28 iulie 2016
București
Confederația Caritas România, împreună cu Asociația C.A.R.P. “OMENIA” București, partener în cadrul proiectului “Cetățeni activi la puterea a treia”, a organizat la Cluj-Napoca, în perioada 18-20 iulie 2016, Hotel Royal Clasic, al doilea curs de lobby și advocacy pentru seniori, reprezentanți ai asociațiilor de pensionari/grupurilor de inițiativă civică din țară, care vor reprezenta interesele persoanelor vârstnice în dialogul cu factorii de decizie de la nivel central și local. Primul curs s-a desfășurat la București în perioada 28-30 iunie 2016 la Hotel Ibis Gara de Nord, la care au participat 16 seniori activi din toate regiunile țării.
„Am fost onorată să am ca participanți la sesiunile din București și Cluj-Napoca cei mai activi și pasionați seniori. Am sesizat o mare nevoie din partea acestora de a fi ascultați având în vedere că reprezintă un segment de populație atât de mare dar văzut, din păcate, ca o prioritate atât de mică. Au fost impresionante cazurile discutate și am aflat cu bucurie că în unele județe parteneriatul cu autoritățile publice chiar funcționează, cum ar fi Sfatul Bătrânilor de la Copșa Mică unde seniorii, sprijiniți de autoritatea locală, sunt consultați și implicați în deciziile comunității. Nu în ultimul rând, am discutat împreună o serie de probleme ale vârstnicului, pentru care au fost formulate soluții. Parlamentul Seniorilor va reprezenta cu siguranță o parte importantă a politicilor publice pentru vârsta a treia!” (Dana Nicolescu, Director executiv Opportunity Associates Romania, trainer în cadrul proiectului „Cetățeni Activi la Puterea a Treia”).
Cele două sesiuni au vizat dezvoltarea competențelor în lobby și advocacy care să contribuie la creșterea participării persoanelor vârstnice la: analiza de nevoi pe plan local, stabilirea priorităților, elaborarea strategiilor și a planurilor de acțiune locală/națională. Peste 30 de persoane-resursă, implicate în activitățile anterioare ale proiectului, au învățat cum să își eficientizeze comunicarea, să își prioritizeze nevoile și soluțiile, să identifice toți factorii interesați, și astfel să interacționeze mai ușor cu autoritățile publice și centrale și societatea civilă. De aceea, cursurile au oferit seniorilor acele instrumente și tehnici care le-au valorificat experiența, pregătindu-i pentru activitățile din viitorul Parlament al Seniorilor.
„A fost o întâlnire benefică, s-au dezbătut problemele care îi preocupă pe seniori în România, am făcut schimb de experiență privind felul în care abordăm aceste probleme și modul în care putem să găsim soluții la acestea. Aici am învățat cum să devenim “cetățeni activi la puterea a treia”.
„ Cursul a fost deosebit de important pentru toți participanții, o întâlnire de la care plecăm cu un bagaj mare de cunoștințe noi în domeniul comunicării între persoanele de vârsta a treia”.
Problemele sociale majore ale persoanelor vârstnice din România și soluțiile viitorului Parlament al Seniorilor
O agendă comună de lucru și un plan pentru creșterea potențialului vârstei a treia au pornit în primul rând de la identificarea problemelor reale cu care seniorii se confruntă pe piața muncii, în familie sau în comunitățile în care trăiesc. Cele mai importante recomandări au fost prioritizate în cadrul celor două sesiuni:
• Revizuirea legislației privind pensiile – eliminarea practicilor neunitare în calcularea pensiilor; creșterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie; eliminarea impozitării pensiilor;
• Crearea unei legislații unice pentru protecția persoanelor vârstnice;
• Înființarea unor centre de tranziție de la perioada profesională la perioada de pensionare pentru încurajarea îmbătrânirii active și dezvoltarea serviciilor socio-medicale pentru vârsta a treia;
• Urgentarea aplicării Strategiei pentru Îmbătrânirea Activă;
• Consolidarea mecanismelor instituționale privind accesul la informații de interes public și transparență decizională.
• Demararea unor campanii de informare și conștientizare despre drepturile persoanelor vârstnice; reducerea abuzurilor și a situațiilor de discriminare în rândul vârstnicilor; demararea unor studii sociologice despre problematica persoanelor vârstnice;
Vă reamintim că în anul 2017, 8 seniori vor constitui Parlamentul Seniorilor, care va milita pentru politici publice favorabile vârstnicilor prin monitorizarea legislației dedicate persoanelor vârstnice și va contribui la crearea unui cadru legislativ pentru o îmbătrânire activă, sănătoasă și demnă. Astfel, România va putea deveni a doua țară din Europa care formează un astfel de Parlament, după Irlanda.
Pentru informații suplimentare despre proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” ne puteți contacta prin e-mail la adresa ionut.ardeleanu@caritasromania.ro sau prin telefon la 0752.001.437, persoană de contact Ionuț Ardeleanu, Specialist PR, proiect.
Proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, vă invităm să vizitaţi http://www.swiss-contribution.ro şi www.swiss-contribution.admin.ch/romania.