Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), a lansat in consultare publica documentele necesare pentru lansarea a trei apeluri, care vor sprijini și romanii din diaspora.
Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici a declarat ca statul roman are obligaţia legala si morala sa guverneze si in numele lor. Pe cale de consecinţa, fondurile europene de care beneficiaza Romania sunt destinate inclusiv romanilor din diaspora.
Cele trei axe pentru care proiectele vor fi lansate, sunt urmatoarele:
– cursuri de formare profesionala continua care au menirea sa ii ajute sa se adapteze, mai repede si mai bine, specificitaţilor culturii si economiei statelor de rezidenţa.
– sprijin financiar pe romanii care vor sa se lanseze in antreprenoriat, in afara ţarii
– o a treia direcție ii vizeaza pe cei care si-au lasat familiile in tara. Program de tipul „scoala dupa scoala” pentru copii scolari si prescolari care au cel puţin un parinte plecat in strainatate.
Ghidurile supuse consultarii publice au fost elaborate in colaborare cu Departamentul Politici pentru Relația cu Romanii de Pretutindeni.
In cadrul viitorului apel „Formare profesionala continua pentru angajați”, va fi acordat sprijin pentru participarea la cursuri de formare profesionala continua in vederea obţinerii unei calificari sau pentru cresterea nivelului de calificare, inclusiv asigurarea costurilor de transport, hrana pe durata desfasurarii formarii, dar si stimulente menite sa imbunataţeasca participarea eficienta a acestora.
Prin intermediul apelului „Romani antreprenori in Europa” vor fi finanţate proiecte care vor sprijini activitaţi de asistenţa pentru ca romanii care traiesc in afara ţarii sa inceapa o afacere pe cont propriu.
In acelasi timp, in cadrul apelului „Prevenirea și corectarea fenomenului de parasire timpurie a scolii” vor fi sprijinite, in primul rand, activitaţi de tipul „scoala dupa scoala” (in special cursuri de alfabetizare si de formare a abilitaţilor numerice etc.), dar si furnizarea de programe flexibile de educaţie de tip „a doua sansa”, care urmaresc dobandirea competenţelor de baza si dezvoltarea abilitaţilor personale pentru cei care parasesc timpuriu sau abandoneaza scoala. Copiii cu parinți plecați la munca in strainatate trebuie sa reprezinte minimum 50% din totalul grupului ținta asumat la nivel de proiect.
Cele trei proiecte au fost lansate in consultare publica pana la data de 10 februarie 2015.