COMUNICAT DE PRESĂ
27.04.2023
Confederația Caritas România împreună cu partenerul Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) anunță lansarea proiectului “SOLIDAR cu drepturile celor vulnerabili!”
Proiect derulat de Confederația Caritas România în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Scopul proiectului desfășurat în perioada aprilie 2023 – martie 2024 este să crească gradul de conștientizare a publicului larg cu privire la drepturile persoanelor vulnerabile din România și a celor strămutate din Ucraina și a nivelului de informare privind rolul organizațiilor societății civile în asistența umanitară și socială, să promoveze solidaritatea, acceptarea diversității multiculturale și coeziunea socială între grupuri vulnerabile în rândul a 583 persoane și să dezvolte capacitatea de coordonare a cel puțin 30 de ONG-uri active în domeniul social și de răspuns la situații de urgență provocate de crize umanitare în vederea apărării drepturilor omului.
“La un an și două luni de la sosirea primilor refugiați în România, Caritas continua să fie alături de cele mai vulnerabile persoane, majoritatea fiind femei și copii. Tranziția de la acordarea de ajutor umanitar de urgentă și suport direct spre managementul de caz asigurat în cele șase centre de servicii sociale (deschise la București, Iași, Sighetu Marmației, Baia Mare și Oradea) și șapte centre educaționale a fost parte a unui proces de planificare strategică care să răspundă nevoilor reale ale refugiaților. Consilierea socială și psihologică, consilierea legală, traducerea de documente și însoțire, cursuri de limba română și sprijin pentru acces la educație sunt servicii care contribuie la integrarea lor în societatea românească.
Proiectul SOLIDAR vine în completarea acestor servicii și își propune să promoveze solidaritatea, acceptarea multiculturalității si a coeziunii sociale între refugiatii din Ucraina si persoanele afectate de sărăcie din România, beneficiare ale serviciilor curente oferite de Caritas. Răspunde, de asemenea, nevoii de informa publicul larg despre drepturile persoanelor vulnerabile , atât ale celor din Romania cât și ale celor strămutate din Ucraina,” a declarat Doina Crângașu, Director Executiv Caritas România / Manager de proiect SOLIDAR.
Printre principalele rezultate ale proiectului se numără: 20 de reportaje video care să ilustreze activitățile recurente ale organizațiilor membre publicate pe canalul de YouTube; 1.000 de persoane vor fi informate direct prin intermediul unui raport; 10 testimoniale video denumite generic “Perspectiva mea”, ca parte din campania de combatere a fake news; 30 de copii vor participa la o tabără interetnică unde vor învăța și vor experimenta acceptarea, toleranța, diversitatea și solidaritatea; copiii vor fi informați despre drepturile omului; 3 evenimente regionale care promovează cultura și tradițiile ucrainene; un model de politică de salvgardare a copiilor și persoanelor vulnerabile în crizele provocate de război, conflicte, sărăcie etc.; un atelier de 3 zile de planificare strategică derulat pentru perioada 2023 -2025 și un document de poziție către Guvernul României cu recomandări pentru susținerea serviciilor furnizate de ONG-uri pentru persoanele strămutate din Ucraina.
Perioada de implementare a proiectului este de 12 luni (aprilie 2023 – martie 2024), iar bugetul total este de 143.026 Euro, din care finanțarea nerambursabilă reprezintă 141.036 Euro, iar cofinanțarea este de 2.000 Euro.
“Programul Active Citizens Fund a lansat în 2022, ca răspuns la criza generată de conflictul din Ucraina, apeluri de proiecte destinate organizațiilor nonguvernamentale implicate în răspunsul umanitar, în valoare de aproape 2 milioane Euro. Ne dorim ca aceste finanțări să sprijine organizațiile în vederea continuării eforturilor lor și a derulării de intervenții cât mai relevante pentru refugiații ucraineni din România și comunitățile gazdă, precum și în a adresa provocările generate de aceasta criză care pot afecta, la modul general, spațiul civic”, a declarat Raluca Teodor, Senior Grants Officer, Active Citizens Fund.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Persoană de contact
Doina Crângașu, Director Executiv Confederația Caritas România / Manager de proiect
Tel.: 0756042801
Email: doina.crangasu@gmail.com