În aceste momente dificile pentru poporul ucrainean, ne dorim să subliniem importanța empatiei și a luptei împotriva stereotipurilor și știrilor false care pot afecta comunitatea ucraineană. Conform datelor Agenției ONU pentru Refugiați, la începutul verii se aflau în România în jur de 95.000 de refugiați din Ucraina. Majoritatea sunt femei și copii (8 din 10). 40% dintre refugiați lucrează în prezent fie în țara noastră, fie în regim de telemuncă și contribuie la economie.
Deși se confruntă cu foarte multe provocări (cunoașterea limbii, echivalarea sau finalizarea studiilor, discriminarea), 15.000 de refugiați sunt înregistrați la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și își caută o slujbă. Din peste 35.000 de copii, aproximativ 25.000 sunt înscriși pentru anul școlar 2022 – 2023, iar aproximativ 8.000 sunt înscriși la alte unități de învățământ.
Toți au un lucru în comun: din cauza războiului au fost nevoiți să își lase în urmă rudele și prietenii și să plece într-o altă țară.
Printre ei se numără și Iulia Subinska, din Odesa, care și-a luat copilul și câteva lucruri și a fugit din calea războiului. Iulia ne povestește, în seria “Perspectiva mea” din cadrul campaniei noastre de comunicare pentru combaterea fake news despre refugiații ucraineni, cum a fost plecarea pentru ea.
Inițiativa face parte din proiectul “SOLIDAR cu drepturile celor vulnerabili!”, derulat de Confederația Caritas România în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
(FONSS) și care beneficiază de o finanțare în valoare de 143.026 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă
#haide #ActiveCitizensFund #romania #activecitizens #EEANorwayGrants