După cutremurul care a afectat Turcia la începutul lunii februarie, Caritas este alături de cei afectați de acest dezastru. Caritas România face parte dintr-o echipă internațională care sprijină colegii Caritas la fața locului. Acum câteva zile, Thomas Hackl, director de program pentru asistența umanitară a Confederației Caritas România s-a întors din zona afectată din sudul Turciei. Citiți mai jos impresiile lui de la fața locului:
Mașina Caritas se oprește lângă niște corturi albastre și albe pe o stradă mică din orașul Iskenderun. Corturile au fost ridicate pe trotuar și au devenit noua casă a unui grup de refugiați din Siria. Locul în care au stat până la cutremurul din 6 februarie nu mai există.
Sezar, liderul micii echipe, deschide portbagajul mașinii, iar distribuirea prânzului de astăzi poate începe. Imediat, un mic grup de oameni, majoritatea copii, se adună în jurul mașinii. Sezar și colegii săi deschid cele oale capsule mari de gătit, una plină cu bulgur, cealaltă cu sos de roșii cu năut. Fiecare persoană care așteaptă primește o farfurie cu o porție generoasă, împreună cu o bucată de pâine și câteva verdețuri. Iar pe lângă mâncare, Sezar are și câteva cuvinte, un zâmbet sau o glumă pentru fiecare dintre ei.
“Acești oameni se află într-o situație foarte dificilă”, ne spune Sezar despre munca sa. “Aducem mâncare refugiaților din Siria, bătrânilor sau familiilor cu copii mici – în total aproximativ 150 de persoane. De două ori pe zi, șase zile pe săptămână”.
Între timp, într-un cort mare din curtea bisericii locale, un grup de copii asistă la o lecție de biologie. Școlile au fost închise după cutremur și vor rămâne închise cel puțin până la sfârșitul lunii martie. Erol, un profesor de biologie, lucrează acum ca voluntar. “După cutremur, unii dintre copii au fost într-o depresie profundă. De când au venit aici să studieze, au început să se simtă mai bine. Copiii au nevoie să aibă creierul ocupat și ar trebui să fie împreună cu alți copii”, explică Erol. Mai mulți profesori voluntari lucrează cu trei grupe de copii, de la vârsta școlii primare până la cea a liceului, învățându-i matematică, turcă, engleză și biologie. Unii dintre acești copii stau cu părinții lor în adăpostul organizat în centrul bisericii. Alții vin din afară.
Într-o încăpere mare aparținând centrului bisericii, voluntarii pregătesc pachete cu alimente și articole de igienă. Muhtarii, șefii cartierelor din oraș, au cerut ajutor pentru familiile aflate în dificultate care locuiesc în cartierul lor. Caritas colaborează cu autoritățile locale, ori de câte ori acest lucru este posibil. Când pachetele sunt gata, muhtarii (administratorii locali ai cartierelor) vin să le distribuie familiilor. Alte persoane vin direct la centrul bisericii pentru a cere ajutor. De două ori pe săptămână, o echipă Caritas vizitează satele îndepărtate pentru a aduce ajutor și celor care locuiesc acolo.
“Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru oamenii afectați de cutremur este să fim alături de ei, să vorbim cu ei și să îi facem să simtă că nu sunt singuri”, explică John, coordonatorul local al Caritas. “Ei au nevoie de cineva care să le fie alături, astfel încât să își poată, pas cu pas, reconstrui viața. Dar, bineînțeles, au nevoie și de ajutorul nostru direct. Mulți dintre oameni au scăpat din casele lor literalmente fără nimic, doar cu hainele în care dormeau. Au nevoie de hrană, au nevoie de haine.”
În ultimele săptămâni, mica echipă Caritas care lucrează în Iskenderun a ajuns la sute de persoane oferindu-le ajutorul lor, oferind adăpost și programe pentru copii. “Primele două săptămâni au fost cele mai grele”, își amintește Sezar, cel care a organizat distribuirea de mese calde. “Dar sunt foarte fericit că îi pot ajuta pe toți acești oameni. Ajutându-i pe alții, mă vindec pe mine însumi, pas cu pas, în fiecare zi”.