Ziua de 1 octombrie a marcat 14 ani de la declararea acesteia ca „Zi internationala a varstnicilor”. In urma cu cativa ani, Thoraya Ahmed Obaid, Directorul Executiv al Fondului ONU pentru Populatie, mentiona faptul ca societatile trebuie sa asigure cresterea calitatii vietii pentru persoanele in varsta si respectarea drepturilor lor, pentru a putea trai in demnitate. Sunt necesare sisteme de securitate sociala puternice care sa furnizeze servicii, sa asigure un standard adecvat de viata si care sa promoveze solidaritatea intre generatii. Aceste lucruri sunt valabile si astazi, in conditiile in care populatia Romaniei imbatraneste de la an la an. Specialistii estimeaza ca pana in 2020, numarul populatiei sa scada cu peste 2 milioane, iar pentru 2050 ca o persoana din cinci va avea peste 60 de ani, daca nu vor fi luate masuri care sa inverseze trendul.
In acelasi timp, SenioriNET – reteaua furnizorilor de ingrijire la domiciliu,trage un semnal de alarma privind accesul limitat al varstnicilor din Romania la servicii medico-sociale si implicit la o viata demna.
Cele 52 de organizatii neguvernamentale membre ale Retelei SenioriNET, reunite la intalnirea de lucru din Bucuresti in perioada 28-30 Septembrie 2015, atrag atentia autoritatilor locale si centrale asupra necesitatii de a sustine in mod concret si real serviciile adresate varstnicilor. SenioriNet isi exprima ingrijorarea privind transparenta scazuta a autoritatilor centrale si multiplele modificari legislative propuse fara consultarea societatii civile in anul 2015, precum Ordonanta nr. 31/2015 sau Hotararea nr. 481/2015 , care vor avea afecta in mod direct calitatea serviciilor oferite varstnicilor si vor limita accesul acestora la servicii sociale si medicale.
SenioriNet sustine respectarea drepurilor varstnicului in Romania si considera ca toti varstnicii din Romania au dreptul la servicii medicale si sociale, indiferent de mediul lor de rezidenta sau de resursele financiare de care dispun. Recomandarile propuse de retea, privind asigurarea cadrului necesar dezvoltarii acestor servicii, sunt urmatoarele:
– Transpunerea in legislatia nationala privind achizitiile publice, a capitolului aferent serviicilor sociale din Directiva UE 24/2014;
– Stabilirea unui cost mediu pe beneficiar fundamentat pe costuri reale;
– Crearea unui departament sau formarea unei persoane din cadrul autoritatii publice locale care sa tina legatura cu ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu;
Initiatorii retelei SenioriNet sunt:
– Introducerea unor facilitati in vederea promovarii si stimularii ingrijirii la domiciliu;
– Crearea unei baze de date comuna cu furnizori de servicii de ingrijiri la domiciliu (publici si privati).
Reteaua SenioriNET este initiata de Confederatia Caritas Romania in parteneriat cu Fundatia Crucea Alb Galbena, Asociatia Habilitas, Asociatia ADAM si Asociatia Four Change. In prezent, Reteaua SenioriNET reuneste 52 de ONG-uri furnizoare de servicii de ingrijiri la domiciliu. Reteaua SenioriNETisi propune sa creasca accesul varstnicilor din Romania la servicii de ingrijire la domiciliu prin dezvoltarea capacitatii organizatiilor neguvernamentale din sectorul social si sustinerea participarii lor active in formularea politicilor publice.