”SOLIDAR cu drepturile celor vulnerabili!” este noul proiect demarat în aprilie 2023 de către Confederația Caritas România, în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, cu sprijinul financiar Active Citzens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Confederația Caritas România se preocupă dintotdeauna de persoanele vulnerabile, indiferent de etnia lor sau de naționalitatea lor. De aceea, răspunsul Caritas la criza umanitară determinată de izbucnirea războiului din Ucraina a fost imediat, chiar de la primul val de refugiați sosiți la granițele României. Dacă în primele luni prioritățile au fost asigurarea unui adăpost și soluții pentru nevoile de bază (hrană, igienă, îmbrăcăminte, medicamente și asistență medicală pentru urgențe și pacienți cronici), după stabilizarea situației, centrele de primire în regim de urgență au fost transformate de către Caritas România în centre de servicii sociale (București, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Oradea și Cluj-Napoca). Toți cei care mai visau la întoarcerea în Ucraina și-au privit visul năruit de realitatea războiului și s-au văzut nevoiți să își prelungească șederea în România, cu tot ceea ce a însemnat asta: lipsa unui venit, problema hranei zilnice și problema locuirii. În acest context a apărut planul de acțiune pe termen mediu al Caritas România, plan ce include servicii de consiliere psihologică, accesul copiilor la educație, sprijin pentru integrarea pe piața muncii a adulților etc.
În toate programele sale, care vizează servicii sociale pentru persoanele vulnerabile, Caritas România încurajează incluziunea și colaborarea între beneficiarii curenți ai serviciilor. În ciuda eforturilor depuse, uneori o parte dintre beneficiari s-au simțit defavorizați privind multitudinea de fonduri și donații făcute pentru ajutorarea refugiaților ucraineni ca pe un demers în defavoarea lor, care-i privează pe ei de resursele necesare. Caritas consideră că asta este doar o chestiune de percepție. Nicio persoană vulnerabilă aflată în îngrijirea Caritas România nu a fost lăsată fără sprijin! Pe de altă parte, la nivelul percepției generale s-a instituit ideea că refugiații ucraineni sunt bogați și profită de bunătatea românilor, risipind resurse și așa insuficiente. Iar această percepție se datorează faptului că o parte dintre persoanele refugiate în România au dispus de resurse și au fost mai vizibile în comunitate, în timp ce refugiații fără resurse nu au fost vizibili, au rămas retrași și reticienți în a vorbi despre problemele cu care se confruntă.
Așa a luat naștere ”SOLIDAR cu drepturile celor vulnerabili!”, din nevoia de a demonta toate ”miturile” din jurul refugiaților ucraineni și dorința de a promova drepturile persoanelor vulnerabile și solidaritatea socială în perioadele de criză. Caritas România și-a propus să crească nivelul de conștientizare al publicului larg cu privire la drepturile persoanelor vulnerabile din România și ale celor strămutate din Ucraina. De asemenea, Caritas dorește să promoveze solidaritatea și acceptarea diversității multiculturale și a coeziunii sociale între grupurile vulnerabile (refugiații din Ucraina și persoanele afectate de sărăcie din România). Dincolo de asta, se urmărește creșterea capacității de coordonare și de răspuns la situații de urgență provocate de crize umanitare, în vederea apărării drepturilor omului, pentru cel puțin 30 de ONG-uri din România, organizații active în domeniul social. În acest sens, Caritas va organiza activități comune pentru beneficiarii săi, încurajând incluziunea, toleranța și acceptarea diversității. Nu lipsesc dintre activități: o tabără de vară pe drepturile copiilor, ateliere tematice de promovare a gastronomiei, ateliere de arts & crafts pentru copii, un workshop pe tema ”Protecția copiilor în crizele provocate de război. Politica de salvgardare Caritas”, dar și videoreportaje sub egida ”Perspectiva mea” în care refugiații uraineni tăcuți, retrași și vulnerabili sunt încurajați să capete o voce, să vorbească despre cum au ajuns în Romania, cum este viața lor aici și care sunt provocările cu care se confruntă.
Proiectul este derulat de Confederația Caritas România în parteneriat cu Federația ONG-urilor pentru Servicii Sociale și beneficiază de o finanțare în valoare de 143.026 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.