Primul document este reprezentant de Strategia Națională privind Incluziunea Socială și Reducerea Sărăciei 2014 – 2020. Acesta este public până în data de 10 februarie 2015. Guvernul României s-a angajat să contribuie la acest obiectivul european de reducere a sărăciei prin reducerea populaţiei expuse riscului de sărăcie după transferuri sociale (PERS) cu 580.000 de persoane, de la 5,01 milioane în 2008 la 4,43 de milioane în 2020.
Strategia prezintă o serie de direcții de acțiune și soluții pentru arii precum: ocuparea forței de muncă, protecția socială, serviciile sociale, educație, sănătate, locuire sau participare socială. Alături de acestea, strategia dezvoltă și o serie de politici zonale legate de integrarea comunităților marginalizate dar și consolidarea capacității de reducere a sărăciei.
Pentru perioada 2015-2017, inițiativele cheie propuse sunt: extinderea programelor de activare pe piața muncii, introducerea stimulentelor pro-muncă pentru beneficiarii programelor, dezvoltare de servicii sociale integrate la nivel comunitar, consolidarea serviciilor sociale de protecția a copiilor dar și dezvoltarea unui sistem de plată modern sau dezvoltarea unui sistem de evaluare și monitorizare. Documentul poate fi accesat AICI, fiind public până în data de 10 februarie 2015.
O a doua strategie afltă în dezbatere publică este cea privind Promovarea Îmbătrânirii Active și Protecția Persoanelor Vârstnice. Îmbătrânirea societății românești este una dintre provocările esențiale cu care se confruntă țara iar în acest context documentul își propune o analiză intersectorială extinsă a situației actuale și a problemelor preconizate legate de agenda îmbătrânirii active dar și un proces larg de consultare privind Obiectivele Strategice Naționale și drumul care trebuie urmat.
Printre obiective se numără prelungirea vieții active, promovarea participării sociale și a unei vârste înaintate demne dar și obținerea unei independențe și a unei siguranțe mai mari pentru persoanele cu necesități de îngrijire de lungă durată. Strategia este publica până în data de 31 ianuarie 2015, și poate fi accesată AICI:
Un al treilea document lansat în dezbatere publică este proiectul de hotârăre privind organizarea, functionarea si atributiile Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati.
Autoritatea se va plasa în subordinea Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale și coordonează la nivel central activităţile de protecţie specială şi promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, elaborează politicile, strategiile şi standardele în domeniul promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, asigură urmărirea aplicării reglementărilor din domeniul propriu şi controlul activităţilor de protecţie specială a persoanelor cu dizabilităţi.
Proiectul este public până la data de 6 februarie 2015 iar documentul menționat poate fi accesat AICI:
În cazul celor trei documente supuse dezbaterii publice, ONG-urile ce oferă servicii sociale s-au mobilizat deja pentru a oferi un feedback constructiv și a propune îmbunătățiri strategiilor propuse.