Cu un workshop în Bangkok a fost încheiat proiectul PEACH (European-Asian Partnership for Building Partnerships in Humanitarian Action), în care timp de doi ani, Confederația Caritas România a colaborat cu organizații Caritas din Europa (Caritas Austria, Caritas Cehia) și din Asia (Caritas Asia, organizații Caritas din Bangladesh, India, Myanmar, Nepal, Pakistan și Filipine).
Proiectul a avut scopul de a sprijini organizații partenere în consolidarea capacităților la nivel strategic și operațional în acțiunea umanitară precum întărirea organizațiilor partenere în domeniul managementul voluntarilor în situații de urgență respectând standardele europene.
Proiectul a fost cofinanțat de Comisia Europeană în cadrul inițiativei „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”. Această inițiativa dorește să oferă cetățenilor Europeni posibilitatea de a se implica ca voluntari în programe de asistență umanitară în afară Europei. Prin proiectul PEACH au fost pregătite organizații din Asia care în viitor vor găzdui voluntari din Europa.
În cadrul proiectului au fost pregătiți formatori din toate țările implicate din Asia care au participat în sesiuni de training pe teme de asistența umanitară și managementul voluntarilor. Au urmat mai multe sesiuni de training în fiecare țară, dar și vizite pentru schimburi de experiență. De asemenea s-a elaborat un manual pentru managementul voluntarilor în programe umanitare. Toate materialele, cursurile și publicațiile sunt și disponibile pe un portal online.
În cadrul proiectului, Confederația Caritas România a fost responsabilă pentru pregătirea și susținerea unui training despre procedurile folosite în rețeaua Caritas pentru coordonarea și finanțarea programelor umanitare (CI toolkit) și despre evaluarea nevoilor după un dezastru. De asemenea Caritas România a pregătit un ghid pentru voluntari cu informații esențiale despre asistența umanitară. Acest ghid va fi disponibil în curând și în limbă română.
În cea ce privește managementul proiectului, un reprezentant Caritas România a participat în comitetul de coordonare a proiectului și s-a implicat în întâlnirile de planificare și monitorizare cu ceilalți parteneri de proiect.
Pentru Caritas România participarea în proiectul PEACH a însemnat o mare provocare, dar și o oportunitate de a-și dezvolta capacitățile pentru a participa în programe de asistență umanitară și de voluntariat. Pentru organizația noastră a fost prima participare într-un astfel de proiect cu finanțare europeană și participanți din mai multe continente.
Caritas România a reușit să-și dezvolte relații și parteneriate cu mai multe organizații din Asia construind astfel bazele pentru viitoare proiecte comune. În domeniul de dezvoltare a capacităților în asistența umanitară, proiectul ne-a oferit posibilitatea de a câștiga experiență într-un nou context geografic și cultural.
Succesul proiectului PEACH are toate șansele de fi continuat: Caritas România va fi partener în două proiecte care au obținut deja finanțare de la Comisia Europeană: PEACH II, un proiect care va continua programele de dezvoltarea capacităților în Asia și în care Caritas România se va ocupa cu aspecte de reducerea riscului de dezastre. Proiectul TEACH are scopul de a întării capacitățile organizaților Caritas din Europa în asistența umanitară și în managementul voluntarilor.