Tragedia de la Clubul Colectiv si evenimentele din zilele urmatoare au semnificatia a mai mult decat o tragica Intamplare. Cu un numar de victime ajuns la peste 50, societatea civila a Inteles ca nu se mai poate continua In acest fel.
Totul a pornit de la o neglijenta, aprinderea unui artificiu Intr-un local cu o singura iesire, cu stalpi Imbracati In burete fonic si cu tavan de lemn. Dincolo de acest lucru, inexistenta unei autorizatii din partea ISU, lipsa stingatoarelor si a altor masuri de precautie au facut tocmai ca aceasta tragedie sa se petreaca.
Dupa ce zeci de mii de oameni au iesit In strada blamand un sistem puternic corupt, un sistem In care meritocratia nu este Incurajata, si un sistem In care majoritatea persoanelor capabile fug de implicarea In conducerea comunitatilor, a tarii, a institutiilor publice, Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a invitat organizatiile non-guvernamentale la consultari.
In randul celor 20 de participanti s-au numarat ONG-uri cu o vasta expertiza pe domenii precum: anticoruptia, eficientizarea administratiei publice, probleme de tineret, si altele, amintind aici:
Expert Forum, Funky Citizens, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Consiliul Tineretului din Romania, Consiliul National al Elevilor, si altele. In cadrul acestei consultari, cei prezenti au exprimat pozitia lor, punctand printre altele urmatoarele:
-
Este nevoie de o reforma profunda a clasei politice, iar pentru ca acest lucru sa fie posibil este nevoie de noi structuri din partea societatii civile care sa ofere noi lideri. In acest sens, primul pas este liberalizarea accesului In viata politica: prin coborarea pragului electoral pentru partidele mici de la 5% la 3% In cadrul alegerilor locale, prin organizarea de alegeri pentru primari In doua tururi, eliminarea dispozitiile conform carora daca un partid local nu are o anumita performanta la alegeri, acesta este dizolvat.
In acest fel, cetatenii vor avea alternative, iar concurenta este una benefica, favorizand meritocratia, si nu oportunismul sau popularitatea.
-
Este nevoie de o reforma a administratiei publice, fara numiri politice, ci pe baza unor indicatori de performanta, dar si debirocratizarea acesteia. Doar In acest fel, prin responsabilizarea personalului din institutiile publice, administratia publica va putea fi una eficienta.
-
Depolitizarea institutiei Avocatului Poporului, si demisia domnului Victor Ciorbea
-
Depolitizarea CNA, pentru o mass-media obiectiva si libera.
-
Un buget mai mare la capitolele educatie si sanatate.
Acestea sunt doar cateva dintre revendicarile enuntate. Aceste schimbari nu se vor produce peste noapte, Intrucat este In discutie schimbarea unor mentalitati, si schimbarea unui sistem. Este important ca societatea civila sa ramana implicata si corect informata.