Războiul uitat - Ajutor Caritas pentru Ucraina
Apa curată și potabilă a devenit un lux, aproape inaccesibilă pentru locuitorii zonei de conflict din estul Ucrainei. Aproximativ 370.000 de oameni care locuiesc în așa numită „zone de tampon” la câțiva kilometri distanță de linia de contact între zonele controlate de guvern și zonele controlate de forțe separatiste, trăiesc fără să aibă acces la apă potabilă.
Sistemele de aprovizionare care au existat în multe localități au devenit nefuncționale din cauza războiului. Dar nici fântânile din curțile oamenilor nu mai pot fi folosite: apa freatică a pătruns în minele de cărbune din zonă care tot din cauza războiului n-au mai fost întreținute. Astfel apa din fântâni a devenit poluată și toxică. Singura sursă de apă curată este apa îmbuteliată cumpărată din magazin sau distribuită de organizații umanitare.
În Aprilie 2019, Caritas Ukraine a început să implementeze un proiect, prin care locuitorii din mai multe localități (Krasnohorivka, Zaytsevo, Rybynske, Bahchevyk, Kamynka, Chermalyk și altele) vor avea acces din nou la apă potabilă. Cu ajutorul unui expert în infrastructura de aprovizionare cu apă este definită o strategie adaptată pentru fiecare comunitate vizată. Soluțiile aplicate cuprind forare de puțuri noi, repararea și îmbunătățirea sistemelor existente și modernizarea echipamentelor. De asemenea este prevăzută o monitorizare strictă a calității apei. Proiectul este implementat în strânsă colaborare cu autoritățile locale care vor fi responsabile pentru întreținerea sistemelor.
Caritas România sprijină proiectul implementat de Caritas Ucraina cu 40.000 EUR proveniți din colecta pentru Ucraina, organizată în bisericile catolice din România în toamnă 2018.
Imaginile prezintă o stație de filtrare din Myrne, un sat cu 2.400 locuitori. Aici Caritas a forat un puț la o adâncime de 42 de metri. Din cauza poluării cu substanțe chimice a fost necesară instalarea unei stații de filtrare. Echipa Caritas a invitat copiii de la școala locală la stația de pompare și filtrare pentru a le explica cum funcționează sistemul și cum trebuie folosit.




Din zona de conflict
Maryinka este o localitate situată chiar lângă linia de contact. În timpul zilei este liniște și pace, dar după lăsarea întunericului încep împușcăturile și bombardamentele. Din 2014, 42 de civili au fost uciși in Maryinka, alți 120 au fost răniți.
Casa Doamnei Halina (84 de ani) și a fiicei ei Ludmila (48 de ani) este la doar 400 de metri de linia de contact. Cele două doamne sunt ambele persoane cu dizabilități, ceea ce face foarte dificil pentru ele să își părăsească casa, sau să ajungă în pivniță pentru protecție. Casa a fost lovită de două ori de proiectile, distrugând acoperișul și ferestrele, iar Ludmila a fost rănită într-unul dintre atacuri. Ele au părăsit Maryinka doar pentru o perioadă scurtă în 2015/16, când au avut loc cele mai dure bombardamente, dar la scurt timp s-au întors. Pensia lor de doar 40 de euro nu le permite să trăiască în altă parte. Cu sprijinul Caritas, casa a fost reparată și ferestrele au fost înlocuite, dar Halina și Ludmila se confruntă și cu alte probleme: apa de băut în Maryinka este poluată de fostele mine de cărbune de pe cealaltă parte a liniei de contact. Acum ele folosesc apa de la propriile lor fântâni, dar nimeni nu știe cât de sigură este.