Confederația Caritas România, împreună cu Asociația C.A.R.P. "OMENIA" București, partener în cadrul proiectului "Cetățeni activi la puterea a treia", anunță următoarea oprire a Caravanei “Cafenelele Seniorilor”.
În data de 17 iunie 2016, Muzeul Brăila va găzdui Cafeneaua Seniorilor, eveniment ce reprezintă un real interes pentru societatea civilă și pentru întreaga comunitate. După București (30 martie), Câmpulung (18 aprilie), Timișoara (20 aprilie), Copșa Mică (9 mai), Cluj-Napoca (10 mai), Satu Mare (12 mai) și Oradea (13 mai), seniorii își dau întâlnire la Brăila pentru a discuta cadrul național de politici publice pentru vârsta a treia, dar și modalitățile concrete prin care se pot implica și influența legislația care în prezent îngrădește și descurajează îmbătrânirea activă.
Vârsta a treia în România este asociată cu probleme multiple care țin atât de sănătate, locuire, cât și participare la viață socială. Îmbătrânirea activă, demnă și sănătoasă este doar un concept fără substanță, după cum declară seniorii care s-au alăturat Caravanei noastre, demarată la București în luna martie a acestui an.
Dificultățile întâlnite la nivel local construiesc un profil al vârstnicului care nu se poate bucura de o bătrânețe demnă. Este important ca autoritățile publice centrale și locale să includă nevoile persoanelor vârstnice în managementul serviciilor publice. Printre problemele enunțate în cadrul Cafenelelor Seniorilor ce s-au desfășurat până în prezent se numără: neconsultarea seniorilor în ceea ce privește politicile publice, acces dificil la servicii medicale, bariere în găsirea unui loc de muncă, lipsa unor grupuri de suport și consiliere, a oportunităților de îmbătrânire activă prin participarea la activități de socializare și voluntariat, perpetuarea unei imagini negative a vârstnicilor în presă. De asemenea, lipsa unor structuri de tipul Sfatul Bătrânilor care să fie consultate periodic în viața comunității adâncește și mai mult falia între generații, și conduce la dispariția vocilor locale. Iată câteva dintre acestea:
“Acum dacă mă pensionez, nu mai sunt bun la nimic, nu mai sunt folositor. Așa gândesc foarte multe persoane ajunse la vârsta a treia. Tinându-l activ prin implicare în diverse proiecte și programe, voluntariat chiar, nu-i mai creăm vârstnicului sentimentul de inutilitate. Să nu ne ia pensionarea prin surprindere”.
“Pensionarii nu au posibilități de petrecere a timpului liber. Nu există suficiente locuri dedicate seniorilor, iar dacă există, sunt de multe ori în stare jalnică”.
În acest context, reprezentanții organizațiilor persoanelor vârstnice din județele Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța și Galați consideră oportună discutarea priorităților care vor constitui agenda viitorului Parlamentul al Seniorilor.
În anul 2017, la finalul caravanei, în urma unui proces amplu de selectare, 8 seniori vor constitui Parlamentul Seniorilor, care va milita pentru politici publice favorabile vârstnicilor prin monitorizarea legislației dedicate persoanelor vârstnice și va contribui la crearea unui cadru legislativ pentru o îmbătrânire activă, sănătoasă și demnă. În 2017, România va putea deveni a doua țară din Europa care formează un astfel de Parlament, după Irlanda.
Pentru informații suplimentare despre proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” ne puteți contacta prin e-mail la adresa ionut.ardeleanu@caritasromania.ro sau prin telefon la 0752.001.437, persoană de contact Ionuț Ardeleanu, Specialist PR, proiect.
Proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, vă invităm să vizitaţi http://www.swiss-contribution.ro şi www.swiss-contribution.admin.ch/romania.
***
Confederaţia Caritas România, organizaţie neguvernamentală de tip reţea cu o istorie de 20 ani, are rolul de a reprezenta la nivel naţional şi internaţional cele 10 organizaţii Caritas active în România. Caritas abordează sistematic şi structurat problemele sociale ale comunităţilor răspunzând nevoilor persoanelor aflate în dificultate. La nivel naţional, organizaţiile Caritas derulează programe de asistenţă socială complexă: îngrijire socio-medicală la domiciliu, pentru bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, educaţie pentru prevenirea dezastrelor naturale, intervenţie directă în caz de calamităţi, asistenţă directă şi consiliere pentru familii, centre de zi pentru copii şi tineri, activităţi de integrare comunitară şi profesională pentru persoane defavorizate social. Confederaţia Caritas România este membră în reţelele internaţionale şi naţionale: Caritas Internationalis, Caritas Europa şi FOND. Mai multe detalii pe www.caritasromania.ro
Asociația C.A.R.P. „Omenia” București este o asociație neguvernamentală, de întrajutorare mutuală și protecție socială pentru persoanele vârstnice, având în prezent peste 43.000 de membri. Misiunea Asociației C.A.R.P. „Omenia” este ajutorarea financiară, materială și socială a membrilor săi, asigurarea drepturilor acestora la un trai decent și de calitate. De asemenea, asociația promovează îmbătrânirea activă și încurajează participarea vârstnicilor în societate ca deținători de drepturi, cetățeni și consumatori, îmbătrânirea într-o mai bună stare de sănătate fizică și mentală, posibilitatea de a lucra pentru o perioadă mai lungă cu mai multe facilități de formare și condiții de muncă adaptate lor, și de a se bucura de o viață demnă. Mai multe detalii pe www.carp-omenia.ro.