Care este rolul voluntarilor, când lucrăm în programe de reducerea riscului de dezastre în comunități locale?
La sfârșitul lunii noiembrie, Confederația Caritas România, în colaborare cu Caritas Indonezia și Caritas Austria a organizat un workshop despre programe comunitare de reducerea riscului de dezastre și implicarea voluntarilor în astfel de programe. Workshop-ul a avut loc la Yogyakarta, un oraș indonezian, situat în apropierea unui vulcan activ dar și într-o zonă cu risc seismic ridicat (ultima erupție care a ucis peste 300 de oameni a avut loc în 2010, ultimul cutremur devastator în 2006).
Participanții workshop-ului, reprezentanții organizaţiilor Caritas din Bangladesh, Filipine, India, Indonezia, Myanmar, Mongolia, Nepal, Australia, Austria și România au prezentat programele lor de reducerea riscului de dezastre. În centrul discuțiilor au fost voluntarii proveniți direct din comunitățile locale care unesc forțele lor și mobilizează resursele lor pentru a face viața mai sigură și pentru a reduce impactul negativ al dezastrelor. Împuternicirea acestor voluntari și dezvoltarea capacităților lor sunt teme prioritare pentru organizații Caritas din multe țări din Asia.
Pentru a cunoaște situația locală din Indonezia cât mai bine, Caritas Indonezia a organizat o vizită în două comunități locale: În satul Samiran, la doar câțiva kilometri distanță de vulcanul Merapi, participanții au aflat cum un grup de inițiativă locală, sprijinit de Caritas, a implementat un program de producție de biogaz din bălegar. Gazul este folosit ca sursă de energie pentru lumină și pentru gătit. Astfel pădurile nu mai sunt tăiate pentru a procura lemne de foc. Alte programe contribuie la dezvoltarea agriculturii și la combaterea efectelor negative ale schimbărilor climatice.
Cealaltă comunitate vizitată a fost parohia catolică „Sf. Petru și Pavel” din satul Babadan. Acolo, în urma erupției vulcanului Merapi din anul 2010, preoții împreună cu consiliul parohial au început să organizeze o echipă de voluntari care este pregătită să intervină în oricare situație de urgență. Echipa este structurată în mai multe sub-grupuri specializate pe teme ca logistică, asigurare de adăposturi pentru persoane evacuate, asigurarea hranei pentru persoane afectate și altele. Echipa a impresionat prin organizarea activităților, dar și prin motivația membrilor care au povestit despre activitățile lor.
Workshop-ul din Yogyakarta este o activitate implementată în cadrul proiectului PEACH 2. Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană prin inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”. Aplicantul principal și coordonatorul proiectului este Caritas Austria, celelalte organizații Caritas participante provin din Bangladesh, Cehia, Filipine, India, Indonesia, Mongolia, Myanmar, Nepal, Pakistan și România. În cadrul proiectului, Caritas România răspunde pentru componenta de reducerea riscului de dezastre.