Caritas să implementeze programe de voluntariat bine coordonate pentru voluntari naționali și internaționali.
Proiectul va fi implementat de 12 organizații partenere din 12 țări (Austria, Bangladesh, Cehia , Filipine, India, Myanmar, Nepal, Pakistan, Romania, Indonezia, Mongolia și Thailanda). Durată proiectului este de doi ani, din aprilie 2018 până în martie 2020.
Activitățile prevăzute sunt promovarea programelor de reducerea riscului de dezastre (prin identificarea proiectelor de succes, întâlniri pentru schimb de experiență, publicații), programe de formare în asistență umanitară și managementul voluntarilor, formare în metode noi și inovative în asistența umanitară. Va fi dezvoltată o metodologie pentru o echipă regională de suport în Asia (ca formă de suport reciproc între organizații Caritas în Asia) și va exista o bază de date pentru voluntari și o platformă online pentru învățare și schimb de informații.
În cadrul proiectului, Confederația Caritas România, împreună cu Caritas Pakistan, este responsabilă pentru tema de reducerea riscului de dezastre. Organizația noastră va fi implicată în identificarea modelelor de succes ale implicarii voluntarilor în programe de prevenire a dezastrelor și de pregătire a comunităților, va facilita un workshop cu toți partenerii din Asia și va publica un manual cu proiecte de succes și informații despre implicarea voluntarilor în programe de reducerea riscului de dezastre. De asemenea, Confederația Caritas România se va implica în dezvoltarea programelor de învățare online (e-learning).
Inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” oferă cetățenilor și locuitorilor din Europa oportunitatea de a se implica pe termen lung în proiecte de ajutor umanitar, dintr-o gamă largă de medii și cu o diversitate de competențe și experiență profesională, să se implice în proiecte de ajutor umanitar, să sprijine furnizarea de ajutor umanitar în funcție de nevoile țărilor terțe și să se angajeze în activități de voluntariat, prin mobiliazare și voluntariat online.
Inițiativa se concentrează pe consolidarea capacității Uniunii Europene de a acorda ajutor umanitar bazat pe nevoi, oferind sprijin profesional prin mobilizarea de voluntari calificați pentru persoanele în nevoie. În plus, urmărește să consolideze capacitatea și reziliența comunităților vulnerabile din țările terțe, prin punerea în aplicare a proiectelor comune între operatorii umanitari experimentați și organizațiile locale din țările terțe.
Mai multe informații:
https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers_en
Noutați despre proiectul PEACH II
A fost lansat proiectul PEACH II
În cadrul unui workshop organizat la Bangkok în data de 13 și 14 iunie a fost lansat proiectul PEACH II. Organizații Caritas din opt țări din Asia și trei țări din Europa (între care și Confederația Caritas România) vor colabora timp de doi ani pentru a-și dezvolta capacitățile în asistență umanitară, reducerea riscului de dezastre și managementul voluntarilor.
„Cum putem să implicăm voluntarii în programe de reducerea riscului de dezastre?” – a fost una din întrebările discutate în sesiunea facilitată de Caritas România.
„Voluntarii locali din comunitățile în care lucrăm ne aduc multe informații la care altfel nu avem acces. Pe de altă parte, voluntarii locali sunt cea mai bun promovare a organizațiilor noastre pe plan local și contribuie la identificarea comunităților locale cu proiectele noastre”, a rezumat un participant discuțiile.
Dar și voluntarii internaționali, de exemplu veniți din Europa, pot juca un rol important: „Voluntarii din alte țări vin cu abilități, cunoștințe și experiențe dintr-un context geografic și cultural diferit care ne poate ajuta să înțelegem mai bine inclusiv contextul nostru local”, a adăugat un alt participant.
Conform planului elaborat în timpul întâlnirii, Caritas România, împreună cu colegii de la Caritas Pakistan, va fi responsabil pentru subiectul privind implicarea voluntarilor în programe de reducerea riscului de dezastre.
„Pentru noi, Caritas România, acest proiect înseamnă o oportunitate foarte mare să dezvoltăm implicarea noastră pe plan internațional. Avem foarte mult de învățat de la partenerii noștri din Asia, dar sperăm că și noi putem să contribuim cu experiențele noastre la succesul acestui proiect”, a declarat Thomas Hackl, managerul de proiect din partea Caritas România, după întoarcerea sa în țară.
Proiectul PEACH II este finanțat de Uniunea Europeană prin inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”. Aplicantul principal și coordonatorul proiectului este Caritas Austria, celelalte organizații Caritas participante provin din Bangladesh, Cehia, Filipine, India, Indonesia, Mongolia, Myanmar, Nepal și Pakistan.
Cum putem să implicăm voluntarii în programe de reducerea riscului de dezastre?
Voluntarii sunt fără discuție o resursă extrem de important în orice comunitate. Mai ales în această perioadă de pandemie s-a văzut cât de importantă este solidaritatea și implicarea voluntarilor.
Dar voluntarii nu trebuie să acționeze doar reactiv ci pot avea o implicare foarte valoroasă în munca de prevenire.
În cadrul proiectului PEACH (finanțat prin programul EU Aid Volunteers) Confederația Caritas România a colaborat cu organizații Caritas din nouă țări din Asia pentru a găsi răspunsuri cât se poate de concrete la această întrebare: Cum putem să implicăm voluntarii în programe de reducere a riscului de dezastre?
Rezultatul acestor eforturi se găsește în publicația „Volunteering and Disaster Risk Reduction – Experiences from Asia” (Voluntariat și Reducerea Riscului de Dezastre – Experiențe din Asia) care a fost prezentată în conferință finală a proiectului.
Publicația explică rolul voluntarilor în toate fazele de planificare și implementare a proiectelor comunitare de prevenire și pregătire pentru situații de urgență.
Pe lângă capitolele introductive, scrise de echipa programului național CCR împreună cu expertul în voluntariat Cristina Rigman, partenerii din Asia au contribuit cu studii de caz și exemple practice, care ilustrează cum voluntarii comunitari, dar și voluntarii internaționali au reușit să transforme comunitățile expuse la dezastre naturale în locuri mai sigure și mai prospere.
Publicația se găsește aici: https://www.caritasromania.ro/Publicatii/Volunteering_and_DRR.pdf