Majoritatea refugiaților ucraineni din România sunt persoane deosebit de vulnerabile și sunt expuse la multe riscuri. Protecția lor rămâne un subiect prioritar chiar dacă ”zonele de risc” se modifică. Dacă la începutul crizei riscurile cele mai frecvente erau legate de traficul de persoane și siguranța călătoriei, acum riscurile se referă la abuzuri la angajare și la locul de muncă, la identificarea și păstrarea unei locuințe (apartamente închiriate, evacuări din locuințe, lipsa contractelor), accesul la educație (bullying la școală) și accesul la diferite servicii. Acestea au fost concluziile la care au ajuns participanții la workshopul încheiat la Predal în 28 septembrie.
Aici, 18 reprezentanți ai ONG-urilor din România, care furnizează servicii sociale și derulează proiecte de asistență pentru persoanele refugiate din Ucraina, s-au reunit pentru a dezbate tema protecției copiilor în crizele provocate de război. Scopul acestui workshop a fost de a prezenta modelul de politică de salvgardare dezvoltat de Caritas în România și de a sprijini ONG-urile participante să-l analizeze, adapteze și implementeze în relația cu beneficiarii, angajații și voluntarii lor.
Participanții au elaborat o serie de recomandări și măsuri care pot fi implementate de către ONG-uri pentru a îmbunătăți siguranța refugiaților. Cele mai multe măsuri se referă la depășirea barierelor lingvistice, informarea refugiaților, însoțirea refugiaților și asistența oferită acestora pentru a-și obține drepturile. Toți cei prezenți la workshop au concluzionat că trebuie continuată colaborarea dintre ONG-uri pe subiectul refugiaților vulnerabili, dar și pe tema altor grupuri vulnerabile.
„Pentru cei mai mulți participanți ai workshop-ului a fost prima ocazie de a discuta despre subiectul protecției și al salvgardării refugiaților, de a afla cu ce probleme se confruntă alte organizații, să învețe împreună și să dezvolte idei noi. Ca facilitator am fost impresionat de deschiderea și implicarea participanților. S-a văzut foarte clar că este nevoie de astfel de inițiative și că subiectul de protecție și salvgardare trebuie să rămână în atenția noastră a tuturor.” – Thomas Hackl – facilitator workshop.
Evenimentul a fost susținut în cadrul proiectului “SOLIDAR cu drepturile celor vulnerabili!”, derulat de Confederația Caritas România în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), care beneficiază de o finanțare în valoare de 143.026 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă