Situațiile de urgență și crizele umanitare, inclusiv dezastrele naturale și crizele provocate de om (războaie și conflicte violente, criza refugiaților etc.) afectează un număr din ce în ce mai mare de oameni și comunități din întreaga lume, provocând moarte, suferință umană, distrugerea resurselor și a mijloacelor de subzistență, devenind un obstacol major pentru dezvoltarea umană și eradicarea sărăciei.
În ultimii ani, dezastrele naturale, în special inundațiile, au afectat frecvent și România, iar țara continuă să fie predispusă la dezastre legate de vremea extremă, dar și de cutremure. Schimbarea contextului regional și internațional a determinat apropierea României de hotspoturile internaționale umanitare, cum ar fi criza refugiaților, în 2015. Chiar dacă România nu a fost afectată până acum, noi zone de conflict și neliniște în apropiere (cum ar fi Ucraina) pot avea un impact mai direct asupra României.
Din anul 2005, Confederația Caritas România se implică în mod activ în programe de asistență umanitară pe plan internațional. În urma Tsunami-ului din Oceanul Indian, Confederația Caritas România a organizat prima colectă pe plan național și a finanțat proiecte de asistență umanitară și de reconstrucție în Sri Lanka și în India.
Prin programele umanitare pe plan internațional, Confederația Caritas România își manifestă solidaritatea cu oamenii și comunitățile cele mai vulnerabile în fața dezastrelor și conflictelor, așa cum și organizațiile Caritas din România au beneficiat mulți ani (și beneficiază în continuare) de solidaritatea organizațiilor partenere și a donatorilor din alte țări.
Confederația Caritas România face parte din rețeaua Caritas Internationalis cu peste 160 de organizații umanitare membre. La nivel global, Confederația Internațională Caritas este cel mai mare actor nonguvernamental în domeniul ajutorului umanitar. Unul dintre cele mai puternice puncte forte pentru Caritas este prezența în aproape toate părțile lumii. Deoarece Caritas se află deja pe teren, acționează rapid și eficient pentru a oferi alimente, adăpost și apă curată.
Potrivit Caritas Internationalis,
“Caritas împărtășește misiunea Bisericii Catolice de a sluji pe cei săraci și de a promova caritatea și justiția în întreaga lume. Caritas răspunde practic la crize umanitare, cum ar fi dezastrele naturale, conflictele și efectele schimbărilor climatice. Salvăm vieți, ameliorăm suferința și ajutăm la reconstruirea mijloacelor de trai și a comunităților pe termen lung. Acest lucru permite femeilor și bărbaților din cele mai sărace și mai vulnerabile comunități să supraviețuiască și să se recupereze din criză și să trăiască într-un mediu sigur.”
În implementarea programelor de asistență umanitară, Confederația Caritas România se ghidează după principiile umanitare de bază:
- Umanitatea: Suferința umană trebuie abordată/adresată oriunde apare. Scopul asistenței umanitare este protejarea vieții și a sănătății, precum și asigurarea respectului pentru ființa umană.
- Imparțialitatea: Acțiunea umanitară trebuie realizată excluziv pe bază nevoilor, acordând prioritate cazurilor celor mai urgente de suferință și fără nicio diferențiere pe bază de naționalitate, rasă, sex, credință religioasă, clasă sau opinie politică.
- Independența: Acțiunea umanitară trebuie să fie autonomă de obiective politice, economice sau militare pe care oricare actor poate să le urmărească referitor la regiuni unde acțiunea umanitară este implementată.
- Neutralitatea: Actorii umanitari nu trebuie să adopte o poziție în ostilități sau să se implice în controverse de natura politică, rasială, religioasă sau ideologică.
Ajutoare umanitare
O criză umanitară (sau „dezastru umanitar“) este definită ca un eveniment singular sau o serie de evenimente care amenință o comunitate sau un grup mare de oameni în ceea ce privește sănătatea, siguranța sau bunăstarea. O criză umanitară poate fi provocată de un pericol natural (cum ar fi cutremure sau inundații) sau dezastre provocate de om, ca accidentele ecologice sau conflictele armate. Vorbim despre o criză umanitară atunci când resursele disponibile la nivel local nu sunt suficiente pentru a răspunde crizei și când răspunsurile naționale și internaționale sunt necesare în astfel de evenimente. Ajutorul umanitar răspunde unei crize umanitare și intenționează să salveze vieți, să atenueze suferința și să mențină demnitatea umană în timpul și după crizele provocate de om și dezastrele cauzate de pericolele naturale. |
Reducerea riscului de dezastre
Prin reducerea riscului de dezastre înțelegem conceptul și practica minimizării vulnerabilităților și a riscurilor de dezastre ale comunităților și societăților, pentru a evita (prevenirea) sau pentru a limita (atenuarea și pregătirea) impactului negativ al pericolelor. În timp ce reducerea riscului de dezastru este o abordare largă care include măsuri la toate nivelurile unei societăți, Caritas România se concentrează asupra programelor comunitare de reducere a riscurilor de dezastre care vizează consolidarea capacităților comunităților și mobilizarea resurselor proprii ale comunității pentru a le face mai rezistente la pericolele la care sunt expuse. |
Formare pentru partenerii noștri
În cazul unei crize umanitare, organizațiile Caritas sunt chemate să răspundă rapid și în mod profesional. Astfel, Confederația Caritas România se implică în programe de dezvoltarea capacităților în asistența umanitară ale organizaților Caritas din regiunea Europei de sud-est, dar și în Asia, participând la programe internaționale cu finanțare de la Uniunea Europeană. În cadrul acestor programe, Confederația Caritas România oferă cursuri de formare, consultanță și publicații despre subiecte relevante pentru implementarea programelor de asistență umanitară. |